Hiekka pöllyää ja renkaat vinkuvat. Rata on mutkainen ja haastava, mutta siitä on mahdollisuus selvitä, kun jaksaa keskittyä pitämään vauhdin kohtuullisena ja katseen tiessä. Kärsivällisyys palkitaan, kun RC-auto saavuttaa maaliviivan ja kello näyttää omaa ennätystä. Pienoisautoilun harrastajan elämässä on vauhtia ilman vaarallisia tilanteita.

Viehättääkö sinua vauhdinhurma? Entä autojen tekniikka ja virittäminen? Radio-ohjattava auto tarjoilee molempia. Mutta entä kun radio-ohjattava auto viedään uudelle tasolle. Silloin puhutaan RC-autosta.

Mikä sitten on RC-auto?

RC-auto on kuin radio-ohjattavan leikkiauton ja oikean auton risteytys. Teknisiltä ominaisuuksiltaan lähelle oikeaa autoa muistuttava ajoneuvo on kuitenkin vain 1/16–1/5 oikean auton koosta, eikä siihen mahdu kuljettajaa. RC-auton huippunopeus vaihtelee auton luokasta riippuen 40–120 km/h välillä. Eli sillä mennään lujaa!

RC-auto on siis tehokkaampi ja monipuolisempi tavalliseen kauko-ohjattavaan autoon verrattuna. Siihen on mahdollista ostaa varaosia ja tarvikkeita. Auton voi purkaa ja koota itse, sillä paketissa tulee mukana hajoituskuvat, jossa jokainen osa on numeroituna.

RC-auto on myös säädettävissä, mikä tekee sen käytöstä entistä mielenkiintoisempaa. Lisäksi niissä on tasauspyörästö kuten oikeassakin autossa.

Oletko aloittelija vai konkari?

Karkeasti jaettuna on olemassa kahdenlaisia RC-autoja, eli RTR ja Kit -mallit. RTR on lyhenne englannin kielen sanoista Ready To Race, eli se on valmiina heti ajoon. Paketti sisältää yleensä kaiken muun tarvittavan paitsi ajoakun, laturin ja ohjeimeen tarvittavat AA-paristot.

Ostaessa RTR-pakettin sen lisätiedoissa lukee, mitä tarvitset paketin lisäksi päästäksesi ajamaan. RTR-mallin radio-ohjattava auto on kuitenkin aina melkein valmis suoraan radalle.

RTR-malli sopii siis hyvin aloittelevalle autoilijalle. Sähköauto sopii aloittelevalle ajajalle paremmin kuin polttomoottorinen RC-auto, sillä polttomoottorisessa on paljon säädettävää. Nykyisissä sähköautoissa akku on joko ni-mi (nikkeli-metallihydridi), tai li-po (litium-polymeeri).

Aloittelevalle sopii hyvin perus ni-mi-akulla oleva auto, sillä sen käyttö ei vaadi niin suurta tarkkuutta.

Kokeneemmalle harrastajalle voisi puolestaan sopia paremmin niin sanottu Kit-malli. Silloin auto kasataan itse ja se on sädettävissä ja siihen löytyy paljon varaosia. Kokenut harrastaja kiinnittää huomiota myös moottorin harjattomuuteen, li-po-akkuun ja muihin yksityiskohtiin, jotka vaikuttavat auton ajettavuuteen ja sen kasausominaisuuksiin.

Kit-mallit mahdollistavat monipuolisemman auton rakentamisen, sillä niiden mukana ei toimiteta moottoria vaan voit varustella sen itse valitsemallasi sähkömoottorilla tai polttomoottorilla.

RC-autolla voi ajaa monenlaisessa maastossa.
 

Mitä on pienoisautoilu?

Kauko-ohjattava auto on niin lasten kuin aikuistenkin suosikkituote. Pienoisautoilua voi harrastaa siis hupimielellä tai aivan tosissaan. Autoilu voi olla itsekseen ajelemista ja leikkimielistä kisailua tai sitten se voi olla totisempaa hurjastelua harrastajien kilpailuissa.

RC-autolla on mahdollista ajaa niin erilaisilla radoilla kuin vapaassa maastossakin. Tai vaikkapa kotipihassa. Suurimmaksi osaksi radat ovat ulkoratoja, mutta toisinaan on mahdollista päästä myös sisätiloihin.

Osa harrastajista kokee, että harrastaminen alkaa toden teolla vasta radalta, jolla muutkin harrastajat ajavat. Siellä syntyy yhteisö, jossa voi kysyä neuvoa ja vinkkejä ja jonka kesken voi ajaa vaikka kilpaa.

RC-autoilu vaatii keskittymistä ja kärsivällisyyttä. Se on teknisesti erittäin vaativa taitolaji. Ja jos siinä mielii mestariksi, täytyy harjoitella paljon. Niin kuin missä tahansa urheilulajissa. Harjoittelu kehittää niin teknistä kuin motoristakin osaamista ja kasvattaa henkistä valmiutta koviin suorituksiin. Monipuolisuus onkin koko harrastuksen suola.

Mitä muuta se sitten on kuin ajamista?

Pienoisautoilussa on kyse enemmästä kuin vain ajamisesta. Kyse on oikeastaan autourheilusta, jossa oppii paineensietokykyä, teknistä oivaltavuutta, tarkkuutta ja huolellisuutta.

RC-autoilu on monipuolinen harrastus jo aivan ajamista ajatellen, mutta sitäkin monipuolisemmaksi sen tekee se, että RC-auto on mahdollista koota ja rakentaa itse. Lisäksi autoja voidaan virittää ja muokata. Rakennussarjoista rakentaminen on tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa, mutta hyvin palkitsevaa puuhaa.

Kokoaminen muistuttaa oikean auton kasaamista, sillä tekniikka on suurilta osin samaa. Toisinaan jopa pidemmälle vietyä.

RC-auton viritysosat, renkaat, vanteet, korin osat sekä moottorit ovat monille harrastajalle kiinnostavia tuotteita. Kun harrastajilla on samanmallisia autoja, tulevat suorituskyvyn erot esimerkiksi kilpailuissa osavalinnoista ja niiden toimivuudesta keskenään. Suosituimpia osia viritykseen ovat rattaat, kevennysosat, laakerit, tukivarret ja voimansiirron osat, kuten kardaaniakselit sekä tasauspyörästöt.

Pienoisautoilu sopii kaikille

Pienoisautoilu on mahtavaa juniorityötä. Sen parissa lapset ja nuoret pääsevät tekemään käsillään, harjoittamaan motoriikkaansa sekä vahvistamaan keskittymiskykyään. RC-autoilu voi olla myös koko perheen harrastus, sillä siinä on kaikille innostuneille mukavaa tekemistä.

Mikä parasta, pienoisautoilussa ei ole yläikärajaa. Voit aloittaa autoilun vaikka eläkepäivillä, ja niin on moni tehnytkin

Traxxas-merkki on tuonut markkinoille monien muiden huippu autojensa lisäksi kuuman uutuuden. Youtuben linkistä pääset näkemään sen menoa ja haasteiden ylittämisiä. Righ Model -merkillä puolestaan on useita tutustumisen arvoisia RC-osia, joita ei kannata ohittaa.

Jos olet joko kokenut kaahailija tai innostunut aloittelija, kannattaa viettää tovi verkkokauppamme RC-autojen sivulla ja tutustua kattavaan valikoimaamme. 

...

 

Tässä vielä muutama tämän hetken kuumin tärppi:

Aloittelevalle autoilijalle joko Traxxas Flash tai Traxxas Bigfoot Monsteri.

Vauhdin hurmaa hakevalle Traxxas xo-1-supercar tai todelliselle monsteri miehelle Traxxas x-maxx, joka ei jätä ketään kylmäksi.