Pihan ja puutarhan hoidossa tulee eteen yllättäviä tilanteita. Yhtäkkiä huomaa, että jokin kasvi tarvii köynnöstuen ja toinen köynnösritilän. Jokin kasvi saa liikaa aurinkoa, ja se täytyy suojata varjostuskankaalla.

Puutarhan tarvikkeet ovat usein pieniä mutta tärkeitä apuvälineitä. Niiden hankkimista ei useinkaan tule ajatelleeksi ennen kuin se on välttämätöntä.

Joskus on kuitenkin kiva lukea netistä puutarhaan liittyviä juttuja ja selailla verkkokauppojen puutarhan tarvikkeita. Esimerkiksi Kärkkäisen verkkokauppa tarjoaa ideoita ja vinkkejä puutarhurille.

Tue ja sido herkimpiä kasveja

Köynnösritilät ja -tuet on tarkoitettu joko köynnöskasveille tai hennoille puille ja pensaille. Köynnöstukea vasten kohoavat kasvit tuovat pihan ilmeeseen moniulotteisuutta. Köynnöstuki tai köynnösritilä asennetaan usein joko seinää tai muuta vahvaa tukea vasten.

Puutarhan sidontatarvikkeet ovat hyviä apuvälineitä kasvien tukemisessa ja sitomisessa. Juuttinauhalla tai rautalangalla saa kätevästi sidottua kasvin ja tuen yhteen. Myös pensaiden tai kukkien raskaat maata vasten kallistuvat oksat saa narulla tuettua ylöspäin.

Aina ei tule ajatelleeksi, että juures- ja halkosäkit ovat monikäyttöisiä puutarhan tarvikkeita. Nimensä mukaisesti juuressäkissä voi säilyttää juureksia ja halkosäkissä halkoja, mutta niillä voi kantaa ja kuljettaa yleensä kasveja, kuivunutta ruohoa ja pudonneita lehtiä. Lisäksi niissä voi säilyttää muutakin kuin juureksia tai halkoja.

Suojaa kasveja harsoilla ja kankailla

Pohjoisessa maassa, kuten Suomessa, kasveja vaivaa välillä kylmä ja välillä kuuma. Kuumana kesäpäivänä aurinko näivettää kasvia tai hallayönä kylmä palelluttaa.

Vaihtelevan sään vuoksi puutarhavarastossa kannattaisikin olla varjostuskankaat ja hallaharsot kasvatukseen. Lisäksi hallaharson käyttö vähentää kastelemisen tarvetta ja pitää tuhoeläimiä ja -hyönteisiä loitolla.

Torju tuhoeläimet pihaltasi

Jollakin tapaa puutarhan ja pihan epämiellyttävimpiä vieraita ovat jyrsijät, jotka tuhoavat kasvien runkoja, lehtiä ja juuria. Usein kesämökeillä ja omakotitalojen pihalla törmää tähän ongelmaan, ja ratkaisuna asiaan on laittaa pyydykset puutarhaan. Hiirenloukku tai rotanloukku löytyykin melkein jokaisen mökkiläisen varastosta.

Erilaiset loukut ja pyydykset ovat perinteisesti olleet tuhoeläinten torjuntavälineitä. Jos loukku pihalle tuntuu kuitenkin vastenmieliseltä, kannattaa kokeilla sellaista rottakarkotinta, joka lähettää korkeataajuista ääntä, joka saa rotat ja hiiret karttamaan aluetta.

Kärkkäisen verkkokauppa myy erilaiset puutarhan tarvikkeet. Halutessaan tarvikkeita voi selata tuotemerkeittäin. Esimerkiksi Nelson myy tukikeppejä ja -säileikköjä. Xpert edustaa loukkuja, syöttejä sekä erilaisia harso- ja katekankaita.