Joskus kasvit eivät kasva, vaikka niitä kuinka kastelisi ja lannoittaisi. Vika ei ole puutarhurissa vaan maaperässä. Maanparannus onkin yksi keino saada puutarhanhoito tuottamaan tulosta.

Pihan maaperä eli kasvien kasvualusta saattaa olla liian savista tai hiekkaista. Se voi olla liian karkeaa tai märkää, ja siitä voi puuttua jotain kasvin kasvamiseen tarvittavia perusaineksia. Tällöin maata tulee parantaa, eli siihen sekoitetaan puuttuvia aineksia.

Kärkkäisen verkkokauppa myy erilaiset maanparannusaineet ja kateaineet puutarhaan. Muun muassa Kekkilä ja Biolan ovat tunnettuja ja luotettavia tuotemerkkejä, joilta löytyy luonnonmukaisia maanparannusaineita. Molempien brändien tavoitteena on vähentää ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Maanparannusaineet valitaan maaperän mukaan

Maan muokkaaminen on yksi oivallinen maanparannuskeino. Maata muokataan yleensä syksyisin ja keväisin, ja sen tarkoituksena on parantaa kasvualustan ilmavuutta. Lisäksi erilaisilla aineksilla voi parantaa maan laatua.

Jos pihan maaperä on tiivis savimaa, siihen tulee lisätä eloperäistä ainesta, joka puolestaan houkuttelee pieneliöitä kuohkeuttamaan maaperää. Maanparannusturve ja komposti sopivat tarkoitukseen hyvin.

Hiekkamaa on usein liiankin ilmavaa, ja se päästää herkästi läpi veden sekä ravinteet. Veden ja ravinteiden sitomiskykyä parannetaan kompostilla, maanparannusturpeella ja savella. Samoilla aineksilla parannetaan myös moreenimaata.

Jos maaperä on turvetta, se on huokoista sekä märkänä kylmää ja raskasta. Kuivana se saattaa pöllytä liikaa. Turvemaahan sekoitetaankin kivennäisaineksia, esimerkiksi soraa, hiekkaa ja kalkkia.

Onnistunut pihan hoito

Maanparannusaineet saattavat pelastaa pihan kasvit. Erilaiset puutarhakateaineet vaikuttavat maaperän kosteuden säilymiseen ja pitävät kasvualustan muutenkin kuohkeana.

Maaperän happamuudella on iso vaikutus kasveihin. Jos kasvualusta on liian hapan, maa kaipaa kalkkia. Jos tilanne on päinvastainen eli maaperä ei ole tarpeeksi hapan, siihen kannattaa lisätä turvetta. Erilaiset turpeet happamoittavat maata hyvin.

Komposti on ekologinen keino parantaa maata. Kuivikkeet auttavat pitämään kompostin kuohkeana ja edistävät kompostoitumista.

Laadukas multa kuuluu onnistuneeseen pihan hoitoon. Multaa tulee lisätä ja vaihtaa aika-ajoin. Nurmikkomulta sekä kasveille tarkoitetut ulkokasvimullat ovat myös yksi maanparannuskeino, ja lisäksi sisäkasveille on olemassa erikseen sisäkasvimullat.

Yleisiä ohjeita maanparannukseen:

  1. Kompostia kannattaa lisätä katteeksi sekä keväällä että syksyllä.
  2. Kalkkia kannattaa lisätä syksyllä, jos maaperä on liian hapan.
  3. Rikkaruohot tulee poistaa säännöllisesti.
  4. Säännöllinen lannoitus on tärkeää.
  5. Liian tiivis ja märkä maa kannattaa salaojittaa.
  6. Jos kasvi ei viihdy, sen kasvupaikka kannattaa vaihtaa.

Maanparannus on kasvien kasvun ja sadon kannalta yksi puutarhan tärkeimmistä asioista. Kannattaakin aina tutustua oman pihan maaperään, jotta tietäisi, mitä kasvit mahdollisesti tarvitsevat.

Maanparannusaineet voit tilata Kärkkäisen verkkokaupasta. Klikkailemalla tuotteita voi tutustua niiden sisältöön ja käyttötarkoitukseen. Kun tuntee pihan maaperän, on turvallista ja helppoa valita kasveille oikea vaihtoehto.