Lapset rakastavat pihaleikkejä. Talvella leikit liittyvät usein lumileikkeihin ja mäenlaskuun, mutta kesäisin, kun lumileikkejä ei ole, on leikkipaikat suunniteltava itse. Onneksi lapset itsekin keksivät kaikkea kivaa tekemistä ja liikkumista pihalla, mutta hyvät pihaleikkivälineet antavat leikeille paremmat puitteet, sekä niiden avulla leikkimisen voi helposti rajata turvallisimmalle alueelle pihalla.

Leikit alkavat keväällä hiekkalaatikolta

Keväällä odotettu hetki on se, kun lumen alta alkaa paljastumaan hiekkalaatikko. Hiekkalaatikko on monen lapsen ensimmäinen pihaleikkipaikka. Siinnä pienemmätkin lapset voivat turvallisesti aloittaa pihaleikit ja luonnon tutkimisen. Hiekkalaatikolle kannattaa hankkia laadukkaat pihalelut, joten niistä tulee olemaan iloa useaksi vuodeksi. Lasten mielikuvitus on rajaton, joten hiekkalaatikko on tuhansien leikkien mahdollisuus lapselle.

Kevään ensimmäisille lumettomille pihateille on myös kiva kurvailla polkuautoilla. Polkuautot ovat vankkarakenteisia ja turvallisia ajoneuvoja lapsille. Polkuautolla ajaminen luonnistuu jo pienemmältäkin lapselta, joka ei vielä osaa pyöräillä. Siinnä harjaantuu polkemisen taktiikka ja motoriikka. Isommille lapsille polkuauto on myös erityisen kiinnostava. Polkuautoja on useita eri kokoisia, joten polkuautoharrastusta voi jatkaa useita vuosia.

Pihakeinun suosio ei laannu

Lapset ovat kautta aikojen rakastaneet pihalla keinumista. Pihakeinu onkin varmasti suosituin leikkiväline pihalla. Lasten pihakeinu on halpa ja kestävä suosikki pihoilla. Keinuun on saatavana erilaisia istuimia. Perheen pienimmille on saatavana vauvakeinuja. Ne voidaan lisätä pihakeinuun taikka niitä voidaan käyttää myös sisätiloissa, mikäli tilaa on tarpeeksi ja ripustuskoukut saa kiinnitettyä tukevasti.

Perinteiseen lasten pihakeinuun on saatavana erittäin suosittu hämähäkkikeinu tai toiselta nimeltään linnunpesäkeinu. Hämähäkkikeinussa viihtyvät myös isommat lapset mielellään. Linnunpesäkeinun hauskuutta lisää se, että siinnä voi kaksi lasta keinua yhtä aikaa.

Pihakeinun yhteyteen voidaan liittää myös leikkikeskus. Leikkikeskus pihakeinun yhteydessä antaa leikkijälle vaihtelua. Leikkikeskuksen suosikki on varmasti liukumäki, sillä kukapa lapsi ei liukumisesta pitäisi. Myös erilaiset pihan kiipeilytelineet ovat lasten suosiossa. Kiipeilyteline kehittää lapsen motorista kehitystä ja tasapainoa. Leikkikeskukseen voidaan helposti lisätä myös kiipeilyseinä. Kiipeilyseinä on kehittävä myös isommalle lapselle.

Trampoliini ei ole pelkästään lasten ilo

Trampoliini on tullut jäädäkseen suomalaisten pihoille. Aluksi niitä kauhisteltiin ja ehkäpä pelättiinkin, mutta nykyään iso trampoliini löytyy lähes jokaisen lapsiperheen pihalta.

Trampoliini on erinomainen kunnonkohotus- ja harjoittelutyökalu myös aikuiselle. Trampoliinissa hyppiminen kohottaa kuntoa, sillä hyppiminen on fyysisesti raskasta. Kunto kohoaa kuin huomaamatta, sillä pomppiminen on myös hauskaa! Pienet fitness-trampoliinit sopivat sisälle, mutta pihatrampoliinille täytyy valita hyvä ja turvallinen paikka pihalta. Trampoliinin suojat, turvaverkot ja alaverkko kannattaa turvallisuuden vuoksi pitää kunnossa. Jos jokin trampoliinin osa rikkoontuu, siihen löytyy yleensä sopiva varaosa helposti, sillä osia myydään myös erikseen. Helpoimmalla pääsee, kun ostaa koko trampoliinipaketin kerralla, niin siitä riittää iloa moneksi vuodeksi. Trampoliinin käytössä tulee noudattaa sen turvallisuusmääräyksiä, jolloin onnettomuuksien mahdollisuus on pieni.

Uima-altaat kasvattavat suosiotaan

Uima-altaat ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten pihoilla. Kevytrakenteiset, kasattavat altaat ovat edullisempia ja nopeammin valmiina, mitä kiinteät uima-altaat. Uima-altaista löytyy jo todella suuria, suorakaiteen muotoisia sekä pienempiä, pyöreitä altaita. Ison suorakaiteen mallisen altaan koko on jopa yli 24 neliöä, joten kyseessä on jo melkoinen luksusallas.

Uima-altaat tarvitsevat kaverikseen vedenpuhdistuslaitteiston, joka kuuluukin isompien altaiden varusteistoon. Pienempiin altaisiin tai rikkoutuneen tilalle on saatavana veden suodattimia. Uima-altaan puhtaudesta huolehtiminen vaatii levänestoainetta ja klooria. Veden otsonigeneraattorilla voi pienentää veden puhdistuskemikaalien määrää. Myös allaspeitteet auttavat hyvin ulkoisen roskan kantautumisessa altaaseen. Suoja kannattaakin vetää altaan päälle aina, kun sitä ei käytetä.

Uima-altaaseen menemiseen ja sieltä poistumiseen on hyvä olla allastikkaat. Ne tuovat liikkumiseen turvallisuutta ja säästävät altaan laitoja painautumisilta.

Mitä monipuolisemmin varustelemme pihan lapsia varten, sen paremmin he siellä leikkivät ja viihtyvät. Lapsi tarvitsee liikuntaa useita tunteja päivässä, joten pihaleikeissä lapsi liikkuu kuin huomaamattaan ja aivan täysin leikin varjolla. Liikkuva lapsi voi hyvin.

Näitä innostavia pihan leikkivälineitä löydät Kärkkäisen verkkokaupasta. Kesä on kiva aloittaa uusilla pihaleikeillä!