Veneily on todella suosittua ympäri maailmaa niin lajin harrastajien kuin sunnuntaipurjehtijoidenkin keskuudessa. Etenkin suomalaiset tykkäävät veneillä kesäisin, kun on lämmintä ja aurinko paistaa. Veneellä pääsee kätevästi liikkumaan esimerkiksi saarelta saarelle.

Veneilytarvikkeet kesäpäivän ilona

Kuumana kesäpäivänä on ihanaa lähteä veneellä uimarannalle ja viettää aikaa uiden sekä aurinkoa ottaen. Monelle suomalaiselle tuttua kesäpäivän puuhaa on kalastus, jossa vene toimii hyvänä apuvälineenä. Vetouistelutarvikkeet ja muut kalastamisen apuvälineet tuovat kalastukseen monipuolisuutta ja mukavuutta.

Venepeite on hyvä pitää veneen päällä, kun se ei ole käytössä, sillä se estää roskien ja veden pääsemisen veneeseen. Myöskään sääsket tai muut hyönteiset eivät pääse veneen sisälle sotkemaan sitä. Veneeseen voi hankkia erikseen esimerkiksi jääkaapin, jos aikoo viipyä vesillä pidempiä aikoja ja jopa yöpyä siinä.

Myös muut veneen suojat ovat tärkeitä, jotta vene pysyy hyvässä kunnossa. Vaikka veneen suojaisi aina huolella, kannattaa se kuitenkin huoltaa ja kunnostaa aika ajoin, että sen kaikki osat pysyvät kunnossa, ja veneellä on turvallinen lähteä veneilemään. Veneeseen on hyvä ostaa erikseen airot, sillä jos moottoriin tulee onglemia ja se lakkaa toimimasta, airot auttavat liikkeelle ja mahdollistavat paluun satamaan. Ne myös auttavat liikkumaan matalassa rannassa.

Veneiden varaosat auttavat silloin, kun veneeseen tulee vikaa tai jotakin rikkoontuu. Polttoainetarvikkeet ja -putket ovat kovalla käytöllä, joten niiden korjaamiseen kannattaa varautua. Myös potkuri on veneen kuluva osa, joten potkurin vaihto voi olla paikallaan venettä huoltaessa.

Hyvät veneilyn tavat

Vene on ajoneuvo niin kuin autokin. Siksi on hyvää on muistaa, että liian nuorta ei saa päästää veneen rattiin ilman vanhemman valvontaa. Veneen ohjaus voi olla hyvin hankalaa eikä nuori välttämättä tiedä, missä on karikkoa. Veneen ohjaaminen ei ole monimutkaista, mutta silti sitä pitä harjoitella osatakseen hallita venettä kunnolla. Tärkeintä on hallita ratilla kääntäminen ja kaasulla eteenpäin liikkuminen. Kun saapuu veneen kanssa satamaan tai rantaan, on kiinnitettävä huomiota siihen, että sitoo veneen tiukasti laituriin kiinni, jottei se ei lähde ajelehtimaan itsekseen.

Veneilyssä on tärkeää muistaa myös turvallisuus. Ukkosella veneily ei ole suotavaa, sillä veteen iskevä salama voi aiheuttaa isojakin vahinkoja. Jopa matkustajat voivat loukkaantua. Tämän takia heti ukkosen alkaessa olisi syytä siirtyä pois veden läheisyydestä. Turvallisuuden takaamiseksi vesillä pelastusliivit ovat todella tärkeitä, sillä ne pitävät veneilijän pinnalla, jos hän sattuu putoamaan veteen.

Veneillessä täytyy myös muistaa noudattaa vesimerkkejä. Vesimerkit kertovat muun muassa sen, missä on kiviä tai jonkun kalastajan kalaverkko. Veneessä on paljon erilaisia nappeja ja mittareita, jotka kertovat muun muassa, kuinka paljon polttoainetta on jäljellä. Veneilijän on tärkeää osata lukea mittareita.

Venetarvikkeet ja veneiden varaosat löydät kätevästi Kärkkäisen verkkokaupasta. Kunnon välineet auttavat sinua veneillessä, ja suojaavat venettäsi. Veneilyn iloa siis Kärkkäiseltä!