Laadukkaat ja ergonomiset puutarhatyökalut kestävät pitkään ja helpottavat työskentelyä. Työkaluista saa myös kauniita yksityiskohtia ja sisustuselementtejä puutarhaan, jos niiden säilytyksen suunnittelee huolellisesti ja pitää niitä rohkeasti esillä.

Tärkeimmät puutarhatyökalut ovat lapio, harava, kuokka ja talikko. Niillä pystyy tekemään kaikki oleellisimmat työt kasvimaalla ja pihalla. Työtä voi helpottaa myös muilla puutarhatyökaluilla. Esimerkiksi oksasakset ja kottikärryt on hyvä lisätä puutarhatyökalujen listaan.

Puutarhan pientyökalut tarkkaan työhön

Puutarhan pientyökalut auttavat istuttamisessa, maan kuohkeuttamisessa ja rikkaruohojen kitkemisessä. Ne ovat pieniä sekä kevyitä ja sopivat sen vuoksi pienkasvimaan, kukkapenkkien ja ruukkukasvien hoitoon.

Muun muassa Kärkkäisen verkkokauppa myy istutuslapiota ja möyhennyskuokkaa. Kauhanmuotoisella istutuslapiolla on hyvä siirtää kasveja sekä poistaa rikkaruohoja. Möyhennyskuokalla voi rikkoa multapinnan ja kuohkeuttaa maata.

Muita pientyökaluja ovat esimerkiksi ruohosakset ja puutarhasakset, joilla voi viimeistellä rehottavaa ruohoa tai tasoittaa villiintyneitä kasveja. Rikkaruohojen kitkemisessä auttavat puolestaan rikkaruohorauta tai erityinen voikukkarauta.

Haravalla siivotaan pihan lehdet ja roskat

Harat ja haravat ovat niitä pihan tärkeimpiä työkaluja. Vähintään keväisin ja syksyisin nurmikko- ja kulkualueet tulee siivota pudonneista lehdistä, roskista ja ruohojätteestä. Tähän työhön soveltuukin erityisen hyvin lehtiharava.

Lehtiharavan lavan leveys kannattaa valita sen mukaan, kuinka laajaa aluetta siivoaa. Leveälapainen harava sopii hyvin ison alueen haravointiin ja kapealapainen puiden ja pensaiden alustojen siivoamiseen.

Rautaharava on puolestaan monitoimityökalu. Esimerkiksi kasvimaalla rautaharavalla saa muokattua maata, sen lappeella tasoitettua multaa ja varrella vedettyä tasaiset kylvörivit.

Oksasakset vai pensassakset?

Osa pihan pensaista ja puista vaativat leikkaamista. Oksasakset, oksasahat ja pensassakset onkin suunniteltu juuri tätä työtä varten.

Puutarhatöihin soveltuvia saksia ostettaessa kannattaa pohtia, mitä käyttötarkoitusta varten ne hankitaan. Nimittäin oksasaksiakin valmistetaan erikseen eri käyttötarkoituksiin. Ohileikkaavilla oksasaksilla leikataan tuoretta puuta ja alasinmallisilla saksilla kovaa ja kuollutta puuta tai pieniä oksia.

Oksasaksiin ja -sahoihin on saatavilla eripituisia varsia. Joissakin oksasahoissa on jopa teleskooppivarsi. Esimerkiksi suurten pensaiden ja pihapuiden yläoksia leikattaessa pitkä varsi on erinomainen apuväline.

Kottikärryt kuuluvat pihatöihin

Puutarhatyökalujen kaveriksi on ehdottomasti hankittava kottikärryt. Esimerkiksi haravoitaessa lehdet ja roskat on helppo nostaa kottikärryyn ja kuljettaa kompostoitaviksi. Kottikärryt soveltuvat toki kaikenlaiseen siirtämiseen ja kuljettamiseen.

Kottikärryjen pyörät ovat kuluvia osia. Vaikka kottikärry muuten kestäisi vuodesta toiseen, sen pyörä pitää kuitenkin välillä vaihtaa. Mieltymyksen mukaan kottikärryihin voi hankkia joko ilmakumipyörät tai umpikumipyörät. Umpikumipyöriä pidetään hyvinä sen vuoksi, että ne eivät puhkea tai tyhjene käytössä.

Lapiot ja talikot ovat perustyökaluja

Lapiot ja talikot kuuluvat jokaisen työkaluvarastoon. Lapiota tarvitaan perustamiseen, istutukseen ja sadonkorjuuseen. Teräväkärkinen lapio sopii kaivamiseen, kun taas tasakärkinen soveltuu maan kääntämiseen ja erilaisten reunojen tasoittamiseen.

Talikko on varsinainen maan muokkaamiseen tarkoitettu työkalu. Se sopii kovan ja vaikeasti muokattavan maan kääntämiseen. Talikolla voi myös myöhentää kompostia. Jos maa on erittäin kova, kuokka on oiva väline sen rikkomiseen.

Säilytä puutarhatyökaluja oikein

Pihatöissä tarvitaan monenlaisia puutarhatyökaluja. On hyvin inspiroivaa selata työkalujen tarjontaa ja valita juuri itselleen sopivia välineitä. Sopivat työvaatteet, terä- ja taontatyökalut sekä muut puutarhatyökalut löytävät omistajansa.

Pientyökalut puutarhaan voi tilata Kärkkäisen verkkokaupasta. Muun muassa tuotemerkit Fiskars, Wolf Garten ja Gardena edustavat laadukkaita ja ergonomisia puutarhatyökaluja.

Puutarhatyökalujen säilytys on tehtävä oikealla tavalla. Käyttökelpoisina ja toimivina työkalut säilyvät kuivassa tilassa. Lisäksi puutarhatyökalut tulee huoltaa vähintään ennen niiden talvisäilytykseen laittoa. Hyvässä kunnossa olevat työvälineet on ilo ottaa esille uuden puutarhakauden alkaessa.