Millaista on hyvä viihde-elektroniikka? Millainen on paras televisio tai paras digiboksi? Tai parhaat langattomat kuulokkeet? Mistä tunnistaa laadukkaan äänentoiston? Kodin viihdetekniikka on satsausta koko perheen hyvinvointiin ja vapaa-ajanviettoon. Parhaimmillaan koko perhe voi samalla kertaa nauttia yhdessäolosta hyvän viihde-elektroniikan ansiosta.

Äänentoisto on yksi keskeisiä kodin viihde-elektroniikan osa-alueita. Kuunneltiinpa perheessä sitten musiikkia tai pelattiin pelejä, laadukas äänentoisto tuo siihen mukavuuden, helppouden ja nautinnollisuuden.

Langattomat ja langalliset kuulokkeet kuuntelijan mukaan

Varsinkin matkoilla tai muiden läheisyydessä musiikkiin tai muuhun kuuntelemiseen keskittyminen on helpompaa, jos on hyvät kuulokkeet. Parhaat kuulokkeet eivät päästä läpi taustameteliä, mutta takaavat silti laadukkaan äänentoiston ja mahdollistavat tarvittaessa esimerkiksi keskustelemisen.

Ennen kuulokkeiden ostoa kannattaa miettiä valmiiksi muutama asia:

1)         Sopivatko korviisi paremmin nappikuulokkeet vai korvien päälle tulevat kuulokkeet

2)         Missä käytät kuulokkeita

3)         Kuunteletko musiikkia paikoillasi vai esimerkiksi kaupungilla liikkuessasi

4)         Hyödytkö langattomuudesta

5)         Tarvitsetko vastamelukuulokkeita

6)         Tarvitsetko kuulokkeissasi mikrofonia tai kaukosäädintä.

 

Langalliset vai langattomat kuulokkeet? Nappikuulokkeiden hyvä puoli on siinä, että ne vievät pienen tilan ja ne on helppo sujauttaa korviin missä ikinä liikutkin. Kuitenkin niiden äänenlaatu kärsii hiukan eivätkä kaiken malliset nappikuulokkeet istu jokaisen korvaan. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaat nappikuulokkeet.

Erilaisessa käytössä toimivat erilaiset kuulokkeet. Parhaat langattomat bluetooth-kuulokkeet sopivat hyvin matkustamiseen sekä kotikäyttöön. Kevyemmät mallit sopivat myös urheiluun. Urheillessa langattomissa kuulokkeissa on äänen lisäksi tärkeää myös akun kesto sekä se, miten hyvin kuuloke pysyy korvassa.

Langattomuus on valtti monissa paikoissa ja monenlaisessa tekemisessä, mutta on syytä huomata, että esimerkiksi pitkillä vaelluksilla, joissa lataaminen on mahdotonta, langattomat kuulokkeet voivat olla huono valinta.

Parhaat vastamelukuulokkeet sopivat paikkoihin, joissa on melua, mutta joissa haluat pystyä kuuntelemaan musiikkia rauhassa. Hyvät vastamelukuulokkeet ovat mukavat käyttää ja niissä on hyvä äänentoisto.

Millaisia ominaisuuksia tarvitset kuulokkeisiisi? Pelaatko paljon? Parhaat pelikuulokkeet eli headsetit takaavat, että pääset loistavasti pelin tunnemaan ja kuulet kaikki pelin pienimmätkin äänet. Kuulokkeissa yhdistyvät mukavuus, mikrofoni ja hyvä äänenlaatu.

Parhaat äänentoistolaitteet kotiisi

PA-laitteet ovat koko äänentoiston ydin, sillä ne ovat äänen reaaliaikaiseen tai myöhempään toistoon tarkoitettuja laitteita.

Antaudu musiikin vietäväksi. Uppoudu laadukkaaseen äänimaailmaan. Nauti! Laadukkaat kaiuttimet tuovat kotiisi koko sinfoniaorkesterin ja luonnon äänet. Elokuvat heräävät todella eloon, kun niiden äänimaisema tulee osaksi koko kokemusta. Parhaat kaiuttimet tekevät tämän kaiken mahdolliseksi.

Kotiteatteripaketit nimensä mukaisesti tuovat teatterin kotiin. Kuvan ja äänen laadukas toisto takaavat huippuunsa viritetyn kokemuksen ja takuuvarman nautinnon. Kotiteatterikäyttöön sopivat niin aktiivikaiuttimet kuin myös erilaiset kaiutinsarjat.

Lisäksi stereokuunteluun valittavina ovat muun muassa etukaiuttimet, subwooferit ja erilaiset langattomat kaiuttimet. Niiden avulla yhdessä kuunteleminen ja musiikista tai muusta äänimaailmasta nauttiminen nousee aivan omalle tasolleen. Kaiuttimet sopivat kotiteatterin ja stereoiden lisäksi autoon ja PC-käyttöön.

Aivan kuten kuulokkeissakin, kaiuttimissa on nykyisin myös langattomia vaihtoehtoja. Langattomuus on ajan trendi, mikä tekee musiikin kuuntelusta ja koko äänentoistotarvikkeiden asentamisesta ja asettelemisesta huomattavasti helpompaa ja mukavampaa. Valitse sopivat tuotteet omaan käyttöösi ja anna musiikin viedä.

Onko kodissasi tapana laulaa karaokea? Tai pidetäänkö teillä puheita erilaisissa tapahtumissa? Erilaiset mikrofonit täydentävät äänentoistosarjaa. Lisäksi on olemassa erilliset karaokesoittimet.

Soittimet, stereot ja radiot jokaiseen makuun

Karaokesoittimien lisäksi on myös DVD-soittimia ja Blu-Ray-soittimia, jotka sopivat muun muassa elokuvien katselemiseen. Pienet DVD-soittimet ovat helppoja ottaa matkalle mukaan. Niiden tarjonnasta voi nauttia vaikka automatkan tai lennon aikana.

Jääkö uutisten kuunteleminen nykyisin vähemmälle, kun asioita tulee seurattua netistä? Olisiko silti nostalgista ja muutenkin hyödyllistä kuunnella vaikkapa aamukahvilla uutiset ja näin olla kärryillä maailman tapahtumista. Radion kuunteleminen on rauhoittavampaa kuin esimerkiksi television katseleminen, joten se sopii hyvin myös iltarutiiniksi. Kelloradio sopii yöpöydälle, sillä sen avulla voit kuunnella radioa mutta myös herätä aamuisin.

Jos radion kuuntelemisen lisäksi haluaa välillä kuunnella musiikkia tai muita CD:tä, niin on olemassa myös helposti mukana kannettavia soittimia, joissa on sekä radio että CD-soitin, eli niin sanottu CD-radio.

Lisäksi on olemassa suurempia ja monipuolisempia radion ja CD:n kuuntelulaitteita. Stereosarjat sisältävät musiikintoistovälineet mutta myös kaiuttimet. Laadukkaissa stereoissa on mahdollisuus myös wifi:n ja blu-rayn kautta kuunneltavaan musiikkiin.

Televisiot, projektorit ja digiboksit kodin viihdekeskukseen

Televisioissa voisi sanoa, että mitä enemmän siihen aikoo satsata, sen paremman television saa. Ruudun koko, Smart-toiminnot, kuvanlaatu, äänentoisto ja asianmukaiset lisätarvikkeet ovat kaikki ominaisuuksia, joista maksavalle on luvassa huikeita katseluelämyksiä.

Television ruutu on luonnollisesti koko television ja katselun tärkein osa, joten tärkeintä ostajan onkin miettiä, millaisen ruudun tarvitsee. Televisioita on monen kokoisia, joten kannattaa miettiä, mikä olisi omiin tarpeisiisi se sopivin koko. Uusi kuvateknologia on tehnyt kuvantoiston aikaisempaa monipuolisemmaksi kuvanlaadun ja muotoilun suhteen. Kannattaa siis miettiä, mitä todella tahtoo televisioltaan.

Paras televisio vastaa tarpeisiisi. Sen kuvanlaatu, äänentoisto, koko, muoto ja muut ominaisuudet, kuten Smart-TV ovat sitä, mitä juuri sinä arvostat ja tarvitset. 4K-televisioissa kuvan laatu on tarkempi kuin Full HD-televisioissa. Katselumukavuuteen vaikuttavat myös kontrastin ja värien toisto. OLED-TV tarjoilee täydelliset värit ja nopean kuvan virkistystaajuuden, siksi se on paras televisio elokuvien ja urheilun katseluun.

Mikä sitten on Smart-TV? Kaikki se, mitä voit katsella Internetistä, tuo Smart-TV televisioosi. Voit myös käyttää perinteistä verkkoselainta sen avulla. Parhaat televisiomallit sisältävät lisäksi tehokkaan prosessorin ja mahdollisuuden Internet-yhteyteen. Monet televisiovalmistajat  ovat kehittäneet Smart-TV-laitteisiinsa älypuhelimistakin tuttuja sovelluksia, joiden avulla pystyt katsomaan elokuvia, TV-ohjelmia ja -sarjoja sekä suoratoistoja televisiostasi. Tämä jos mikä vie television katselukokemuksen aivan uudelle levelille.

Videotykki eli projektori tarjoilee mukavia mahdollisuuksia kompaktin kokonsa, helpon asennuksensa ja monipuolisen käytettävyytensä ansiosta niin elokuvien katseluun kuin muuhunkin katseluun. Videoprojektori on mahdollista kiinnittää joko seinään tai kattoon, eikä sen tarvitse edes olla vastapäätä valkokangasta.

Projektoriin on mahdollista liittää televisio, tietokone tai vaikkapa videokamera, kunhan liitännät, eli AV-kaapelit ovat kunnossa. Voit siis näyttää valkokankaalle vaikkapa lomakuvasi tai opetusmateriaalisi muiden katseltavaksi. Videotykkiä valitessa kannattaa huomioida tilan asettamat rajoitteet. Voidaanko tilaa pimentää tarvittaessa kokonaan? Minkä kokoinen valkokangas seinälle sopii? Miten ja mihin muut oheislaitteet laitetaan?

Kotiteatteriin, eli siihen koko perheen viihdekeskukseen kannattaa panostaa, sillä kun jokaisen toiveet on huomioitu, voidaan aikaa viettää yhdessä. Erilaiset AV-laitteet, kuten kotiteatterisarjat ja viritinvahvistimet takaavat yhdessä muiden edellä mainittujen laitteiden kanssa katselunautinnon. Tai pitäisikö puhua elämyksistä.

Kotisohvalle on siis mahdollista luoda elokuvateatterin tunnelma, äänen- ja kuvantoisto sekä sisältö. Kannattaa tutustua Kärkkäisen verkkokaupan laajaan viihde-elektroniikan osastoon ja valita juuri omaan ja koko perheen käyttöön sopivat kuuntelu- ja katselulaitteet.