Kiikaritähtäimen valinnassa kannattaa ensin miettiä, mihin käyttötarkoitukseen tarvitset kiikaritähtäintä. Kiikaritähtäimiä löytyy suuri valikoima, ja hyvän tähtäimen valitseminen voi olla vaikeaa. Valitse kiikaritähtäin käyttötarkoituksesi mukaan.  Tarvitsetko yleiskiikarin metsästykseen vai oletko enemmänkin radalla ampuja? Käytätkö asetta enemmän passissa vai liikkuvassa jahdissa? Metsästätkö hirviä vai lintuja? Vai kenties molempia samaa asetta ja tähtäintä käyttäen?

Onko tähtäimessäsi eläin vai taulu?

Tähtäinkiikari on metsästäjän ja rata-ampujan apuna tähtäämisessä. Kiikaritähtäin parantaa kohteeseen osumista, ja esimerkiksi linssin ja suurennuksen koko tulee huomioida käyttötarkoituksen mukaan.

Kiikaritähtäin suurentaa kohteen, ja saat haettua kiikaritähtäimen avulla oikean osumapisteen helposti. Kiikaritähtäimen avulla on helpompi ampua tarkka laukaus, oli tähtäimessä sitten metsästettävä eläin tai taulu.

Normaali kiikaritähtäin on hyvä valinta metsästykseen ja rata-ammuntaan. Ristikoita on useita erilaisia, ja jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Osassa tähtäimissä on myös valaistuja ristikoita, jotka antavat uudenlaisen mahdollisuuden osua kohteeseen esimerkiksi huonommissa valaistusolosuhteissa, kuten kuutamoöinä tapahtuvassa kyttäysmetsästyksessä.

Valovoimaisuuksissakin on eroja. Valovoimaisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin hämärässä näkee ampua. Isommalla linssillä saadaan suurempi valovoima, mutta valovoimaan vaikuttaa myös kiikarin sisällä olevien osien laatu.

Kiikaritähtäimen suurennusväli kertoo suurennusskaalan, ja mitä suurempi suurennusväli on, sitä monikäyttöisempi kiikaritähtäin on. Linnustuksessa ja rata-ammunnassa suosittuja ovat suuremmalla suurennuksella olevat kiikaritähtäimet, kun taas hirvenmetsästäjät suosivat yleensä pienempää suurennusta.

Perinteinen kiikaritähtäin vain punapistetähtäin?

Perinteisen kiikaritähtäimen sijaan jotkut metsästäjät valitsevat punapistetähtäimen. Punapistetähtäin auttaa sinua nopeissa laukauksissa, ja useimmat punapistetähtäimet ovat ilman suurennusta. Punapistetähtäin on oiva valinta esimerkiksi hirvenmetsästykseen, jossa ampumamatkat ovat lyhyitä.

Mitä tärkeämpi ampumaharrastuksesi on, ja mitä enemmän harrastat ampumista tai metsästystä, satsaa kiikaritähtäimeen sitä enemmän. Kärkkäisen verkkokaupasta löydät kiikaritähtäimet helposti ja nopeasti. Laaja valikoima takaa sen, että jokainen löytää omaan käyttötarkoitukseensa ja hintaluokkaan sopivan kiikaritähtäimen.

Oikeinvalitut kiikarinjalat viimeistelevät kokonaisuuden. Kiikarinjalkoja valitessa tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden korkeuteen, kiikarin runkoputken vahvuuteen ja aseessa olevan kiinnityskiskon malliin. Isommalla linssillä olevat kiikaritähtäimet tarvitsevat yleensä myös korkeammat jalat. Jalkojen korkeus vaikuttaa myös ampuma-asentoon, pulttilukkoisen aseen lataamiseen ja patruunamakasiinin täyttämiseen. Kärkkäisen laajasta valikoimasta löydät siis niin tähtäimet kuin makuusi sopivat pikakiinnitteiset ja perinteiset kiikarinjalat sekä linssinsuojuksetkin.