Vaihteleva sää koettelee kasveja. Aurinko, kuivuus, helle ja tuuli kuivattavat maaperää ja saavat kasvit janoisiksi. Sen vuoksi puutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kasvien veden saantiin.

Pihan kastelu on puutarhurin tärkein työ. Kasvit tulevat toimeen ilman lannoitusta tai kitkemistä mutta eivät ilman vettä. Puutarhurin tuleekin huolehtia avukseen tarkoituksenmukaiset kasteluvälineet, jotta työ ei turhauttaisi tai veisi liian paljon aikaa.

Laadukkaat välineet avuksi kasteluun

Kastelukannut kuuluvat puutarhan ja pihan tärkeimpiin työvälineisiin. Itseasiassa parvekepuutarhan tai hyvin pienen pihan kastelu sujuu näppärästi kastelukannulla ja sumutinpullolla. Isompaan pihaan tarvitaan kuitenkin muita vaihtoehtoja.

Puutarhaletkut, -vaunut ja kelat ovat korvaamaton apu veden kantamisessa. Letkukela tai letkukärry helpottaa vesiletkun säilyttämistä ja siirtämistä paikasta toiseen. Puutarhaletku pitää olla tarpeeksi pitkä, jotta se yltäisi kunnolla tarvittaviin paikkoihin. Tarvittaessa kannattaa hankkia letkuliittimet, joilla voi yhdistää vesiletkuja toisiinsa.

Suihkupistoolit ovat olemassa sitä varten, että niillä saa hajotettua vesisuihkun sumuksi, joka ei turmele herkkiä ja helposti vaurioituvia kasveja. Vesipistoolin voi kiinnittää puutarhaletkun päähän, ja sen saa tarvittaessa helposti pois.

Sadettimet sopivat nurmikkoalueen ja kasvimaan kasteluun. Sadettaja kastelee hellävaroen mutta tarpeeksi tehokkaasti. Nykyisin sadettimista on olemassa versioita, joiden kastelualuetta ja suihkun voimakkuutta voi säätää.

Sadetin pihalle sekä muut kastelutarvikkeet löytyvät kätevästi Kärkkäisen verkkokaupasta. Muun muassa Hozelock-tuotemerkiltä on saatavissa erilaiset paineruiskut, vesipumput ja -letkut. Muita tuotemerkkejä ovat Aifa, Gardena ja Plastex.

Kastelun perusohjeet

Kasteletko puutarhasi kasveja liikaa vai liian vähän? Käykö usein niin, että jätät ensin kastelematta ja lopulta melkein hukutat kasvin veteen? Jos kastelu ei ole vahvimpia puoliasi, opettele pitämään mielessäsi kaksi nyrkkisääntöä:

  1. Kastele harvemmin mutta kerralla paljon.

  2. Kastele ennen kuin kasvi kuivuu, jotta kastelusta olisi hyötyä.

Kastellessa kannattaa huolehtia, että kasvin alus kastuu kunnolla. Parhaita aikoja kasteluun ovat ilta, yö, pilvinen sää tai tihkusade. Aurinkoisena päivänä tai helteellä kastelusta ei ole paljon hyötyä, koska lämpö haihduttaa vedestä suuren osan ilmaan.

Jos on mahdollista, kasteluvetenä kannattaa käyttää ojan, lammikon, järven tai joen vettä, sillä se on hapekasta ja pehmeää. Vesijohtovesikin on vaihtoehto, mutta se olisi hyvä hapettaa seisottamalla sitä astiassa ennen käyttöä. Kannattaa muistaa, että liian kloorinen vesijohtovesi vahingoittaa kasveja.

Kastelu on pihan vihreyden ja kasvien hyvinvoinnin kannalta oleellista. Kannattaakin opetella tietyt rutiinit, jotta kastelu sujuisi jouhevasti.

Kasteluvälineet ovat puolestaan korvaamaton apu. Niiden hankinnassa pitää kiinnittää huomiota laatuun. Esimerkiksi Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa monipuolisen valikoiman kasteluvälineitä puutarhurin avuksi.