Kärkkäisen tavarataloissa kirjaosastolla on yli 12 000 tuotetta, verkkokaupassa yli 10 000, ja lisää tulee verkkoon

Suomalaiset ovat lukevaa kansaa. Erityisen suuressa suosiossa tätä nykyä ovat lastenkirjat, harrastekirjat ja musiikkikirjat. Kärkkäisen kirja-askartelutarvikeosastolla pyritään huomioimaan pienienkin harrastajaryhmien tarpeet.

Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan kirjaosaston valikoimat jakautuvat kolmeen pääkategoriaan: kirjat, toimistotarvikkeet ja askartelutarvikkeet. Tavarataloissa kirjaosastoilla on noin 12 000 tuotenimikettä, verkkokaupassa yli 10 000, ja verkkokaupan valikoimat kasvavat koko ajan.

Kirjaosaston tuotepäällikkö, ostaja Mikko Lepinsalo korostaa, että Kärkkäisen kirjaosaston valikoimissa korostuu monipuolisuus: jokaiseen makuun ja tarpeeseen on tuotteita, myös hintatason skaala on laaja: on edullista, keskihintaista ja kalliimpaa.

– Pyrimme huomioimaan erilaisten harrastajien tarpeet hyvin laajasti ja pidämme mukana tuotteita myös pienemmille harrastajaryhmille. Haluamme, että mahdollisuuksien mukaan meiltä jokainen suomalainen löytää tarvitsemansa tuotteen. Tämä on mielestäni tasa-arvoa, huomauttaa Lepinsalo.

Suomalaiset ovat lukevaa kansaa. Tällä hetkellä Mikko Lepinsalon mukaan erityisen suosittuja kirjoja Kärkkäisen asiakkaiden keskuudessa ovat lastenkirjat ja eri alojen harrastekirjat. Kirjakaupan liiton tiedot tukevat tätä samaa. Myös kirjat, joissa saa ”nappia” painamalla tekstin tueksi musiikkia, ovat suosittuja. Tällaisia elämyksellisiä ”nappikirjoja” ovat esimerkiksi tuutulauluja ja ikivihreitä käsittelevät kirjat.

– Tulossa on myös kansanlaulukirja, Lepinsalo sanoo.

Harrastekirjojen ja erityisesti askartelukirjojen suosio kertoo Lepinsalon mukaan siitä, että hektisen ja ”digitaalisen” arjen vastapainoksi ihmiset nauttivat, kun saavat kädentaitojen kautta toteuttaa itseään.

Osastonsa valikoimia kehittäessä Mikko Lepinsalo tekee tiivistä yhteistyötä kirjakustantajien kanssa.

– Heiltä saan valtavasti tietoa. Yhdessä pohdimme tulevia trendejä ja miten voimme valikoimamme avulla pysyä trendien mukana, perinteisiä klassikkoja unohtamatta, toteaa Lepinsalo.

Hän käy jatkuvasti myös messuilla sekä Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa poimimassa kirja-, toimistotarvike- ja askartelualan uusia tuulia.

– Askartelutarvikepuolella minulla on suuri onni erittäin hyvä yhteistyö tavarantoimittajien kanssa. Tavarantoimittajat reagoivat nopeasti askartelualan hyvinkin nopeasti pinnalle nouseviin ”buumeihin” ja näin saamme nopeasti tuotteet kädentaitajien käyttöön, jopa parissa päivässä. Tällä hetkellä askartelupuolen tuotteista trendin huipulla on heijastava spraymaali, samoin lasihelmet.

– Lasihelmien käyttö askartelussa kasvaa varmaan taas joulua kohti mentäessä. Ne ovatkin tyylikkäitä joulukoristeissa.

Myös kansalaisopistojen kädentaitokurssien vetäjät ja kurssilaiset ovat Lepinsalolle tärkeitä tietolähteitä osastojen valikoimien tarpeista ja niiden kehittämisessä. Kärkkäisen kirjaosastojen myyjiä Lepinsalo kiittää erittäin ammattitaitoisiksi; hyvä vuorovaikutus jalostuu koko ajan kehittyvien valikoimien ja hyvän palvelun kautta asiakkaiden parhaaksi.

Kansalaisopistoissa ja kotiaskartelijoiden keskuudessa tällä hetkellä suuressa suosiossa ovat Lepinsalon mukaan tilkkutöiden tekeminen, kahvipussi- ja paperipilliaskartelut sekä mosaiikkityöt. Näihin kaikkiin löytyy askartelutarvikkeita Kärkkäisen kirjaosastolta.

Perinteisten kirjaosaston tuotteiden: kirjojen, toimistotarvikkeiden ja askartelutarvikkeiden ohella Kärkkäisen kirjaosastolla on myös runsaasti erikoisuuksia, joita ainakin osaltaan saa ainoastaan Kärkkäiseltä. Tällaisia ovat esimerkiksi suuren suosion askartelijoiden keskuudessa saavuttaneet tölkkiklipsit. Askarteluklipsejä Kärkkäinen tuo itse maahan.

– Lastenjuhliin - ja miksei isompienkin partyihin - meillä on erittäin laajat valikoimat kaikkea kivaa, muun muassa servettejä, koristeita, kakkukoristetarvikkeita, unohtamatta kutsu- ja kiitoskortteja sekä lahjakasseja.

– Mielenkiintoinen tuote on myös Carioaco Temperello -maalipuikko. Carioca Temperello -maalipuikolla voi piirtää ja maalata hauskalla ja helpolla tavalla sotkematta. Tuotetta voi käyttää paperille, pahville ja puulle. Siinä on kirkkaat värit, pakkauksessa on kuusi eriväristä maalipuikkoa. Värin lopputulos on ihanan silkkinen. Carioca Temperello -maalipuikon väri kuivuu erittäin nopeasti ja eikä paperi mene ruttuun värittäessä. Lioutinvapaana se ei ärsytä käyttäjänsä hengityselimiä.

Karttapalloista Kärkkäisen kirjaosastolla on laajat valikoimat.

– Meillä on karttapalloja hyvin monenlaiseen tarpeeseen: koululaisille perusmalleja, karttapalloja sisustuksessa suosiville löytyy vaativaan makuun Italiasta maahantuomamme, pähkinäpuisella jalalla oleva karttapallo, Lepinsalo kertoo.

Hänen mukaansa karttapallot ovat vuodesta toiseen erittäin suosittuja joululahjoja. Ja eriteemaiset kalenterit löytyvät nekin moninaisina Kärkkäiseltä.

”– Askartelutarvikepuolella minulla on suuri onni erittäin hyvä yhteistyö tavarantoimittajien kanssa.”

Kirjaosaston pinta-alat ja henkilökunnan määrä Kärkkäisen tavarataloissa

Ylivieska

1040 neliötä

Lahti

1360 neliötä

Oulu

250 neliötä

Ii

250 neliötä

Osastoilla on henkilökuntaa yksi vakituinen, ja lisäksi sesonkiapua.