Piha ja puutarha tarvitsevat kukoistaakseen hoitoa ja huoltoa. Parhaan tuloksen saa, kun tekee tarvittavat työt ajallaan: Kevät on muokkauksen ja kylvön aikaa. Kesällä kastellaan ja pidetään tuhoeläimet ja taudit loitolla. Syksyllä korjataan sato.

Piha- ja puutarhatöissä tarkoituksenmukaiset puutarhakoneet ja -työkalut ovat avainasemassa. Jo kevättalvella kannattaa tarkistaa, että puutarhatyökalut, puutarhakoneet ja kasteluvälineet ovat kunnossa tulevaa työkautta varten.

Puutarhan perustyökalut

Ergonomiset ja kestävät puutarhatyökalut takaavat pihatöiden onnistumisen. Tärkeimmät perustyövälineet ovat lapiot ja talikot, harat ja haravat ja kuokat. Niitä hankittaessa tulee kiinnittää huomiota laatuun. Esimerkiksi kestävässä lapiossa tai istutustyökalussa teräosa on juotettu kiinni varteen, jotta ne eivät irtoa toisistaan kovassa käytössä.

Perustyökaluista lapio on oleellisin. Sitä tarvitaan perustukseen, istutukseen ja sadonkorjuuseen. Teräväkärkinen lapio sopii kaivamiseen, kun taas tasakärkinen soveltuu maan kääntämiseen ja erilaisten reunojen tasoittamiseen.

Haravia kannattaa olla kahta eri tyyppiä: rautaharava ja lehtiharava. Rautaharava on erittäin käyttökelpoinen. Sen varsi sopii esimerkiksi kylvörivien vetämiseen, ja sen lappeella voi tasoittaa multaa. Rautaharavalla voi myös muokata kevyesti maata.

Talikko on varsinainen maan muokkaamiseen tarkoitettu työkalu. Se sopii kovan ja vaikeasti muokattavan maan kääntämiseen. Talikolla voi myös myöhentää kompostia. Jos maa on erittäin kova, kuokka on oiva väline sen rikkomiseen.

Muita käyttökelpoisia puutarhan työkaluja ovat oksasakset ja pensassakset. Kottikärryt kuuluvat myös vakiovarusteisiin. Erilaisia laadukkaita työvälineitä valmistavat muun muassa Fiskars, Wolf Garten ja Finnbullet. Näihin tuotemerkkeihin voi tutustua, kun etsii puutarhatyökalut netistä.

Puutarhakoneet pihatöihin

Puutarhakoneet voivat olla suureksi hyödyksi pihatöissä. Esimerkiksi ruohonleikkuri on todella tärkeä työväline. Isolle pihalle kannattaa hankkia ajoleikkuri eli päältä ajettava ruohonleikkuri. Se on monikäyttöinen siinä mielessä, että useat mallit muuntuvat talvisin lumitöihin ja syksyisin lehtien keräämiseen. Lehtien keräämisessä ovat tosin hyvänä apuna lehtipuhaltimet.

Kiireisen ihmisen avuksi sopii robottiruohonleikkuri, joka tekee työn itsekseen. Robottiruohonleikkuriin tulee määritellä leikattava alue, ja sen voi ajastaa toimimaan juuri silloin, kun on tarvetta.

Nurmikkoalueen rajauksessa trimmeri on mainio apuväline. Sillä voi leikata ruohoa myös sieltä, mihin ruohonleikkurilla ei pääse. Esimerkiksi pensaiden alustat ja jyrkät rinteet saa helposti pidettyä siistinä trimmerillä.

Hyviä puutarhakoneita ja niiden osia löytyy muun muassa tuotemerkeistä Jonsered, Makita, Al-Ko ja Briggs&Stratton. Niiden valikoimissa on sopivat koneet erikokoisille pihoille ja eri käyttötarkoituksia varten.

Kesäksi kasteluvälineet valmiiksi

Kesällä tärkein puutarhatyö on kastelu. Jokaisen puutarhurin työvälinevarastoon kuuluvat ehdottomasti kastelukannut. Koska kannulla kastelu on melko työlästä, kannattaa hankkia avuksi vesiletku ja sadetin.

Esimerkiksi Kärkkäisen verkkokaupan osastolta Puutarhaletkut, -vaunut ja -kelat ja Sadettimet löytyy kasteluun sopivia välineitä. Kannattaa tarkistaa myös osastot Muut kastelutarvikkeet ja Suihkupistoolit.

Puutarhakoneet ja -työkalut ovat oleellinen osa pihatöiden tekemistä ja puutarhanhoitoa. Riippumatta siitä, onko tekemässä isoa pihaurakkaa tai puutarhan ylläpitoon liittyviä töitä, työvälineiden tulee olla kunnossa. Kunnollisten välineiden avulla työskentely on nautinnollista ja palkitsevaa.