”Ihmiset ovat omituisia. He sammuttavat valot yöllä, juuri kun on kaikkein pimeintä.” Näin mietti tunnettu sarjakuvakoira Rantanplan epämukavalla nukkuma-alustallaan öisen linnakkeen pihalla. Onneksi kaikki koirat eivät elä ja nuku näin karusti, sillä ihmisen parhaalle ystävälle voidaan tarjota koirapetiä tai -vaatteita, joista on hyötyä ja iloa - ja melkein mitä tahansa, mikä tulee mieleen.

Kun perheeseen otetaan koira, on se matkalaisena aina mukana, usein myös autossa. Laki määrää, että koiria ei saa pitää vapaana matkustamossa eikä sylissä. Koiran matkustusmukavuutta ja -turvallisuutta ajatteleville on monia kuljetustarvikkeita, kuten turvavaljaat, kuljetushäkki tai -laatikko sekä turvaverkko.

Koiraverkko ja valjaat ovat tarpeelliset

Isoja koiria pidetään usein takana tavaratilassa, ja hyvin kiinnitetty koiraverkko on matkustamon ja tavaratilan välissä. Koira ei pääse kiipeämään matkustamoon eikä äkkijarrutuksessa tai törmäystilanteessa sinkoudu penkin yli matkustamoon. Muistutettakoon, että umpinaisessa tavaratilassa koiria ei saa kuljettaa.

Takapenkillä turvavaljaissa pidetään yleensä keskikokoisia ja pieniä koiria, mutta koira on hyvä pukea niille tarkoitettuihin valjaisiin, joihin turvavyön solki on helppo kiinnittää. Väliturvavyöllä pelkkään kaulapantaan kiinnittäminen on vaarallista, sillä panta ei levitä äkillistä tempausta valjaitten tavoin tarpeeksi laajasti koiran kroppaan.

Ulkonaliikkumiseen on monenlaisia talutushihnoja ja -remmejä. Remmi kannattaa valita taluttajan ja käyttöajatuksen mukaan. Esimerkiksi pimeille keleille on heijastavia remmejä. 

Kevyt- ja alumiinihäkkejä

Kuljetuslaatikoita ja -häkkejä on monenlaisia ja parhaat koirankuljetuslaatikot voi kiinnittää autoon.

Normaalisti pienemmät kuljetuslaatikot ja -häkit ovat lukittavissa turvavöihin.

Myös Nuno-kevythäkit ja alumiinihäkit, kuten Alupet Duo, ovat yhä useamman matkustusta rakastavan koiran matka-asuntona. Jos kuljetuslaatikossa ei ole kiinnitystä, niin se kannattaa asettaa etu- ja takapenkin väliin jalkatilaan.

Puruluu ja muut ylellisyydet saavat hännän heilumaan

Koirille on myös oma ensiapupakkaus, jossa on yleensä punkkipinsetit, pää- ja kuonositeitä sekä puhdistuslappuja ja kertakäyttöruisku. Laukkua voi täydentää esimerkiksi puhdistusaineilla ja saksilla. Lohtupalana ensiapulaukussa voi olla sujautettuna yllätys, esimerkiksi puruluu! Pedigree tietää, mistä koiran hampaat pitävät, Dentastix saa koiran hännän heilumaan.

Matkustaapa koira missä luokassa hyvänsä, niin perustarjoiluun kannattaa varautua. Kumimatto, jos keli on kurainen ja karkea pyyhe, jolla voi mukavasti rapsuttaa koiran kuivaksi. Helteellä tai muuten lämpimässä autossa voi koiraa helliä Nuno-viilennyspyyheellä.

Juomapullo, jossa on vettä sekä tietysti ruokakuppi, josta niin metsäkoira kuin lellikoirakin saa virkistystä ja energiaa. Kotona koira etsii tarkkailupaikkansa, mutta sitä voi myös totuttaa omaan lepopaikkaansa. Edullisista malleista Dora lemmikkipeti sopii kaikille, mutta Amiplay Kent saa kauniine kuvioineen ja sohvamaisen suojan tarjoavana koiran olon tuntemaan kuninkaalliseksi. Kokoja on paljon, joten lähes joka sessulle löytyy peti, jolla päivystää ja valvoa perheen reviiriä.

Koira syö koiranruokaa

Ennen koiranruoka oli isäntäperheeltä ylijäänyttä kotiruokaa, mutta tänä päivänä koira voi ja saa syödä hyvää ja terveellistä koiranruokaa.

Metsäkoirien ravinto on usein erilaista kuin paljon sisustuskoiran roolissa sohvalla haukottelevan kotikoiran, mutta nykyruokia ei voi haukkua kuin hyvällä. Koirien makuasioista ei tarvitse puhua yhtä paljon kuin ihmisten, mutta jokainen koiraihminen tunnistaa koirakaverinsa hännästä mikä maistuu. Joillekin se on kana ja toisille härkä tai nauta, mutta on myös kalansyöjiä.

Friskies, Hau-Hau ja monet muut koirien maut ja energiatarpeet tuntevat valmistajat tietävät, mitä tarjota, olipa nälkäinen ystävämme sitten kaverikoira, apukoira, metsästyskoira, opaskoira tai mikä muu hyvänsä. Ravinto ja ruoka ovat koiran terveyden takeina, mutta koiran hampaat on hyvä muistaa. Petosan SilentPower -sähköhammasharja on suunniteltu koirille.

Koiranvaate joka kelille

Tunnetusti lapsi on terve kun se leikkii ja sama koskee ihmisen parasta ystävääkin. Koiran lelut ovat myös kokeneet ison kehityksen lyhyessä ajassa. Aikaa aina kestävä puupalikka on saanut – lähinnä sisätiloihin – kilpailijoita, joiden avulla harjoitetaan hajuaistia ja muutenkin pidetään koiran mieltä virkeänä.

Ylös, ulos ja lenkille – koira tulee kyllä mukaan. Sateella tai kylmällä ilmalla koirakin kaipaa suojaa ja lämpöä. Koirille on vaatteita eri tarkoituksiin: lämpöpukuja, juoksusuojia, liivejä, loimia, sadesuojia, t-paitoja. Merkkejä on joka kokoiselle ja näköiselle koiralle. Hurtta -malliston tarjonnasta löytyy vaatetta joka tarpeeseen.

Olipa lemmikkisi iso tai pieni, sylikoira tai jahtikaveri, verkkokaupastamme löydät sille parhaat tarvikkeet ja ruuat juuri koiralle tarkoitettujen tuotteiden joukosta.