Kaupunkien katukuva vilisee nykyisin kännykkäkuvaajia, ja selfiet ovat muotia. Kännykkäkamerat eivät kuitenkaan korvaa hyvää kameraa, joka on nimenomaan suunniteltu valo- tai videokuvausta varten.

Kärkkäisen verkkokaupassa esitellään laaja valikoima kameroita eri tilanteita ja erilaisia käyttäjiä varten. Sieltä löytyvät muun muassa kompaktit pokkarikamerat, tarkat järjestelmäkamerat, laadukkaat videokamerat, kätevät ajoneuvokamerat ja suositut actionkamerat.

Pokkarikamera taskuun ja menoksi

Pokkarikamerat ovat pienikokoisia ja kompakteja. Ne kulkevat mukana taskussa tai käsilaukussa ja ovat siten helposti saatavilla, kun eteen tulee jotain kuvattavaa.

Pokkari- eli kompaktikameroiden ominaisuudet ovat kehittyneet valtavasti uuden teknologian myötä, ja ne ovat lähestyneet järjestelmäkameroita. Kuvien laadussa pokkarikamera häviää edelleen järjestelmäkameralle. Jos kuvia ei kuitenkaan ole tarkoitus jälkikäsitellä tai tulostaa niistä isoja tauluja, kompaktikamera on oikein hyvä valinta.

Edullisimmillaan pokkarikameran saa noin 100 eurolla. Esimerkiksi Sonyn Cyber-Shot DSC-W810 -digikamera on edullinen ja sisältää samalla niin paljon laadukasta teknologiaa, että sillä saa ikuistettua iltariennot, lomamatkat ja arjen yllättävät hetket.

Kalliimmissa pokkarikameroissa on monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia, ja kuvauksessa tärkeää optiikkaa on kehitetty pitkälle. Kärkkäisen verkkokaupassa voi tehdä kameroiden vertailua ja tutustua esimerkiksi Sonyn Cyper-Shot DSC-RX100 -digikameraan, jolla saa myös laadukasta videokuvaa.

Pokkareita on kehitetty myös erilaisiin äärioloihin. Muun muassa Nikonin Coolpix W300 -digikamera kestää iskuja, pudotuksia ja jopa 30 metrin syvyyden ilman erillistä koteloa.

Järjestelmäkamera muuntuu kuvaajan tarpeiden mukaan

Jos pokkarikamerat ovat kehittyneet valtavasti, järjestelmäkameratkin ovat menneet teknologiassa hurjasti eteenpäin. Digijärjestelmäkameralla saa laadukkaita kuvia myös haastavissa olosuhteissa.

Digijärjestelmäkameran perusominaisuuksia ovat teräväpiirtovideo, älykäs automatiikka, opastavat valikot suomeksi ja sisäänrakennettu salama. Yleensä kamerapaketin mukana tulee vain yksi kameran objektiivi, mutta sen lisäksi voi hankkia eri kuvauskohteita varten lisäobjektiiveja.

Useissa järjestelmäkameroissa on laadukas videokamera, jolla voi tallentaa Full HD -kuvaa. Näin ollen kotivideoitakin saa kuvattua todella hyvällä kuvanlaadulla. Muun muassa Canonin EOS 77D -mallissa ja Nikonin D750 -mallissa on tällainen ominaisuus.

Uutuutena kameroiden luokkaan on kehitetty mikrojärjestelmäkamera. Tämä peilitön järjestelmäkamera on yhdistelmä perinteisiä pokkari- ja järjestelmäkameroita. Sillä saa otettua laadukkaita kuvia, ja kameran koko on lähellä kompaktikameraa. Mikrojärkkäri onkin loistava järjestelmäkamera aloittelijalle.

Hyvän järjestelmäkameran saa muutamalla sadalla eurolla, mutta mitä enemmän vaatimuksia kuvaukselle on, sitä korkeammalle hinnatkin nousevat. Kärkkäisen verkkokaupassa on hyvä tutustua eri tuotemerkkien kameroihin hakemalla kohteet Nikon järjestelmäkamera, Olympus järjestelmäkamera ja Canon järjestelmäkamera.

Suosittu actionkamera seikkailuihin

Actionkameralla saa tallennettua kokemukset ja seikkailut hyvinkin erilaisissa olosuhteissa. Ne on helppo kiinnittää esimerkiksi pyörään, kypärään, autoon, kajakkiin, surffilautaan tai rintavaljaisiin.

Actionkamerat ovat myös kestäviä. Pienestä koostaan huolimatta ne sisältävät niin edistynyttä teknologiaa, että hyvin laadukkaiden kuvien ja videoiden tallentaminen onnistuu. Usein niihin on myös rakennettu sisään WI-FI- ja Bluetooth-yhteys, joiden avulla kokemukset voi nopeasti jakaa ystäville tai muille alan harrastajille.

Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua actionkameroiden yhteydessä myös drone- ja kopterikameroihin. Kannattaa tutustua esimerkiksi syksyn 2017 aikana myyntiin tulevaan uutuuteen DJI:n Phantom 4 Pro+ -kopterikameraan, joka sisältää huipputeknologiaa ja takaa erinomaisen kuvalaadun. DJI:ltä on myynnissä myös dronekamerat Spark ja Spark Fly More Combo, jotka sisältävät älykkäitä lentotoimintoja.

Ajoneuvokamerasta iloa ja apua

Paljon autoilevalle voi olla iloa sekä hyötyä ajoneuvokamerasta. Sen avulla voi tallentaa automatkan aikana upeat maisemat, mutta se tallentaa myös liikenteen vaaratilanteet, ja kuvamateriaalia voi käyttää hyödyksi esimerkiksi kiistatilanteissa.

Laadukkaimmissa ajoneuvokameroissa on paljon erilaisia toimintoja. Esimerkiksi Blackvue DR650S-1CH on helppokäyttöinen kamera, johon on laitettu myös navigaattorin ominaisuuksia, kuten GPS-paikannin.

Videokameralla laadukasta kuvaa

Vaikka videoita voi nykyään kuvata niin kännykällä kuin järjestelmäkameralla, videokameraa ne eivät korvaa. Jos halutaan panostaa kunnolla kuvan laatuun ja kuvata pitempään yhtäjaksoisesti, kannattaa hankkia videokamera.

Muiden muassa Canon ja Sony valmistavat helppokäyttöisiä ja monitoimintaisia videokameroita. Niillä saa tasaista ja vakaata videokuvaa vaivattomasti.

Mitä muuta tarvitaan?

Kameran lisäksi nykyisin tarvitaan lähinnä muistikortteja. Kameran muistikortit ovat edullisia, ja niissä on paljon tilaa kuville. Kameran akut ovat myös tärkeä lisävaruste, ja järjestelmäkameraa käyttävä voi tarvita kameran objektiivit. Kamerajalusta on lisävaruste, jota tarvitsevat alan harrastajat ja ammattilaiset. Muita kameratarvikkeita löytyy lisää Kärkkäisen verkkokaupasta.

Hyvän kameran hankinta ei aina ole helppoa. Seuraavat kysymykset voivat kuitenkin helpottaa ostopäätöstä ja rajata vaihtoehtoja:

  1. Minkä kokoisen kameran tarvitset?
  2. Onko videokuvauksen mahdollisuus tärkeä?
  3. Käytätkö kameraa ääriolosuhteissa?
  4. Riittääkö ominaisuuksiltaan yksinkertainen kamera?
  5. Pitääkö valokuvat ja videot pystyä siirtämään langattomasti laitteelta toiselle?

Kärkkäisen verkkokaupan kamerat ovat kattava valikoima erilaisia merkkejä ja malleja. Sieltä löytyvät tuotemerkit Canon, Olympus, Sony, Nikon, DJI ja useita muita.

Kameran valintaa ei kuitenkaan tule tehdä liian vaikeaksi. Kannattaa muistaa, että lopulta paras kamera on se, joka on mukana juuri silloin, kun aikoo kuvata.