Tarvitseeko sinun koskaan ruuvata tai kiristää muttereita ja pultteja? Tuleeko koskaan eteen tilannetta, että etsit vasaraa tai pihtejä jotain pientä juttua varten? Toisin sanoen yhdellä kysymyksellä: ovatko käsityökalut tarpeellisia elämässäsi?

Vasara, puukko, mitta, yleispihdit, meisseli- ja avainsarja. Siinä ovat käsityökalut, jotka kuuluvat jokaisen kodin työvälineisiin. Omakotiasujalla tai mökkiläisellä kannattaa olla vielä lapio, lumikola, kirves ja käsisaha. Muiden käsityökalujen hankintaa kannattaa harkita sen mukaan, tarvitseeko niitä todella.

Käytännölliset terä- ja taontatyökalut

Terä- ja taontatyökalut sisältävät välineitä useisiin eri askareisiin. Käytetyimpiä jokakodin käsityökaluja ovat veitset ja puukot. Niitä tarvitaan tämän tästä leikkaamiseen, irrottamiseen ja vuolemiseen.

Myös vasarat ja käsisahat kuuluvat perusvarusteisiin. Vasara onkin todellinen monitoimityökalu. Sitä voi käyttää irronneen naulan kiinnittämiseen, kappaleiden yhteen sovittamiseen, muotoilemiseen ja jopa rikkomiseen.

Omakotitalon ja mökin omistajalla on hyvä olla työkaluvalikoimassa kirveet ja vesurit. Polttopuiden ja pilkkeiden tekemisessä kirves on kätevä apulainen. Vesurilla on puolestaan hyvä karsia kaadettuja puita tai raivata ja siistiä pihan vesakkoa.

Sorkkaraudat ja naulapumput tai taltat ja tuurnat eivät välttämättä kuulu jokaisen perustyökaluihin. Toisaalta ne eivät vie kovin paljon tilaa, joten niiden hankinta satunnaista käyttöä varten ei ole perusteetonta. Nimittäin remontoidessa tai pihatöitä tehdessä tulee eteen tilanteita, että pitäisi saada naula pois tai hieman veistää jotain kohtaa.

Lapiot ja talikot pihanhoitoon

Lapiot ja talikot ovat pihatöiden perustyökaluja. Lapiot voivat olla erimallisia ja eri töihin soveltuvia tyyppejä. Kaksi perusmallia ovat kuitenkin teräväkärkinen ja tasakärkinen lapio. Teräväkärkinen lapio sopii maan kaivamiseen ja tasakärkinen tasoitustöihin.

Talikot ovat erityisesti puutarhurin työkaluja. Ne ovat mainioita maan muokkaamisessa. Esimerkiksi kovan maan tai kompostin möyhentämisessä talikko on parempi työkalu kuin lapio.

Talvea varten jokaisen pihaa omistavan kannattaa hankkia lumilapio. Kolat ovatkin ehdottomasti parhaita lapioita lumitöihin. Niissä on kärki, joka pureutuu hyvin sekä lumeen että jäähän ja joka ei kuitenkaan työnny liian syvälle kolattavaan pintaan.

Jokakodin vääntimet ja avaimet

Erilaiset vääntimet ja avaimet kuuluvat jokaisen työkalupakkiin. Esimerkiksi jakoavaimet ja ruuvitaltat ovat tarpeellisia, sillä tämän tästähän löystyneitä pultteja ja ruuveja täytyy kiristää.

Työkalusarjat ovat käytännöllinen valinta. Sarjassa on mukana erikokoisia vääntimiä ja avaimia, ja sen lisäksi ne on valmiiksi pakattu siististi salkkuun. Osa työkalusarjoista sisältää myös pihdit ja vasaran, joten kaikki tärkeimmät työkalut ovat aina mukana yhdessä ja samassa paikassa.

Muita, ehkä kuitenkin vähemmän tavallisessa arjessa tarvittavia, vääntimiä ja avaimia ovat räikät ja vääntimet, kierretyökalut, putkentaivuttimet, jatkot ja adapterit. Tarvittaessa näitä voi tilata muun muassa Kärkkäisen verkkokaupasta.

Remontoijan ja rakentajan käsityökalut

Hionta on remontoijan, rakentajan ja käsityöntekijän puuhaa. Hiontatarvikkeet kannattaa hankkia vasta tarpeen tullen. Muutoin ne jäävät lojumaan tarpeettomina kaapin perälle tai laatikon pohjalle.

Jos hionta on ajankohtaista, kannattaa miettiä kunnolla, mitä tarvitsee. Erilaiset hiomakivet, teräsharjat tai viilat ja raspit voivat olla tarpeellisia. Isompien pintojen hiontaan kannattaa hankkia hiomakoneet ja tarvikkeet.

Mittaaminen ja suorien linjojen tekeminen vaatii tarkkuutta. Sen vuoksi mittaamisessa tulee olla apuna mittaustyökalut. Työ helpottuukin huomattavasti, kun hankkii kunnolliset merkitsemisvälineet, vesivaa’at, suorakulmat ja kulmamitat. Erityisen vaativaan mittaamiseen kannattaa hankkia lasermittausvälineet.

Rulla- ja nauhamitat kuuluvat käsityökalujen perussettiin. Lisäksi niitä on hyvä olla varalla muutamia, koska usein mitta on hukassa juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Kun remontointi tai käsityöt ovat edenneet viimeistelyvaiheeseen, saatetaan tarvita maalaustarvikkeet. Ennen maalaamista pinta tulee puhdistaa ja tasoittaa. Maalikaapimet ja terät sopivatkin hyvin esimerkiksi vanhan maalin irrottamiseen. Lastat puolestaan auttavat pinnan tasoittamisessa.

Varsinaisessa maalauksessa siveltimet sekä telat ja varret ovat todella merkittäviä tekijöitä. Ne ratkaisevat pitkälle sen, millaista jälkeä maalauksessa tulee.

Mahdollisiin eteen tuleviin laatoitus- ja muuraustöihin pitää varautua huolellisesti. Kannattaa miettiä tarkkaan, mitkä laatoitus- ja muurarin työkalut täytyy hankkia. Esimerkiksi laatoituksessa tarvitaan silikonipuristimet, räpsylangat ja värit, laattaleikkurit ja muut laatoitustarvikkeet.

Käsityökalut erikoiskäyttöön

Sinkiläpistoolit ja sinkilät on paremmin tunnettuja arkikielen sanoilla niittipyssy ja niitit. Tavallinen nitoja löytyykin melkein jokaisen työpöydältä. Käsitöissä ja rakentamisessa tarvitaan kuitenkin voimakkaita niittipyssyjä tai hyvin pitäviä niittejä. Sellaisia voi etsiä esimerkiksi Kärkkäisen verkkokaupasta valitsemalla sinkilät, käsinitojat tai sähkönitojat.

Puristimet ja ulosvetimet eivät ole joka kodin arkisia käsityökaluja. Mutta se, joka käyttää niitä, tuntee myös niiden tarpeellisuuden. Ulosvetimet ovat irrotustyökaluja, joita voi käyttää muun muassa erilaisten pulttien, laakereiden, naulojen ja ruuvien irrottamiseen.

Liimauspuristimet pitävät yhteen liimattavat kappaleet tiukasti kiinni toisissaan, kunnes liimaus on kuivunut. Ruuvipenkit ovat myös todella hyviä puristimia. Niillä työstettävät kappaleet pysyvät tiukasti puristuksissa paikoillaan, ja materiaalin työstö helpottuu.

Pihdit ja leikkurit on valmistettu eri käyttötarkoituksia ja materiaaleja varten. Esimerkiksi lukkorengaspihdit on tarkoitettu erityisesti rengassokkien irrottamiseen tai kiinnittämiseen. Lukkopihtejä taas käytetään voimakasta puristusta vaativien osien puristamiseen. Muita erityispihtejä ovat muun muassa johtopihdit, vetoniittipihdit, linjapihdit, lukkopihdit, taivutuspihdit ja niin edelleen.

Leikkureita ovat sivuleikkurit, joita käytetään metallilankojen katkaisuun, ja pulttisakset, joilla voi katkaista harjaterästä ja rautalankaa. Peltisakset sopivat nimensä mukaisesti pellin leikkaamiseen ja putkileikkurit putken halkaisuun.

Tunnetut tuotemerkit takaavat laadun

Käsityökalujen valikoimaa voi tarkastella eri tuotemerkkien avulla. Esimerkiksi Fiskars on takuuvarma suomalainen tuotemerkki, jonka tuotteisiin ei voi pettyä. Myös Finbullet on todella monipuolinen, ja sen valikoimasta löytyykin tarvikkeita vähän jokaiseen askareeseen. Stanley on maailmankuulu laadukkaiden käsityökalujen valmistaja.

Hultafors on perinteikäs ruotsalainen tuotemerkki. Sen alta löytyvät monet terä- ja taontatyökalut sekä mittaustyökalut. Toinen alkuperältään ruotsalainen käsityökalujen tuotemerkki on Bahco, jonka valikoimassa on erityisesti jakoavaimia ja erilaisia pihtejä.

Kärkkäisen verkkokauppa myy näitä laadukkaita käsityökalujen tuotemerkkejä. Muita hyviä merkkejä ovat Magnum, GeeTee, Rapid ja Mirka.

Käsityökaluja ei kuitenkaan kannata hankkia pelkästä ihastuksesta erilaisiin työvälineisiin. Jokakodin perustyökalujen lisäksi tulee harkita, mitä työkaluja juuri minä tarvitsen harrastuksissa, kotitöissä tai omassa ammatissani. Kaikkea ei tarvitse olla etukäteen hankittuna, vaan tarpeen tullen jokainen voi tilata käsityökalut netistä.