Putosiko lempisormuksesi uimareissulla rantaveteen? Tai hukkasitko avaimen pihatöissä? Metallinpaljastin on oiva apu etsintöihin. Mutta metallinpaljastimen kanssa tutkiminen voi olla myös mahtava harrastus. Saat samalla aarteenetsijän jännityksen ja ulkoilijan virkistyksen. Sekä pääset osaksi historian tutkimusta. Ja kuka tietää, vaikka löytäisitkin etsinnöissäsi aivan oikean aarteen!

Metallinpaljastin, eli metallinilmaisin on nimensä mukaisesti laite, jonka avulla löytyvät kaikki metalliset esineet helposti ja nopeasti. Laite hyödyntää sähkömagneettista kenttää, ja maassa olevat eri mineraalit muokkaavat laitteen lähettämää äänisignaalia jokainen omalla tavallaan. Näin etsijä voi äänen perusteella päätellä, millaisesta metallilajista ja -esineestä voisi olla kyse.

Kaikki metallinpaljastimen havaitsemat löydöt kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan, sillä esimerkiksi kullasta voi lähteä hyvin samanlainen ääni kuin vaikkapa pullonkorkista.

Historia asuu pelloilla, nykyaika puistoissa

Parhaimpia paikkoja etsintöihin ovat pellot ja metsät, mutta myös puistoista tai rannoilta voi tutkia sinne tippuneita esineitä. Historiasta kiinnostuneelle juuri pellot ovat oiva ympäristö, sillä ennen ihmiset asuivat ja viettivät niillä hyvin paljon aikaa. Myös metsissä liikuttiin huomattavasti nykyistä enemmän. Historialliset esineet ovat siis helposti hautautuneina tai haudattuina juuri pelloille ja metsiin.

Uimarannat ja puistot puolestaan ovat parhaita paikkoja muun muassa sormusten, korujen ja kolikoiden etsintään. Viileissä luonnonvesissä uidessa sormet saattavat kutistua sen verran, että sormus pääsee putoamaan veteen. Ilman metallinpaljastinta sen löytäminen voi olla mahdotonta. Myös kolikot putoavat helposti ja huomaamatta rantahiekkaan auringonoton ja muun rantaelämän tiimellyksessä.

Puistoissa, rannoilla ja metsissä saa metallinpaljastimen kanssa kulkea vapaasti. Kuitenkin yksityisillä mailla kulkiessa kannattaa pyytää lupa. Jokamiehenoikeudet antavat kyllä luvan käyttää metallinpaljastinta, mutta kaikenlaiseen maan kaivamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että luonnonsuojelu- ja muinaismuistoalueet on rauhoitettuja alueita, eikä niille ole sopivaa mennä etsimään aarteita. Samoin tiedossa olevat taistelukentät ovat suojeltuja.

Hyvä metallinpaljastin ja sen ominaisuudet

Paras metallinpaljastin on riittävän monipuolinen mutta silti helppo käyttää. Erilaiset ominaisuudet tuovat mahdollisuuksia esimerkiksi rantavedessä etsimiseen ja jopa pienten kultahippujen metsästykseen.

Tehokas ja helppoviritteinen metallinpaljastin tekee etsinnöistä mukavaa ja antoisaa. Garrett-metallinpaljastin on yksi suosituimpia niin harrastelijoiden kuin ammattietsijöidenkin keskuudessa. Garrett-paljastimien ominaisuuksia ovat muun muassa laadukas LCD-näyttö, täsmällinen sijainnin määrittäminen, syvyydenmittaus ja vesitiiviys. Sijainnin täsmällinen määrittäminen tapahtuu äänisignaalin avulla.

Mitä korkeampi toimintataajuus laitteessa on, sen helpompi sillä on löytää pieniäkin kohteita. Pinpoint-näppäin auttaa kohteen tarkassa paikantamisessa ja löytymisessä. Myös näytölle tuleva ID-luku kertoo laitteen arvion siitä, mitä metallia esine on ja kuinka syvällä maan sisässä se suunnilleen on.

Muita laadukkaita metallinpaljastimien merkkejä ovat esimerkiksi Minelab, Black Bull ja Raider. Niiden valkoimista löytyvät niin helppokäyttöiset perusetsimet kuin vaativampaankin makuun olevat ammattikäyttöön sopivat etsintälaitteet.

Halpa metallinpaljastin voi olla sopiva aloittelijalle, mutta mitä monipuolisempaa ja tarkempaa metallinpaljastinta etsii, sitä enemmän siihen on laitettava rahaa. Metallinpaljastimen hinta ei kuitenkaan suoraan kerro laitteen laadusta tai monipuolisuudesta.

Lasten leikkeihin tai harjoitteluun sopiva metallinpaljastin kannattaa valita perusmalleista, varsinkin jos ei ole aivan varma, tuleeko laitetta käytettyä pidempään.

Mitä arteenetsijät sitten löytävät?

Piippailua kannattaa harjoitella ensin tutuilla esineillä, ettei itse etsinnöissä menisi niin paljon aikaa esineiden kaivamiseen. Sillä jokaista pullonkorkkia ei ole ehkä tarkoitus kaivaa esiin. Vaikka toisaalta piippailijat usein puhdistavat luontoa samalla kun etsivät aarretta. Toisille aarre on kolikko tai hukkunut sormus, toisille iloa tuottavat kaikki historialliset löydökset.

Luonnollisesti aarteiden etsijät ovat voineet löytää maasta mitä tahansa metallista sinne tipahtanutta tai kätkettyä, mutta yleisimpiä löytöjä ovat pullonkorkit, naulat, kolikot ja korut. Myös vanhat rahat ja napit ovat verrattaen yleisiä. Lisäksi maasta voi löytyä vanhoja solkia, tinasotilaita tai vaikkapa sinettejä.

Toisinaan maasta löydetään hyvin harvinaisia ja merkittäviäkin aarteita, mutta rikastumisen toivossa harrastusta ei ehkä kannata aloittaa. Hyvä jos löytyneillä kolikoilla ja arvoesineillä voi rahoittaa harrastuksensa. Mutta toki löytöjen tuoman ilon ja jännityksen arvo on moninkertainen niiden rahalliseen arvoon nähden.

Joskus tavallisiltakin pelloilta ja alueilta saattaa löytyä vanhoja sotatarvikkeita tai räjähteitä. Niistä tulee aina ilmoittaa poliisille ja huolehtia, ettei kukaan niihin koske. Suomen metallinetsijät Ry:n sivulta löydät paljon hyödyllistä tietoa metallinpaljastimista ja saat vinkkejä harrastukseesi.

Lue Nuorten hyvinvointi kertomusten sivuilta Mikon kokemuksia siitä, miten pellot ovat kuin aarreaittoja.