Onko kotona jäänyt pieniä hommia hoitamatta siksi, ettei siihen ole ollut välineitä? Ovatko verhotangot kiinnittämättä tai grilli kokoamatta? Pitäisikö kaappien oviin vaihtaa saranoita tai kahvoja? Vai onko suunnitelmissasi peräti korjailla piha-aitaa tai rakennella huonekaluja? Millaista työkalua näihin hommiin tarvitsisit? Akkuporakone auttaisi useissa kodin isommissa ja pienemmissä askareissa. Mutta millainen porakone olisi järkevä hankinta mihinkin tehtävään?

Millainen on hyvä porakone kodin pienempiin askareisiin?

Akkuporakone on nimensä mukaisesti porakone, joka toimii akkuvirralla. Ne ovat siis hyviä sellaisissa paikoissa, joissa ei ole saatavilla sähköä. Lyhytkestoisissa kodin töissä riittää yksiakkuinen porakone. Poraamiseen ja ruuvaamiseen kannattaa ostaa akkukone, jossa on ainakin kaksi nopeutta ja momentti.

Lyhytkestoisiin askareisiin voi sopia myös pienoisporakone. Erilaiset pienoisporat ovat kooltaan pienempiä ja keveämpiä ja niitä on helpompi käyttää ahtaissa tiloissa. Ne ovat hinnaltaan suurempia poria edullisempia.

Akun jännite (V) kertoo akkukoneen tehon. Jännite vaihtelee pienkoneiden 3,6 voltista tehokkaampien koneiden 36 volttiin.  Tavallisin jännite on 12–18V. Vaativammissa hommissa kannattaa valita siis suuremman volttimäärän laite, sillä vaativampiin ruuvaamisiin ja poraamisiin tarvitaan enemmän voimaa.

Porakoneiden hinnoissa on vaihtelua. Halpa porakone sopii yleensä satunnaiseen käyttöön, mutta jo keskihintaisella porakoneella saa tehtyä suuren osan kaikista kodin töistä. Akkuporakonetta hankkiessa kannattaakin miettiä, tarvitseeko sitä ehkä kerran kesässä vai aikooko sillä tehdä remonttia koko seuraavan vuoden.

Suuriin rakennus- tai remontointiprojekteihin kannattaa hankkia luja ja suhteellisen kallis kone, joka sitten kestää kovaakin käyttöä ja tekemisessä tulevia kolhuja.

Tunnettuja ja hyviä porakonemerkkejä ovat Makita ja Dewalt. Verkkokaupastamme löydät molemmista useita erilaisia malleja.

Porakoneen tärkeät ominaisuudet

Teho ja akkukestävyys

Mitä suurempi volttilukema eli jännite, sitä enemmän voimaa porakoneessa on. Eli tähän kannattaa kiinnittää huomiota aivan ensimmäiseksi poraa valitessa.

Amppeeritunniste (Ah) puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka pitkään akku kestää ennen tyhjenemistään.

Akkujen perustyypit

Nykyisin porakoneiden akkuja on kolmea eri tyyppiä:

Nikkelikadmium (NiCd)

Nikkelimetallihybridi (NiMH)

Litium-ioni (Li-Ion).

Kullakin akkutyypillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Laturit

Akkuporakoneen akut ladataan niille kuuluvilla latureilla. Latausaika vaihtelee 15 minuutista 3 tuntiin. Kahden akun kanssa latausajalla ei ole merkitystä. Jos kuitenkin haluat erityisen nopean latauksen, on parasta hankkia pikalaturi, jossa on akkua suojelevia sensoreita ja elektroniikkaa.

Momenttikytkin

Momenttikytkimen avulla säädät koneen voimankäyttöä. Parhaiden porakoneiden momenttikytkimessä voi olla jopa 24 eri asetusta.

Pyörimisnopeuden portaaton säätö

Nykyisin melkein kaikissa porakoneissa on portaaton pyörimisnopeuden säätö. Eli mitä syvemmälle painat liipasinta, sitä nopeammin poran moottori pyörii.

Suunnanvaihtaja

Nopeat pyörimissuunnan muutokset mahdollistaa suunnan vaihtaja. Suunnanvaihtajaa pitäisi voida käyttää peukalon ja etusormen avulla.

Sähköjarru

Halvemmista malleista ei välttämättä löydy ominaisuutta, joka pysäyttää poran välittömästi, kun vapautat sormen liipasimelta.

Ergonomiset ominaisuudet

Muiden tärkeiden ominaisuuksien lisäksi joissakin akkuporakoneissa on paljon ergonomisia ominaisuuksia. Niiden ansiosta poraa on mukavampi käyttää. Nämä ovat erityisen tärkeitä ammattikäyttäjille, jotka käyttävät poraa paljon ja yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja.

Erilaisia porakoneita erilaisiin tarpeisiin

Markkinoilla on paljon erilaisia ruuvaamiseen ja poraamiseen sopivia työkoneita. Omaa työkonetta etsiessä kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön pora on tulossa. Seuraavassa lyhyt esittely erilaisista porakoneista:

Akkuporakone on sopiva useimmille kotikäyttäjille. Pienoisporakone sopii keveisiin hommiin.

Akkukäyttöinen iskuruuvinväännin sopii paljon ruuvaavalle rakentajalle tai remontoijalle.

Akkukäyttöinen iskuporakone puree betoniin ja tiileen, eli se sopii vaativiin olosuhteisiin.

Pylväsporakone on porakone, jossa pora on kiinteästi pylväässä ja porattava kappale suoraan terän alapuolella. Pylväsporakoneen avulla saavutetaan suurempi tarkkuus ja se on nopeampi käyttää. Siksi sitä käytetään usein konepajoissa.

Poravasara on tarkoitettu betonin ja kiven poraamiseen. Se on iskuporaa tehokkaampi pora.

Porakoneisiin on monenlaisia teriä, kuten metalliporanterät, puuporanterät ja kiviporanterät. Verkkokaupassamme ovat myös erilaiset akut ja laturit sekä muut poraustarvikkeet. Etsitpä siis mitä tahansa porakoneeseen liittyvää, kannattaa tutustua verkkokauppamme laajaan valikoimaan.