Aina välillä tulee tunne, että reissuun pitää päästä. Karavaanareilla alkaa kaasujalkaa nykiä ja tien päälle täytyy päästä. Uudet maisemat ja paikat odottavat joka mutkan takana. Caravan-elämä on toisille luksuselämää, kun saa kulkea ja pysähtyä miten mieli tekee.

Asuntovaunuilu tai -autoilu on harrastus. Asuntovaunu sopii niille, jotka viihtyvät välillä paikoillaan. Sitä voi pitää tukikohtana tai eräänlaisena mökin korvikkeena, josta pitäen voi tehdä retkiä ja tutustua ympäristöön. Asuntoauto on puolestaan liikkuvampien ihmisten väline.

Ennen reissua asuntovaunu tai matkailuauto tulee huoltaa. Myös tukikohtana pidettävä vaunu tarvitsee huoltoa. Caravan-tarvikkeita voi tilata netistä, jos ei ehdi käymään kaupoissa.

Sisätilat järjestykseen

Koska matkailuvaunu ja asuntoauto ovat paikkoja, joissa vietetään aikaa, niiden sisätilat kannattaa järjestää viihtyisäksi. Erilaiset asuntovaunun telineet ja lokerikot auttavat pitämään pikkutavarat järjestyksessä. Koska oleskelutilaa on vähän, sitä ei kannata täyttää ylimääräisellä tavaralla.

Keittiöön on hyvä hankkia omat astiat ja taloustarvikkeet. Valmiiksi varusteltu asuntovaunun keittiö tekee matkaan lähtemisen helpommaksi. Asianmukaiset astiastot, kotitaloustarvarat ja keittiötarvikkeet helpottavat myös arjen sujumista matkalla.

Matkailuautoon ja -vaunuun ei mahdu isoja siivousvälineitä. Asuntovaunun pesu ja hoito on kuitenkin huolehdittava varsinkin, jos reissussa ollaan pitkään. Kevyt siivous sujuu helposti esimerkiksi rikkaimurilla ja pyyhkeillä. Matot ehkäisevät hiekan ja soran kantautumista sisätiloihin.

Suljetuissa tiloissa on hyvä olla myös kosteudenpoistajat, sillä ne ehkäisevät kosteus- ja homevaurioiden syntymistä. Matkailuvaunun ja asuntoauton kosteudenpoistajia löytyy muun muassa tuotemerkeistä Reimo ja Streetwize. Näiden tuotemerkkien alta löytyy runsainmäärin myös muita karavaanarille kuuluvia tarvikkeita.

Leiripaikalle viihtyisä ulkotila

Camping-elämää piristää, kun asuntovaunun ulkotilat huolehditaan kuntoon. Erilaiset teltat ja markiisit tuovat kivasti lisää oleskelutilaa. Jokaiseen asuntoauton tai -vaunun merkkiin on olemassa sopivat etuteltat, markiisiteltat, tuulisuojat ja aurinkokatokset.

Lomailu sujuu rattoisasti perheen ja ystävien kanssa, kun mukana ovat Camping-kalusteet ja Camping-grillit. Ne on mukava ottaa esille hyvällä säällä. Erityisesti karavaanareita varten onkin olemassa kevyet pöydät ja Camping-tuolit, jotka on helppo koota ja kasata aina sopivassa tilanteessa.

Teknisten laitteiden huolto

Nykyajan matkailija on tottunut siihen, että tekniikka on kunnossa. Ennen reissuun lähtöä tuleekin tarkistaa ja tarpeen tullen ostaa uudet sähkötarvikkeet. Sisävalaistus ja toimivat pistorasiat ja tarvikkeet lisäävät oleskelun mukavuutta.

Pimeinä iltoina on hyvä olla myös ulkovalaistus kunnossa. Nykyisin myös asuntovaunuihin ja -autoihin saa asennettua kätevästi aurinkopaneelit, joiden avulla saa ekologisesti lisäsähköä.

Matkailuvaunut ja -autot on suunniteltu niin kesä- kuin talvikäyttöön. Erityisesti kylmempinä aikoina lämmitys on tärkeää. Toimiva lämmitysjärjestelmä voi pelastaa loman. Lisäksi on olemassa erilliset sähkölämmittimet ja infrapunalämmittimet, jotka on helppo ottaa mukaan sen varalle, että varsinainen järjestelmä pettää.

Vesijärjestelmät ja saniteetti ovat niitä tärkeimpiä asioita, joiden toimivuus tulee tarkistaa ennen matkaa. Kannattaa tarkistaa letkut ja putket, vesihanat, wc:t ja niiden kemikaalit.

Ne asiat, jotka usein jäävät tarkistamatta, ovat ikkunat, katot ja ovet. Oikeastaan ne tulee huollettua vasta sitten, kun ne menevät rikki. Kuitenkin kattoluukut ja kattoventtiilit kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin. On nimittäin ikävä sateen sattuessa huomata, että sisälle tulee vettä.

Karavaanarin muut tärkeät tarvikkeet

Vaikuttaa siltä, että karavaanarin kannattaa tehdä lista kaikista tarvikkeista, jotka tulee tarkastaa ennen lähtöä. Ennen kaikkea mukaan tulee ottaa tarvikkeet, joiden avulla asuntovaunu tai -auto pysäköidään leiripaikalle.

Tavaratilaan tulee siis pakata alustat, kuten ajokiilat ja tunkkituet. Myös ajoneuvosuojapeitteet, kuten helmasuoja vaunuun tai autoon, on käyttökelpoinen, koska se estää muun muassa kylmän ilman pääsyn sisään.

Puuttuvia osia ja tarvikkeita löytyy muun muassa tuotemerkeistä Arctic Caravan, Thule, Froli ja Fiamma. Myös muita laadukkaita tuotemerkkejä on olemassa, ja niihin voi tutustua esimerkiksi Kärkkäisen verkkokaupassa Caravan-osastolla.