Puutarhanhoito on yksi maailman yleisimmistä harrastuksista. Kasvien kasvattaminen ja hoitaminen vähentää stressiä ja on hyvää vastapainoa ansiotyölle. Puutarhaihmiset sanovatkin, että mikään ei ole palkitsevampaa kuin katsoa hyvin hoidettua kukkapenkkiä tai kasvimaata.

Jotta puutarha ja piha kukoistaisivat, sen eteen täytyy tehdä töitä. Erilaisilla apuvälineillä ja -aineilla se kuitenkin onnistuu helposti. Avuksi voi hankkia muun muassa erilaiset kasvinsuojeluaineet, puutarhalannoitteet, maanparannusaineet, siemenet, hyönteisten torjunta-aineet tai koristekasvit.

Maaperää kannattaa muokata ja parantaa

Pihan hoito on antoisaa ja mukavaa työtä. Maata muokataan syksyisin ja keväisin, ja sen tarkoituksena on parantaa kasvualustan ilmavuutta. Lisäksi maaperän laatua voi parantaa erilaisilla aineilla.

Maanparannus tarkoittaa, että maaperästä tehdään kasveille suotuisampi kasvualusta. Maahan sekoitetaan jotain muuta maalajia, jotta se sopisi paremmin kasvatettaville kasveille. Esimerkiksi savimaahan voidaan lisätä hiekkaa, jotta maaperä olisi ilmavampi.

Sekä koriste- että hyötypuutarha voivat tarvita maanparannusaineita. Esimerkiksi puutarhakateaineista puutarhamurske keventää kasvualustaa ja parantaa sen rakennetta. Kuorikate pitää puolestaan maan kosteana, ehkäisee rikkakasveja ja maan liettymistä ja kuorettumista.

Kasvien viihtymiseen ja kasvamiseen vaikuttaa maaperän happamuus. Jos kasvualusta on liian hapan, maa kaipaa kalkkia. Jos tilanne on päinvastainen eli maaperä ei ole tarpeeksi hapan, siihen kannattaa lisätä turvetta. Nimittäin erilaiset turpeet happamoittavat maata hyvin.

Komposti on erittäin hyvä keino parantaa maata. Erilaiset kuivikkeet auttavat kompostoinnissa. Kasveille tarkoitetut ulkokasvimullat ovat myös yksi maanparannuskeino, ja lisäksi sisäkasveille on olemassa erikseen sisäkasvimullat.

Kekkilä, Biolan ja Natura ovat tunnettuja tuotemerkkejä, joiden alta löytyy sopivat tuotteet maaperän laadun parantamiseen. Näillä tuotemerkeillä on myös paljon muita puutarhanhoitoon kuuluvia tuotteita.

Puutarha kaipaa lannoitteita ja kasvinsuojelua

Kasvit saavat ravinne- ja hivenaineita sekä maasta että ilmasta. Usein on kuitenkin niin, että maaperä ei pysty antamaan kaikkia tarpeellisia ravinteita tai antaa niitä liian vähän. Sen vuoksi hyvä kasvu kannattaa varmistaa puutarhalannoitteella.

Netistä voi tilata kätevästi sekä ulkokasvien lannoitteet että sisäkasvien lannoitteet. Lisäksi saatavilla on kasvien hoitoaineet, joista esimerkiksi puutarhavahaa on hyvä olla varastossa. Vahalla voi parantaa haavoja, joita koriste- ja hedelmäpuihin hyvin helposti tulee.

Puutarhurin vitsauksia ovat erilaiset tuhoeläimet ja kasvitaudit. Myös rikkakasvit ovat kiusallisia, ja niiden kitkeminen ottaa aikansa. Onneksi näihin ongelmiin on olemassa apuneuvoja, kuten erilaiset kasvinsuojeluaineet.

Rikkakasvit lähtevät pois kitkemällä. Jos pelkkä kitkeminen ei auta, voi apuna käyttää rikkakasvien torjunta-aineita, joita löytyy ainakin tuotemerkeistä Roundup ja Berner.

Ei kesää ilman hyönteisiä

Kesäisin pihatöissä ovat kiusana erilaiset hyönteiset. Useimmiten ne ovat enemmän puutarhurin kuin kasvien vaiva. Ainoa tehokas tapa säästyä hyönteisten pistoilta ja puremilta ovat hyönteiskarkoitteet.

Yleinen ongelma ovat myös muurahaiset, joita voi olla liikaa sekä sisällä että ulkona. Sisälle kannattaakin hankkia erikseen sisätilojen torjunta-aineet, mutta myös yleistorjunta-aineista on hyötyä.

On hyvin palkitsevaa nähdä, miten pienestä siemenestä kasvaa jotain suurempaa. Kasvun ihmettä voi ihailla jo kevättalvella kylvämällä kukkia sisätiloissa purkkeihin. Siemenet voi ostaa kaupasta tai tilata netistä jo ennen lumien sulamista.

Kaunis piha houkuttelee lukemaan kirjaa riippumatossa, juomaan kahvit terassilla tai grillaamaan yhdessä ystävien kanssa. Kukapa ei siis nauttisi kauniista ja hyvin hoidetusta puutarhasta. Hyvän tuloksen saa aikaan puutarhanhoitoon tarkoitetuilla tuotteilla.