Lemmikki on tärkeä perheenjäsen. Sen kanssa puuhailu tuo iloa elämään, ja jotkin tutkimukset väittävät, että lemmikki lisää ihmisen hyvinvointia.

Tyypillisimmät lemmikkieläimet ovat koira ja kissa. Myös jyrsijät, kanit, linnut ja kalat ovat yleisiä. Kaikille lemmikeille on yhteistä se, että ne vaativat ihmisen antamaa hoitoa ja rakkautta.

Koiramaisen hyvää elämää

Koiralle tulee antaa rakastava koti, ja näin palkita sen uskollisuus. Koiran perustarpeita ovat vesi, laadukas ruoka, liikunta ja riittävä lepo.

Jokainen koira, koosta riippumatta, tarvitsee liikuntaa. Lenkkeilyä ja muuta ulkoilua varten koiralla täytyy olla kaulapannat ja ketjut sekä talutushihnat ja ketjut. Ulkoilutusvälineitä ovat myös koiran valjaat, takit ja kuonokopat. Osa koiranomistajista käyttääkin lemmikillään pannan sijasta valjaita ihan arkisessa ulkoilussa.

Erilaiset koiran lelut ja koiran puruluut ovat oleellinen osa haukun elämää. Tyytyväisellä koiralla on paljon rodulleen ominaista tekemistä. Se nauttii yhdessä omistajansa kanssa puuhailusta. Koiran koulutuksessa voi käyttää apuna erilaisia namupaloja. Koiran palkitseminen onkin oikea keino opettaa käytöstapoja ja uusia temppuja.

Koira syö sekaravintoa. Ruoka-annosten koko riippuu siitä, minkä kokoinen ja ikäinen koira on. Myös koiran aktiivisuus vaikuttaa ruoan määrään. Omistajan tulee huolehtia, että koira saa laadukasta ruokaa, joita ovat myös koiran kuivamuonat ja koiran eines. Lisäksi haukun tulee saada tarpeelliset vitamiinit ja lisäravinteet.

Nykyisin saa laadukkaat koiran hoitovälineet netistä. Tutustumista ja hankkimista varten kannattaa tarkistaa koiran hoitoaineet, ruokinta-astiat ja -välineet, koirankopit ja -tarhat, koiran pedit ja myös koiran kuljetustarvikkeet.

Kissamaisen nautinnollista oloa

Kissalle tulee antaa omaa tilaa, sillä se on itsenäinen eläin. Jokainen kissa on kuitenkin oma yksilönsä, ja se voi kiintyä voimakkaasti omistajaansa. Kissat rakastavat leikkimistä, joten erilaiset lelut antavat virikettä kissan päiviin.

Kissat oleskelevat paljon sisätiloissa, mutta niitä tulee myös ulkoiluttaa. Kissallekin voi siis hankkia kaulapannat ja -ketjut sekä talutushihnat ja ketjut.

Kissat syövät liharuokaa mielellään. Viljaa ja vihanneksia ne eivät niinkään tarvitse. Yksi helppo tapa hankkia lemmikille ravintoa on tilata kissanruokaa netistä, jossa on tarjolla kissan einesruoka, kissan kuivamuona ja muut kissanruoat. Myös kissan ruokinta-astiat ja -välineet löytyvät samasta paikasta.

Hyvän ravinnon ja aktiviteettien lisäksi kissa tarvitsee kissanhiekat, jotka vaihdetaan tasaisin väliajoin. Jos kissa kulkee matkoilla mukana, kannattaa hankkia myös kissan kuljetustarvikkeet.

Pienimuotoinen jyrsijän elämä

Usein pieniä lemmikkieläimiä pidetään helppohoitoisina. Jossain määrin se on totta, mutta täytyy muistaa, että jyrsijälle tulee myös antaa huolenpitoa ja puhdas pesä. Jyrsijän ruoat kannattaa valita huolellisesti, jotta pikkueläin pysyisi terveenä.

Ennen kuin tuo pienen lemmikin kotiin, kannattaa hankkia sille jyrsijän tarvikkeet. Häkit sekä ruokinta-astiat ja välineet täytyy olla kunnossa.

Kanille tulee antaa vapautta, eikä sitä saa pitää vankina häkissä. Se tarvitsee liikuntaa päivittäin. Yksin kani ei viihdy, vaan sille kannattaa hankkia lajitoveri kaveriksi. Kanilla pitää olla turvallinen häkki ja laadukasta kaninruokaa.

Pieniin lemmikeihin kuuluvat myös kalat, jotka ovat ilo silmälle uidessaan puhtaassa akvaariossa. Kalojen elämää ja liikkumista on kiinnostavaa seurata. Kaloille on tärkeää akvaarion puhtaana pitäminen ja veden laadun seuranta.

Ennen akvaarion hankkimista tuleekin tutustua kalojen hoitokäytäntöihin ja hankkia akvaario, akvaariotarvikkeet ja myös akvaariokalojen ruoat.

Siivekästä säpinää

Yksi vaihtoehto lemmikin hankkimiselle on huolehtia pihan linnuille ravintoa ja huolehtia niistä. Lintujen ruokintapaikalla käy talvisin kuhina, jonka seuraamisessa kuluu hyvin aika.

Pihalintujen ruokinta vaatii jatkuvuutta ja säännöllisyyttä ihan samoin kuin lemmikkieläinten. Kun pikkulinnut tottuvat saamaan ruokaa tietystä paikasta, ne eivät välttämättä osaa yhtäkkiä etsiä itsenäisesti ruokaa muualta.

Pihalintujen ruokinnan voi aloittaa hankkimalla lintulaudat sekä ruokinta-astiat ja välineet. Hyviä tarjottavia linnuille ovat siemenet, rasvat, puristetangot ja muu linnunruoka.

Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua laajaan lemmikkieläiten tarvikkeiden valikoimaan. Tutustumisen arvoisia tuotemerkkejä ovat Best Friend, Hau-hau Champion, Whiskas, Freddy ja Karlie Flamingo.