Tänä päivänä markkinoilla on todella monenlaisia radio-ohjattavia laitteita, joita käytetään yleisesti harrastusvälineinä. Yleisimmät tavat harrastaa radio-ohjattavilla pienoismalleilla ovat autoilu, lennokit, helikopterit ja veneily. Hanki sinäkin nyt radio-ohjattava auto tuomaan uusia elämyksiä vapaa-aikaasi!  

Rc-autot ovat radio-ohjattavia autojen pienoismalleja. Radio- tai kauko-ohjattavia pienoismalleja on tehty monista muistakin kulkuvälineistä, kuten veneistä, helikoptereista, lennokeista, ilmalaivoista ja erilaisista työkoneista. Niihin on myös saatavilla kattava valikoima erilaisia vara- ja lisäosia, viritystarvikkeita ja säätöosia.

Radio-ohjauksen periaatteista lyhyesti

Radio-ohjattavat laitteet koostuvat kolmesta osasta: lähettimestä, vastaanottimesta ja servoista. Lähetin ohjaa pienoismallia muuttamalla ohjaajan kädenliikkeen sähköiseksi signaaliksi ja lähettää sen vastaanottimelle radiotaajuuden avulla. Vastaanotin, joka sijaitsee pienoismallissa, muuntaa radiosignaalit sähkösignaaleiksi, jotka sopivat servoille.

Servot puolestaan muuntavat signaalit pienoismallin mekaanisiksi liikkeiksi, esimerkiksi auton renkaiden kääntymiseksi, ja ne on liitetty vastaanottimeen johdolla. Rc-laitteissa käytettäviä taajuuksia ovat AM, FM.

Kauko-ohjattavissa pienoismalleissa käytetään yleensä joko sähkö-, nitro- tai polttomoottoreita. Polttomoottori voi puolestaan olla bensiini-, metanoli- tai kerosiinikäyttöinen. Sähkömoottoreita taas on kahdenlaisia: joko hiiliharjalla varustettu perinteinen tasavirtamoottori tai harjaton muuttuvataajuuksisilla tasavirtapulsseilla ohjattava moottori. Sähkömoottoreissa on nykyään elektroniset nopeudensäätimet, joissa virransyöttöä voidaan ohjata käyttöolosuhteista riippuen eri tavoin moottoriin. Niiden akut ovat tyypiltään joko NiCd, NiMH, Li-Ion tai LiPo.

Kauko-ohjattavat autot

Rc-autot voidaan jakaa maastoautoihin ja rata-autoihin. Niissä käytetään usein samantyyppisiä ratkaisuja kuin oikeissakin autoissa, kuten neliveto ja etu- tai takaveto, iskuvaimentimet ja poltto- tai sähkömoottorit.

Maastoautoihin lukeutuvat muun muassa erilaiset truck-mallit, ja niissä on isosti vääntävät koneet ja renkaat, joilla pääsee ajamaan lähes millaisessa maastossa tahansa. Ne ovat kuitenkin keskimäärin hitaampia kuin rata-autot, joilla ajetaan yleensä kovapintaisella ja tasaisella asfaltti- tai mattoradalla. Rata-autot muistuttavat malliltaan henkilöautoja ja ovat nopeita ja kevyitä, koska niissä on usein polykarbonaattimuovinen kori.

Kärkkäisen verkkokaupan valikoima

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät kattavan valikoiman välineitä ja varusteita rc-autoiluun. Sieltä löytyy useampia eri malleja sekä maasto- että rata-autoista ja niihin tarvittavia varusteita eri valmistajilta. Myös moottoreihin löytyy vaihtoehtoja, kuten erilaiset sähkömottorit ja sähkömoottoriautot usealta eri valmistajalta.

Autoihin voi tilata Kärkkäiseltä myös monenlaiset tarvikkeet, kuten renkaat, vanteet, ohjauspalat ja valosarja. Lisäksi renkaita ja vanteita saa sekä etu- että takarenkaisiin. Myös erilaiset varaosat voi tilata kätevästi verkkokaupasta. Sieltä löytyvät muun muassa erilaiset öljyt, renkaat, moottorit sekä vetoakselit, tukiakselit ja esimerkiksi iskunvaimenninsetti.

Kärkkäisen verkkokaupan suosituimpia merkkejä ovat Traxxas, Right Model, Kyosho ja Schumacher. Traxxas valmistaa sekä rata- että maastoautoja ja niiden tarvikkeita ja varaosia. Right Modelin tuotteista Kärkkäiseltä voi puolestaan tilata erityisesti rata-autoja ja niiden varusteita ja varaosia. Näiden lisäksi verkkokaupan valikoimista löytyy myös esimerkiksi Kyoshon rata-autoja ja Shumacherin renkaita. Myös muiden valmistajien tuotteita voi tilata Kärkkäisen verkkokaupasta.

Tutustu nyt Kärkkäisen verkkokaupan rc-harrastetuotteisiin, tarkista valikoimasta löytyvät rc-autot ja tilaa itsellesi mieluinen malli sekä siihen sopivat varusteet. Sitten voitkin lähteä kokeilemaan saman tien!