Edessä avautuu Lapin lumoava tunturimaisema. Taivas on sininen. Syyskuun aurinko paistaa vielä korkealla. Rinkat on pakattu ja nostettu selkään. Vaellusreitit on tarkastettu huolella. Suunnitelmat lyöty lukkoon. Mieli on avoin ja täynnä intoa. Vaellusretki kohti seikkailuja voi alkaa.

Ennen lähtöä on kuitenkin pitänyt selvittää monta asiaa, hankkia varusteita ja opetella tärkeimmät luonnossa selviämisen taidot. Retkeilyvarusteita ja vaelluskenkiä on onneksi runsaasti tarjolla. Täytyy vain löytää ne kaikkein sopivimmat.

Valmisteluja ja tarkistamista

Vaellukselle lähdettäessä on syytä tarkistaa, että kaikki vaellustarvikkeet ovat kunnossa. Ruuan ja tulen tekoon tarvittavat välineet, sateensuojat, makuupussi ja vaellusteltta on syytä testata ennen lähtöä, ettei kesken retken tule yllätyksiä.

Kärkkäisen verkkokaupassa on laaja valikoima kaikkea, mitä ikinä voit vaelluksellasi tarvita.

Vaellusreitit kannattaa suunnitella huolella. Suomessa on paljon erilaisia vaellusreittejä. Niihin pääset tutustumaan esimerkiksi Luontoon.fi -sivustolla. Osa vaellusreiteistä on lyhyitä ja helppokulkuisia, osa taas hyvinkin pitkiä ja haasteellisia. Silloin tarvitaan selkeää karttaa ja kokenutta kartanlukijaa.

Mitä puen päälleni vaellukselle?

Myös vaatteet on hyvä katsoa tarkkaan. Vaellusvarusteet joustavat ja hengittävät. Vaellusvaatteet ovat aivan oma urheiluvaateryhmänsä. Juoksuhousut ovat kyllä mitä oivallisin asu lenkkipolulle, mutta entä kun tarkoituksena on kävellä koko päivä haastavassakin maastossa?

Aloita alusasuista. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, mitä puet ihoa vasten lähtiessäsi vaeltamaan. Laadukkaat alusasut eivät hankaa tai hierrä ihoa. Ne ovat keveitä ja hengittäviä sekä istuvat päälle hyvin.

Varsinkin syksyisin ja talvisin vaelluspukeutuminen on kerrospukeutumista. Alusasujen päälle puetaan säästä riippuen vaellushousut, paita, takki tai liivi. Sekä mahdolliset pipot, hanskat ja muut asusteet. Vaelluskenkiä unohtamatta. Ne ovat kaiketi koko kävelemisen kannalta ne kaikkein oleellisin mukavuustekjä.

Kunnon vaellushousut ja ulkoilutakit ovat teknisesti hyvin suunnitellut ja niissä on optimoitu istuvuus. Yksityiskohdat on harkittu tarkkaan. Vaellushousuissa on tärkeää, että ne joustavat mutta myös kestävät ja suojaavat muun muassa risuilta ja kiviltä. Housujen on hyvä olla tietysti myös tuulta ja kosteutta pitävät mutta samalla hengittävät.

Vaelluskenkien parhaimmistoa

Hyvät vaelluskengät löytyvät kokeilemalla. Eri laatumerkkien, kuten Lowa, Meindl, ja Haglöfs malleissa on eroa. Kannattaa kokeilla, minkä mallinen kenkä on omaan jalkaan se kaikkein tukevin ja sopivin. Olemme satsanneet verkkokaupassamme valikoimaan, jotta löydät varmasti itsellesi parhaat vaelluskengät.

Lestin mallilla ja leveydellä on suuri merkitys. Lisäksi parhaat vaelluskengät tukevat ja suojaavat nilkkaa, joustavat pohjasta, ovat vedenpitäviä ja hengittävät pitäen jalat kuivina koko vaelluksen ajan.

Lowan vaelluskengät valmistetaan huippuosaajien käsissä huippumateriaaleista. Kenkien käyttömukavuus ja korkea laatu ovat vertaansa vailla.

Meindl-vaelluskengät ovat saksalaista laatua. Heidän kengissään useinmiten päämateriaali on huippuluokan nahka. Meindl testaa tuotteitaan jatkuvasti ja kehittelee uusia ideoita niin materiaalien kuin kenkien rakenteenkin osalta. Lopputulos onkin aina erittäin hyvin jalkaan istuva ja maastossa loistavasti toimiva jalkine.

Haglöfsin vaelluskengät ja -varusteet ovat tarkan laadunvalvonnan ja suunnitelmallisen valmistuksen ansiosta meillä Suomessa yksi suosituimmista merkeistä. Haglöfs on ollut laadultaan testivoittaja useissa urheilulehtien testeissä.

Ei kenkiä ilman sukkia

Kaikkien retkivälineiden, vaellusvarusteiden ja laadukkaiden vaelluskenkien lisäksi tarvitaan vielä hyvät vaellussukat. Sukat pitävät jalat kuivina ja lämpiminä kylmissäkin olosuhteissa. Hyvät sukat istuvat jalkaan, eivät kiristä ja kestävät kovaakin kulutusta.

Kun vaeltaja ja retkeilijä on vaatetettuna ja varusteltuna päästä varpaisiin laadukkailla, mukavilla ja kestävillä varusteilla, vaellus onnistuu sääolosuhteista tai maaston haasteista huolimatta. Ja retkimieli pysyy korkealla koko retken ajan.