Lapset ovat kautta aikojen rakastaneet keinumista. Keinumisen katsotaan olevan lapsen kehitykselle hyväksi, sillä se kehittää keskivartalon lihasten hallintaa ja parantaa hienomotoriikkaa. Sanotaan myös, että lapsen aivot saavat keinumisessa sopivia ärsykkeitä, joten se edesauttaa myös aivojen kehitystä. Keinuminen rauhoittaa levotonta lasta ja rentouttaa koko kehoa. Hienomotoriikkaa ja kehonhallintaa lapset voivat harjoitella myös erilaisissa leikkikeskuksissa, joissa rimpuileminen ja temppuilu on lapselle turvallistaja hauskaa.

Pihakeinuista pitävät kaikki

Ennen korkean puun oksaan kiinnitettiin köydellä perinteinen lautakeinu. Se saattoi olla kylän ainoa keinu, jossa koko kylän lapset kokoontuivat keinumaan. Vuoroaan sai joskus odotella kauankin. Nyttemmin pihakeinut ovat lähes jokaisen lapsen saatavilla ja eikä niitä tarvitse tehdä itse.

Pihalla keinuminen taitaa ollakin ensimmäinen pienten lasten pihaleikki, johon lapsi helpoiten voi osallistua. Heti kun lapsi on oppinut istumaan, hänellä on mahdollisuus kokea keinumisen riemu pihakeinuun kiinnitettävällä vauvakeinulla. Se on tukeva istuin, jossa lapsi voi reilusti nojata taaksepäin ja on tuettuna myös edestä ja sivuilta. Vauvakeinussa on vyökiinnitys, joten lapsi voi turvallisesti nauttia keinumisesta.

Isommat lapset pitävät erityisesti muutaman vuoden markkinoilla olevasta hämähäkkikeinusta. Sitä kutsutaan myös nimellä linnunpesäkeinu. Siinnä voi kaksikin lasta keinua turvallisesti, joten se tekee keinumisen riemusta keksinkertaisen. Hämähäkkikeinu voi olla jopa metrin halkaisijaltaan, joten pienempi lapsi voi hyvin keinua makuultaan siinnä.

Pihan leikkikeskus lisää lapsen liikuntaa

Leikkikeskus pihalla on usein keinujen läheisyydessä tai keinun rungossa kiinnitettynä. Leikkikeskukset antavat lapselle turvallisen mahdollisuuden purkaa energiaansa rajoitetussa ympäristössä. Leikkikeskus vähentää lapsen tarvetta kiipeillä puissa, joka voi olla vaarallista ajanvietettä.

Leikkikeskuksissa on erilaisia kiipeily- ja temppuilumahdollisuuksia. Kiipeilytikkaat kehittävät lapsen tasapainoa ja käsien ja jalkojen yhteistyötä. Pienempikin lapsi voi omien taitojensa mukaan kiipeillä leikkikeskuksissa ja näin ollen saada parempaa kehonhallintaa ja löytää uskallusta liikkumieen.

Kiipeileminen ja rimpuilu ovat toki hauskoja ajanvietteitä, mutta liukumäki on usein se ensimmäinen kohde, minne lapsi suuntaa päästessään leikkimään. Liukumäki osana leikkikeskusta antaa monipuolisesti lapselle viihdykettä ja vauhtia. Liukumäen voi ostaa myös erikseen kiinnitettäväksi vaikkapa omatekoiseen leikkikeskukseen. Oma, iso liukumäki kotipihalla on varmasti jokaisen lapsen haave.

Hiekkalaatikko on yhä hitti lasten keskuudessa

Eräänlainen leikkikeskus on myös hiekkalaatikko. Sen äärellä lapset voivat vapaasti leikkiä juurikin niitä sotkuisia, mutta niin ihania hiekkaleikkejä. Hiekkalaatikko on helppo myös perheen pienempien kanssa. Lapsi voi istualtaan leikkiä siellä ja konttaaminen on helppoa pehmeässä hiekassa. Pienen lapsen ensikosketus luontoon on usein juurikin hiekkalaatikon ansiosta.

Hiekkalaatikolla pihalelut on helppo pitää tallessa. Hyvä muistisääntö onkin, että illan tullen lelut kerätään hiekkalaatikkoon ja kansi pistetään kiinni. Kannellinen hiekkalaatikko onkin erityisen hyvä konsti suojata hiekka ja lelut kulkukissoilta ja irtolehdiltä. Näin ollen hiekkalaatikko pysyy siistinä ja lapsen on siinä mukava ja turvallinen leikkiä.

 

Lapsi tarvitsee runsaasti liikuntaa ja virikkeitä. Ensimmäisten ikävuosien aikana on hyvä saada lapsi innostumaan liikkumisesta ja kokeilemaan uusia asioita. Tutustu ja tilaa lapsellesi laadukkaat pihakeinut ja leikkikeskukset Kärkkäisen verkkokaupasta. Lasten leikit ja liikkumisen ilo vain lisääntyy, kun heillä on hyvät puitteet puuhasteluun.