Melonta sopii luonnosta ja hitaasta etenemisestä nauttivalle retkeilijälle. Toisaalta melonta sopii myös kilpaurheiluun ja nopeasti virtaavaan koskeen. Parasta on se, että melonnasta voi nauttia sekä kesällä että talvella. Varusteet täytyy vain olla oikeanlaiset.

Ihmiset sekoittavat usein puheissaan kajakin ja kanootin. Kanoottia käytetäänkin usein yleisnimenä näille molemmille vesikulkuneuvoille, vaikka niissä on paljon eroja.

Kanootit ja kajakit ovat oivallisia välineitä retkeilyyn, kuntoiluun ja kilpailuun. Kanoottia tai kajakkia hankittaessa täytyy vain miettiä, minkälaisesta melomisesta pitää ja millaisessa vesistössä aikoo meloa.

Myös kanoottivarusteet  kannattaa miettiä käytön ja tarpeen mukaan.  Esimerkiksi talvimelontaa varten kannattaa hankkia kuivapuku.

Kanootilla järvelle tai joelle

Kanootti on avonainen yhden tai useamman melojan kulkuneuvo. Usein puhutaankin avokanootista tai intiaanikanotista. Kanoottia melotaan yksilapaisella melalla.

Kanootin tärkein ominaisuus on sen muoto, koska se vaikuttaa kanootin ketteryyteen, nopeuteen, kestävyyteen ja kuormattavuuteen. Eri käyttöjä varten tarkoitetuissa kanooteissa korostuvat eri ominaisuudet. Esimerkiksi kilpakanootissa tärkeintä on nopeus.

Melomisen alkeet oppii helposti. Taidon syventämistä varten tarvitaan kuitenkin harjoitusta. Yleisenä ohjeena kannattaa muistaa, että melonnassa ja kanootin ohjailussa ei tarvita voimaa vaan taitoa.

Kanootti pyritään aina kuormaamaan siten, että mieluummin takaosa on painavampi kuin etuosa. Jos melojia on esimerkiksi kaksi, painavampi istuu takana. Kanootista saa takapainoisen myös sijoittamalla kuormaa takaosaan.

Kanootti vai kajakki?

Kanootti sopii hyvin jokimelontaan. Suurella järvellä tai merellä kanootti ei ole paras valinta, koska kanootissa on painoon nähden suuri tuulipinta. Jos tuuli tarttuu liikaa kanoottiin, melojan on hankala hallita sitä. Tämän vuoksi merelle suositellaan kajakkia.

Kajakki on kannellinen yksin melottava tai kaksikkokajakki. Istuinaukossa on kuppimallinen istuin aivan vesirajan tuntumassa. Yleensä istuinaukko suljetaan aukkopeitteellä. Aukkopeite estää roiskeveden tulon kajakkiin ja lisää turvallisuutta. Kajakkia melotaan kaksilapaisella melalla.

Kajakkeja valmistetaan eri käyttötarkoituksiin erilaisista materiaaleista. Nykyisin markkinoilla on erikseen retkikajakki, merikajakki, kuntokajakki, koskikajakki, slalomkajakki ja ratakajakki. Listaa voisi jatkaa pitempäänkin.

Halpa kanootti tai kajakki on perusmalli. Jos haluaa lisää ominaisuuksia, täytyy maksaa vähän enemmän. Kanootti tai kajakki aloittelijalle voi olla vähemmän varusteltu kuin kokeneemman melojan väline.

Ennen melontareissua kannattaa tarkistaa, että kaikki kanoottivarusteet ovat kunnossa. Esimerkiksi Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy kanootti- ja kajakkivarusteita. Kanoottien ja kajakkien tuotemerkeistä siellä on edustettuna Anar.