Älypuhelimet ovat vallanneet markkinoita viimeisen vuosikymmenen aikana. Arjessa puhelinten suomat mahdollisuudet ovat hurjat; omalla kännykällään voi kotona hallinnoida jo vaikka kodinkoneita. Monella meistä kalenterit, muistiinpanot, yhteystiedot ja pankkiasiat ovat vain puhelimella, joten puhelimen hyvä kunto ja toimivuus ovat meille tärkeitä asioita. Myös sosiaalinen verkostoituminen tapahtuu usein kännykän avulla ja se antaakin sosiaaliseen elämään aivan uusia ulottuvuuksia.

Puhelimen toimivuuteen ja kunnossa pysymiseen vaikutamme valinnoillamme. Älypuhelin on sen verran arvokas ostos, että kannattaa etsiä laadukkaita välineitä sen toimivuuden ja hyvän kunnon takaamiseksi.

Mikä puhelin itselle sopii?

Puhelimien valikoima on nykyään todella laaja. Myydyimpiä merkkejä ovat Huawei, Samsung, iPhone ja Sony. Useat laitevalmistajat kilpailevat asiakkaista kännyköiden hyvien ominaisuuksien lisäämisellä. Viime vuosina kiinalainen Oukitel on tuonut edulliseen hintaan kestävät ja kilpailukykyiset puhelimet. Nykyään jo ihan suhteellisen halvalla peruspuhelimella pärjää jo todella hyvin.

Puhelimen valinnassa kriteerinä on usein käyttöjärjestelmä, mitä kulloinenkin merkki edustaa. Yleisimmät ovat Android tai iOS sekä Windows. Vaikka edellinen puhelin olisi ollut Android -käyttöjärjestelmällä, ei iOS -käyttöjärjestelmä ole käyttäjällä vaikea oppia.

Usein vanhemmat miettivät, mikä puhelin lapselle on paras. Hirveän suosittu lapsilla käytössä on ollut Huawein Honor 8 lite ja Huawei Honor 8. Tämä kyseinen älypuhelin on erinomainen esimerkiksi koululaisille, sillä siihen on saatavana paljon pelejä ja sovelluksia eikä hintakaan ole päätä huimaava. Tämän hintaluokan puhelimeen pienellä satsauksella lapsikin saa viikkorahat nopsaa säästettyä.

Jos älypuhelinten maailma ei kiinnosta, löytyy myös ”peruspuhelimia” vielä hyvin. Etenkin Doro ja Beafon valmistavat tavallisia kännyköitä sekä senioripuhelimia.

Puhelin tarvitsee suojaa

Erityispuhelimia lukuun ottamatta puhelimet ovat alttiita koville iskuille ja kosteudelle. Omaa puhelintaan kannattaa suojata erilaisilla suojakoteloilla, suojakuorilla ja suojakalvoilla.

Suojakotelo ja suojakuoret ovat puhelimen ympärille laitettavat suojat. Ne voivat olla ilman kansiläppää, jolloin näyttö on koko ajan esillä, tai näytön saa suojaläpän taakse piiloon. Tällöin suojakansi estää hyvin näyttöön kohdistuvat iskut ja vesiroiskeet. Suojakotelon materiaalit ovat joustavat, joten ne suojaavat esimerkiksi tipahtaessa puhelinta liian suurelta tärähdykseltä. Useissa suojakuorissa on pankkikorttikotelo samassa, jolloin se toimii myös lompakkona.

Kännykän näyttöön on myös paljon erilaisia suojia. Naarmuuntumisen estämiseksi on hyvä laittaa edes ohut muovinen suojakalvo, mutta on myös iskunkestäviä panssarilaseja sekä nanoteknologiaa sisältäviä pinnotteita. Mikäli kävisi niin ikävästi, että näyttö menisi jostain syystä rikki, niin näytön korjaus ihan itsekin on mahdollista.

Hyvä turva puhelimelle ovat myös vakaat niille tarkoitetut telineet, jossa puhelin pysyy hyvin esimerkiksi videoiden katselun ajan. Myös autossa puhelin on hyvä säilyttää telineessä.

Kännykän akku on vaihdettavissa

Vaikka puhelin muuten toimisi hyvin, saattaa puhelimen akkuun tulla häiriöitä. Silloin kannattaa uuden puhelimen oston sijaan ostaa uusi akku. Kännyköiden akkuja löytyy jokaiseen malliin ja sen vaihtokaan ei vaadi sen kummempaa tekniikan osaamista.

Hyvä ja toimiva puhelimen laturi edesauttaa akun hyvänä pysymistä. Runsaasta puhelintarvike-valikoimasta löytyvät niin laturit kuin kaapelitkin. Latureista löytyy monenlaisia versioista; esimerkiksi aurinkolaturi, verkkovirtalaturi, langaton latausalusta sekä tupakansytytin-autolaturi. Näihin on hyvä tarpeen mukaan valita joko lyhyt tai jopa 2 metriä pitkä kaapeli.

Puhelimen oheislaitteista helpotusta arkeen

Älypuhelinten seuraksi on kehittynyt jo melkoisen laaja lisälaite valikoima. Bluetoothin avulla puhelin voi olla yhteydessä handsfree-laitteisiin, älykelloihin ja auton navigaattoreihin. Sinun ei tarvitse olla puhelin kädessä kokoaikaa, vaan voit suorittaa puhelimen toimia niiden avulla.

Älykello on suunniteltu aktiiviselle ihmiselle. Se toimii usein myös hyvänä urheilusuoritusten mittarina ja päästää sinut irti puhelimen näytön tuijottelusta. Siihen saa liitettyä puhelimen tärkeimmät sovellukset ja sen avulla voit lukea viestit ja nähdä kuka soittaa. Yleisimmät älykellojen valmistajat ovat Apple, Samsung ja Huawei.

Autoillessa puhelimen kaveriksi on hyvä valita sopiva handsfree-laite. Se vapauttaa kädet ja katseen puhelimelta ja on niin ollen turvallinen vaihtoehto autossa puhumiseen. Handsfree onkin Suomessa ollut jo useamman vuoden pakollinen, mikäli käyttää puhelinta ajaessa.

Autossa on hyvänä lisänä myös navigaattorit. Niiden erinomaiset kartat ja GPS-paikannus takaavat autoilijalle parhaat ajoreitit ja ajankohtaiset varoitukset liikenteessä.

Kun puhelimen osto on ajankohtainen tai tarvitset nykyiseen puhelimeen käyttömukavuutta lisääviä tarvikkeita, kannattaa selata Kärkkäisen verkkokaupan laajaa puhelin- ja puhelintarvike valikoimaa. Täältä löydät varmasti kaikkea tarpeellista ja kiinnostavaa tilattavaa!