Laadukkaat halkomakoneet ja sirkkelit katkaisevat puun niin helposti, että naurattaa. On hienoa katsoa, miten polttopuita syntyy nopealla tahdilla eivätkä lihakset ole seuraavana päivänä kipeänä puusavotan vuoksi.

Halkomakoneet ja sirkkelit ovat siis hyvin käteviä arjen apulaisia. Niitä valmistavat muun muassa tuotemerkit Timco, AL-KO, Green Garden ja Ryobi. Näiden tuotemerkkien klapikoneisiin ja sirkkeleihin voi tutustua esimerkiksi Kärkkäisen verkkokaupassa.

Halkomakone tehokkaaseen työskentelyyn

Klapikone kannattaa hankkia, jos tekee itse polttopuut. Vaikka kirveen käyttö halkomisessa voisi viehättää, sillä ei jaksa tehdä kerralla suuria määriä halkoja. Puu syötetään halkomakoneeseen sopivan pituisena pöllinä. Kannattaakin huomata, että eri halkaisukoneet ottavat vastaan eripituisia pöllejä tai tukkeja.

Puunhalkaisukoneet voidaan jakaa karkeasti kahteen päätyyppiin: vaakamalliset halkomakoneet ja pystymalliset halkomakoneet. Usein pystymalliset halkaisukoneet toimivat manuaalisesti siten, että niitä käytetään vivun avulla. Vaakamallisten halkaisukoneiden käyttövoima on usein sähkö tai bensiini.

Voidaan siis luokitella, että on olemassa manuaaliset halkomakoneet, polttomoottorilla toimivat halkaisukoneet, sähköllä toimivat halkomakoneet ja kaasulla toimivat halkaisukoneet.

Eri halkaisukoneet toimivat erilaisilla mekanismeilla. Esimerkiksi klapisirkkelit ovat sahaavia laitteita. Joissakin klapikoneissa on puolestaan ylös-alas liikkuva tai ympäri pyörivä terärumpu.

Halkomakonetta ostettaessa kannattaa miettiä, millaista puuta tulee pilkkomaan. Suurien tukkien tai kovan puun pilkkomiseen tarvitaan voimakas kone. Kovia puita ovat esimerkiksi saarni, pyökki ja tammi.

Pehmeän puun, kuten männyn ja kuusen, pilkkomiseen riittää pienempitehoinen kone. Kotikäyttöön kannattaa ostaa kevyt ja helposti siirrettävä klapikone. Usein kotikäyttöön tarkoitetuissa halkomakoneissa on jalakset ja renkaat, jotka helpottavat sen siirtelyä.

Sirkkeli - leikkaamisen perustyökalu

Sirkkelit eli pyörösahat sopivat erilaisten materiaalien työstöön silloin, kun halutaan leikata. Sirkkeli leikkaa pyörivällä terällä tasaista hyvää jälkeä, jos terä vain on kunnossa. Sirkkelin terät kannattaakin huoltaa ja vaihtaa tasaisin väliajoin.

Sirkkeleitä on olemassa eri malleja eri käyttötarkoituksiin. Käyttövoimana niissä on usein akku, bensiini tai sähkö. Sirkkelillä työstettäviä materiaaleja ovat esimerkiksi puu, metalli, kivi ja muovi. Täytyy tietysti aina tarkistaa, että sirkkelin terä sopii leikattavaan materiaaliin.

Pöytäsirkkeli tai pöytäsaha on kokonaisuus, jossa työstöpöydän keskellä on kiinteä terä. Leikattava kappale työnnetään joko vapaasti tai ohjurin avulla terän läpi. Pöytätason korkeutta voidaan säätää leikkaajalle sopivaksi.

Jiirisaha tai jiirisirkkeli on sirkkeleiden erikoissaha. Sen leikkauskulmaa voidaan nimittäin säätää yhteen tai kahteen eri suuntaan. Sen vuoksi jiirisahaa käytetäänkin paljon listojen leikkaamisessa.

Käsisirkkeliä käytetään levymäisten kappaleiden leikkaamiseen. Sen rungossa on säädettävä ohjuri, joka auttaa pitämään terää oikeassa suunnassa.

Kärkkäisen verkkokauppa myy halkomakoneet ja sirkkelit eri käyttötarkoituksiin. Valikoimaan kannattaa tutustua, sillä sieltä löytyy työvälineitä sekä ammatti- että kotikäyttöön.