Tunnetko tietokoneisiin liittyvää sanastoa? Osaatko keskustella sujuvasti prosessoreista ja pikseleistä? Tai gigatavuista ja SSD-muistista? Vai ovatko termit sinulle hepreaa ja kannettavan tietokoneen ostaminen vaikeaa? Kokosimme juuri sinua varten selkeän ohjeistuksen kannettavan tietokoneen ostamiseen.

Millaiseen käyttöön tarvitset konetta?

Paras kannettava tietokone vastaa käyttäjänsä tarpeisiin. Eli läppärin valinnassa kannattaakin lähteä liikkeelle kartoittamalla omat käyttötarpeet. Onko sinulle tärkeää laitteen valmistaja vai tietty käyttöjärjestelmä? Vai merkitseekö enemmän tallennustilan määrä tai näytön koko? Vai oletko etsimässä konetta, joka on näissä kaikissa ominaisuuksissa keskimääräisen hyvä valinta?

Kannettavien tietokoneen vertailua kannattaa tehdä, kun on ensin kartoittanut, millaisiin tarkoituksiin konetta tarvitsee. Edullinen tietokone ei välttämättä tarkoita huonoa konetta, mutta kyllä sen ominaisuudet saattavat olla paljonkin vähäisemmät kuin hintavammissa koneissa.

Perustarpeisiin passeli kone

Miniläppäri tai muutoin pieni perusläppäri sopii perustarpeisiin, eli netissä surffailuun ja sähköpostien lukemiseen. Minikannettavat ovat kevyitä kantaa ja mahtuvat helposti laukkuun. Hintakaan ei niissä ole kova, sillä miniläppärin löytää 200–500 eurolla ja tehokkaammat pienikokoiset koneetkin maksavat vain 500–1000 euroa.

Pienimpien kannettavien näytön koko on 7–11 tuumaa ja koneet painavat keveimmillään noin kilon verran. Ne myös syövät vähemmän akkua kuin suuremmilla näytöillä olevat koneet.

Läppäri töihin ja opiskeluun

Töihin ja opiskeluun soveltuvat hiukan suuremmat ja tehokkaammat läppärit, mutta pelkkien tekstien tuottamiseen ja muokkaamiseen ei vielä tarvita suuria tehoja. Myös taulukot ja erilaiset esitykset pyörivät näillä hiukan suuremmilla läppäreillä helposti. Hyvä näppäimistö, selkeä näyttö ja laitteen keveys ovat oleellisia ominaisuuksia.

Akun pitkäkestoisuus helpottaa huomattavasti käyttöä silloin kun joutuu työskentelemään milloin minkäkin laisissa paikoissa, kuten vaikkapa työmatkoilla lentokentällä tai junassa. Tosin nykyisin työmatkalaiset on huomioitu monessa paikkaa todella hyvin. Jos kannettavalla tietokoneella tulee olemaan kiinteä sijainti kotonasi ei pitkä akunkesto ole erityisen tärkeää.  Jos taas tarkoituksenasi on käyttää kannettavaa kokouksissa, seminaareissa, koulussa tai työmatkoilla on erittäin tärkeää, että laitteen akku on pitkäkestoinen.

Näytön kokoa pohtiessa on tärkeää huomioida, että 15,6 tuuman näytöllä varustettu kone painaa yleensä noin 2–3 kiloa, joten sitä voi vielä kuljettaa helposti mukana. Toisaalta, jos kaipaa keveämpää konetta, pienemmän näytön voi koti- ja toimistokäytössä liittää erilliseen näyttöön, jolloin koneen käyttömukavuus kasvaa. Samoin läppäriin voi halutessaan liittää erillisen näppäimistön.

Tehokkaan toimistokoneen saa noin 500–1 000 eurolla.

Kuvien ja videoiden editointiin sopiva läppäri

Tehokasta prosessoria ja grafiikkaa vaaditaan koneelta silloin kun käyttäjä työskentelee kuvien ja videoiden kanssa. Laadukaskaan tietokone ei käy monipuoliseen käyttöön ilman hyvää näyttöä. Eli näytön korkea resoluutio on tärkeää huomioida konetta hankkiessa. Mitä korkeampi pikseleiden, eli kuvapisteiden määrä on, sen selkeämpi ja tarkempi on näytön kuva.

Suurimpien ja tehokkaimpien kannettavien näytöt ovat yli 18-tuumaisia, ja silloin kone painaa helposti 3–4 kiloa. Suuri kannettava tietokone on parhaimmillaan työpöydän ääressä. Tarvittaessa sen jaksaa kuitenkin ottaa mukaan vaikkapa mökille.

Peliläppäri pelihirmulle

Peliläppärin tärkeimmät ominaisuudet ovat samat kuin videoiden ja kuvien editointiin sopivan koneenkin. Koneessa saa olla todella tehokas prosessori, tarpeeksi muistia ja näytönohjain.

Näytön koko on yksi tärkeä kriteeri tietokonetta hankittaessa. Sen on oltava riittävän suuri erilaisiin käyttötarkoituksiin. Näytön koko vaikuttaa oleellisesti koneen painoon.

Niin kuvien ja videoiden käsittelyyn kuin pelaamiseenkin riittävän tehokkaiden läppäreiden hinnat ovat noin tuhannesta eurosta ylöspäin.

Hyvä kannettava tietokone kotikäyttöön koko perheelle

Kun konetta käyttää koko perhe, mutta kukaan ei tarvitse sitä mihinkään kovin vaativaan prosessiin, niin silloin peruskone riittää hyvin. Arkikäytössä tällainen kone riittää mainiosti sähköpostin käyttöön, verkkopankkiasiointiin ja muihin perustoimintoihin. Perinteiset kannettavat ovatkin yleisimpiä malleja ja niitä löytyy kaikista hintaluokista.

Koska valikoima on niin laaja, saattaa valinta tuottaakin haasteita. Edullisimmista malleista ei löydy luonnollisestikaan kaikkia niitä ominaisuuksia, joita kalleimmissa on, mutta kuitenkin on mahdollista löytää malleja, jotka ovat edullisia mutta silti laadukkaita ja joista löytyvät kaikki keskeisimmät ominaisuudet.

Monipuolista koneen käyttöä kaikilla mausteilla

Koneen käyttömahdollisuuksia kannattaa lisätä erilaisilla yhteys- ja liitäntätyypeillä, jotta voi varmistaa monipuolisen ja mielekkään työskentelyn. Alla luetelma erilaisista lisäominaisuuksista.

  • Langaton WLAN (Wifi) -verkkoyhteys tuo netin melkeinpä kaikkialle.
  • Esimerkiksi hiiren, näppäimistön ja puhelimen voi liittää koneeseen langattomalla Bluetooth-yhteydellä.
  • Kuvien siirtäminen kamerasta läppärille onnistuu muistikortinlukijan avulla.
  • Jos läppärissä on kiinteästi asennettu kamera, sen avulla voi käydä esimerkiksi videopuheluita.
  • USB-liitäntöjä on hyvä olla vähintään kaksi, mieluummin enemmän. Niihin voi liittää esimerkiksi erillisen hiiren tai näppäimistön, optisen levyaseman, ulkoisen kiintolevyn tai kameran.
  • Kone on mahdollista liittää esimerkiksi televisioon, erilliseen näyttöön tai videokameraan HDMI-liitännällä.
  • Mikrofoni- ja kuulokeliitännät ovat tärkeitä esimerkiksi nettipuheluissa, musiikkia kuunneltaessa tai elokuvia katseltaessa

Verkkokauppassamme on todella laaja valikoima eri merkkien kannettavia koneita. Suosittelemme tutustumaan erityisesti  merkkeihin Asus, LenovoHewlett packardMsi ja Apple. Mutta samalla kannattaa katsella myös koko kannettavien tietokoneiden valikoimamme, sillä siellä on monia mahtavia tuotteita erilaisille käyttäjille.