Miten talviautoilu poikkeaa kesäautoilusta? Mitä muuta autotarvikkeita tarvitaan kuin talvirenkaat? Lämmitysjärjestelmät, suojapeitteet, skrapat, lumiharjat ja voiteluaineet nousevat arvoonsa pakkasten yllättäessä. Auton lämmitysjärjestelmä takaa sen, ettei talvipakkasillakaan tarvitse matkustaessa palella. Muut tarvikkeet auttavat pitämään auton lumettomana ja jäättömänä pihalta lähtiessä.

Talvirenkaat, nastarenkaat, kitkarenkaat

Renkaat tekevät auton, tai ainakin ne vaikuttavat sen ajomukavuuteen huomattavan paljon. Talvirenkaat voivat olla joko kitkarenkaat tai perinteisemmät nastarenkaat. Ja jos renkaiden ulkonäköseikoilla on merkitystä, niihin voi laittaa koristekapselit. Koristekapselit voivat olla nimeltään myös pölykapselit, sillä aikoinaan ne suojasivat renkaita katupölyltä. Kevytmetallivanteiden kanssa renkaihin ei yleensä laiteta kapseleita, sillä vanteet näyttävät hyvältä ilmankin.

Kesärenkaat kannattaa vaihtaa talvirenkaisiin ennen ensimmäisiä pakkasia, niin välttyy ikäviltä yllätyksiltä risteysalueilla ja mutkissa. Talvirengaspakko alkaa viimeistään joulukuun ensimmäinen päivä. Nastarenkaat saa laittaa autoon 1.11. alkaen. Lue Talvirenkaiden vaihto alkaa olla käsillä -artikkelistamme, mitä kaikkea renkaiden vaihtamiseen liittyy.

Parhain valinta Suomen kylmiin talviin ovat nastarenkaat. Niiden kehittelyssä on käytetty sellaista tietotaitoa ja tekniikkaa, joka on kehittynyt kymmenien vuosien aikana. Parhaat talvirenkaat pitävät lumella, jäällä ja sohjossa. Laadukkaat nastarenkaat takaavat selviytymisen vaikeissakin olosuhteissa.

Uuden tekniikan myötä markkinoille on tulleet myös nastarenkaiden ja kitkarenkaiden parhaiden puolien yhdistelmän, eli kitkanastarenkaat. Koska turvallisuus on autoillessa se kaikkein tärkein tekijä, kannattaa hyvät talvirenkaat hankkia ajatuksen kanssa.

Kitkarenkaat ovat talvirenkaat, joissa ei ole teitä kuluttavia nastoja, vaan niiden kulutuspinnan muoto on suunniteltu siten, että rengas on pitävä ja turvallinen talvisilla teillä. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat kumiseoksen laatu ja renkaan rakenne. Kitkarenkaat ovat turvallinen valinta ennen kaikkea lumisella tai kuivallakin tiellä myös suomalaisissa olosuhteissa.

Renkaita vaihtaessa varmista myös niiden kunto ja tarkista samalla ilmanpaine. Talvirenkaiden urasyvyyden olisi hyvä olla vähintään viisi millimetriä, jotta se olisi pitävä liukkaillakin keleillä.

Parhaat talvirenkaat antavat autolle ohjattavuutta ja lyhentävät jarrutusmatkaa, eli tekevät ajamisesta turvallista. Usein talvirenkaat voi löytää edullisesti netistä ja samalla saa tehdä tilauksen vaikka kotisohvalta. Huomionarvoisia talvirengasmerkkejä ovat muun muassa Nanakang, Nokian tyres, Triangle, Goodride, Pirelli ja Master. Mutta verkkokaupastamme löydät näiden lisäksi myös muita laadukkaita rengasmerkkejä.

Kaikkia verkkokaupassa myytäviä renkaita ja vanteita on mahdollista saada ja tilata myös Kärkkäisen autovaraosamyymälöihin, joissa onnistuu renkaiden asennus autoon vaivattomasti. Autovaraosamyymälät löytyvät Ylivieskasta, Lahdesta ja Iistä.

Kaikki pienet, suuret seikat huomioituina

Talvipakkasissa tuulilasin pesunesteen tulee olla tarpeeksi vahvaa, ettei se jäädy. Tarkista myös tuulilasipyyhkimet ja pyyhkijänsulat, etteivät ne ole kuluneet. Entä missä kunnossa ovat kaikki lamput? Polttimot on syytä tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa. Auton lisävaloihin liittyviin säädöksiin on tullut syksyn aikana muutoksia, sillä 28.8.2017 alkaen autoihin on mahdollista asentaa ylimääräinen kaukovalaisin, mikä tarkoittaa, että uusi säädös mahdollistaa nyt parittoman määrän lisävaloja, eli niitä voi olla yksi tai kolme. Lue lisää autojen lisävaloista artikkelistamme Lisävalot tuovat autoiluun turvallisuutta.

Muista huolehtia myös, että autossa on varusteena kunnon jääraappa, harja ja mielellään yhdet ylimääräiset käsineet, ettet vain joudu paljain käsin puhdistamaan autoa lumesta ja jäästä.

Voiteluaineet kuten moottorin öljyt kannattaa myös tarkistaa ennen ilmojen kylmenemistä. Talviolosuhteisiin on olemassa kylmään soveltuvaa öljyä. Huomioi myös, että jäähdytysnesteen pakkasenkestävyys olisi vähintään -30 °C. Lisäksi autoon kannattaa varata lukkosula, jotta lauhan jälkeisen pakkasen jäädyttämät ovet ja ikkunat saa helposti sulaksi ja auki.

Muut auton kemikaalit, kuten pesunesteet, maalit ja ruosteenestoaineet auttavat pitämään auton pinnat siisteinä ja kestävinä niin sisältä kuin ulkopuoleltakin. Talven sohjokelit sekä teillä käytettävä suolaus rasittavat auton maalipintaa. Puhdistamalla ja vahaamalla pidät autosi kauniina pitkään.

Missä kunnossa autosi akku on? Huomiothan, että akku menettää tehoaan nopeasti pakkasella. Akun kunto kannattaakin testata hyvissä ajoin ja tarpeen vaatiessa vaihtaa akku. Kaiken varalta autossa on hyvä olla mukana silti aina käynnistyskaapelit. Vaikka oma auto hyrähtäisikin helposti käyntiin, saattaa Marketin pihassa olla joku, jolla akun kunto on jäänyt tarkistamatta, ja jolle pakkanen on sitten tehnyt tepposet.

Myös akkulaturi on hyvä hankkia siltä varalta, että akkua tarvitsee joskus ladata.Ja akkulatureiden lisäksi on hyvä huomioida nykyaikaiset ministartterit, jotka mahtuvat vaikka käsilaukkuun. Niillä käynnistää bensa- ja dieselautot kätevästi, jos akku on päässyt pakkasella tyhjenemään.Kun kaikki nämä pienet seikat on huomioituina ja määräaikaishuolto tehtynä, on turvallista ja mukavaa lähteä liikenteeseen pakkasaamuna, kun ei tarvitse jännittää, pääseekö autolla perille.

Millaista suojaa autosi kaipaa pakkasella

Ei ole yhdentekevää, säilyttääkö autonsa taivasalla vai onko pihassa jonkinlainen autotalli tai -katos. Säiden vaihtelut, sateet ja pakkaset rasittavat autoa. Autotalli on myös loistava paikka renkaiden ja muiden auton varusteiden säilyttämiseen. Lisäksi siellä on hyvä säilyttää kaikki pihan pienkoneet, puutarhakoneet, kalusteet, veneet ja muut koneet. caravan/asuntoauto/asuntovaunu, traktorit, työkoneet ym.

Kärkkäisen kaaritallien valikoima on Suomen suurimpia, joten verkkokaupan valintaan kannattaakin tutustua huolella. Tallien laadusta ja kestosta kertoo sen peitteen vahvuus. Hyvä vahvuus isoissa talleissa on 500g, ja 900g on jo huippuvahvuus.

Autotallin lisäksi autoa suojaavat erilaiset suojapeitteet, jotka on hyvä levittää auton päälle varsinkin silloin, kun sitä ei ole mahdollista ajaa suojaan. Suojapeitteellä voi suojata joko koko auton tai sitten vain tuulilasin. Tuulilasin suojapeite säästää sinua jään rappaamiselta, vaikka ulkona olisi pakkanen.

Autoa suojaavat myös auton lämmitysjärjestelmät, jotka pitävät huolen niin mukavasta lämpötilasta kuin myös moottorille sopivasta käynnistyksestä. Eli siitä, ettei moottoria jouduta käynnistämään kovalla pakkasella aivan kylmiltään.

Yhden vinkin voisi vielä talviautoilijalle sanoa: hanki peräkonttiisi kunnon lumilapio! Suomen talvessa ei koskaan voi olla aivan varma, millaisten kinosten keskeltä autonsa löytää. Lapion ja kaiken muun talviautoiluun löydät kätevästi verkkokaupastamme. Tehdään yhdessä talviautoilusta turvallista, mukavaa ja lämmintä!