Kaikuluotain voi tuoda kalastukseen aivan uuden ulottuvuuden. Se kertoo, missä kalaparvi liikkuu, ja sen avulla voi etsiä uusia kalapaikkoja tai suunnistaa entuudestaan hyviksi havaituille apajille. Hyvä kaikuluotain sopii niin kesäisille vesille kuin myös talvisille pilkkiretkille.

Pilkille sopii erinomaisesti kannettava kaikuluotain, jota on helppo kuljettaa muiden varusteiden mukana. Niin sanotut kannettavat kaiut ovatkin erinomaisia pilkkikaikuluotaimia, jos niihin on asennettu jääolosuhteisiin suunniteltuja ominaisuuksia.

Muun muassa Kärkkäisen verkkokaupassa myynnissä oleva Lowrance Hook 4X Chirp Ice -yhdistelmälaite sisältää pilkkimiseen suunniteltuja ominaisuuksia. Mukaan kuuluu erityinen jäätilaohjelmisto sekä pilkkianturi.

Kaikuluotaimen toimintaperiaate

Peruskaikuluotain toimii niin, että anturi tuottaa pyöreää kaikukeilaa, jonka leveys riippuu käytetystä kaikutaajuudesta ja veden syvyydestä. Tällainen perinteinen ja yksinkertainen laite on halpa kaikuluotain, ja se on nykyisin käytössä olevien laitteiden yksi perusominaisuus.

Jotta kaikuluotain toimisi optimaalisesti, sen sijoittamiskohtaan kannattaa kiinnittää huomiota. Nimittäin kaikukuvan laatuun ja yleensä luotaimen toimintaan vauhdissa vaikuttaa suuresti se, mihin kohtaan luotaimen anturi on kiinnitetty. Kiinteistä kaiuista löytyy erinomainen kaikuluotain soutuveneeseen ja muihin veneisiin.

Perinteisen kaikuluotaimen rinnalla tai osana sen tekniikkaa käytetään niin sanottua CHIRP-teknologiaa. CHIRP-kaikuluotain lähettää samanaikaisesti laajan spektrin kaikupulsseja eri taajuuksilla, ja se mahdollistaa tarkemman vedenalaisen maailman erottelukyvyn perinteiseen kaikuluotaimeen verrattuna.

Esimerkiksi Raymarine Dragonfly 5DVS -kaikuluotain perustuu CHIRP-tekniikkaan. Se on helppokäyttöinen ja tarkka verrattuna perinteisiin yksinkertaisiin kaikuluotaimiin. Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua myös muihin CHIRP-teknologiaa hyödyntäviin luotaimiin.

Valokuvan tuntua kaikuluotaimen kuvassa

Kaikuluotaimia on vuosien saatossa kehitetty siten, että niihin on lisätty valokuvamaista näkymää tuottavaa tekniikkaa. Veden alta voi saada tarkkaa kalojen, parvien ja pohjarakenteiden erottelua. Yksi tällainen on DSI-tekniikka (DownScan Imaging ™), joka toimii parhaiten yhdessä esimerkiksi CHIRP-tekniikan kanssa.

Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua eri tekniikoita sisältäviin kaikuluotaimiin. Esimerkiksi edullisessa Lowrancen Hook 4X -kaikuluotaimessa on sekä CHIRP että DownScan Imaging -tekniikka. Myös useissa korkeamman hintaluokan laitteissa on nämä kaksi ominaisuutta, kuten Lowrancen HDS 7 Gen3 -yhdistelmälaitteessa.

Näkymä myös veneen sivuille

Viistokaikuluotain on suosittu laite veneisiin. Sillä saa valokuvamaista näkymää myös veneen sivuille, joka jää alueena tavallisilla perusluotaimilla katveeseen. Viistoluotaimen kuvan tulkitseminen vaatii hieman harjoittelua. Opettelu kuitenkin kannattaa, koska viistoluotain on erinomainen apuväline kalastukseen.

Muiden muassa Humminbirdin Helix 5 SI GPS tuottaa viistokaikukuvaa. Laitteessa on myös laajakuvanäyttö, joten sillä saa laadukasta kuvaa suhteellisen isolta alueelta.

Yhdistelmälaitteilla tehoa kalastukseen

Erilaiset yhdistelmälaitteet ovat nykyisin suosittuja. Niihin on sisällytetty useita eri tekniikoita hyödyntäviä ominaisuuksia ja lisälaitteita. Esimerkiksi GPS-paikannus ja kartat auttavat etsimään uusia kalapaikkoja ja myös tallentamaan muistiin hyviksi havaittuja alueita.

Muiden muassa Lowrance että Humminbird valmistavat alle tuhannen euron laitteita, joissa on CHIRP- ja DSI-tekniikan lisäksi GPS-paikannin ja navigointitoimintoja. Kalliimmat, yli tuhannen euron, laitteet muistuttavat usein jo älypuhelimia ja tableteita käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan.

Joihinkin yhdistelmälaitteisiin on integroitu langaton yhteys, jonka avulla niitä on helppo ohjata esimerkiksi älypuhelimen avulla. Tällainen langaton kaikuluotain on esimerkiksi Lowrancen HDS 9 Gen3 tai Lowrancen HDS 9 Gen3 Carbon -yhdistelmälaite.

Kaikuluotaintarjouksia löydät muun muassa Kärkkäisen verkkokaupasta. Voit selata ja tehdä kaikuluotainvertailua eri tuotemerkkien välillä. Hyvä kaikuluotain löytyy muun muassa kategorioista