Vauhdin hurma on mahtava tunne. Siihen voi jäädä koukkuun. Vauhtiin on kuitenkin suhtauduttava nöyrästi ja järkevästi. Siksi motoristit, kelkkailijat ja muut vauhdin ystävät tarvitsevat laadukkaat ajovarusteet.

Kunnolliset ajovarusteet voivat pelastaa kelkkailijan tai moottoripyöräilijän hengen, kun onnettomuus sattuu. Ne suojaavat myös säältä ja tekevät ajamisesta mukavaa. Tärkeimmät varusteet ovat kypärät, ajopuvut ja jalkineet sekä suojat ja tuet.

Hyvä kypärä on napakka

Kun määritellään hyvän kypärän ominaisuuksia, kiinnitetään huomiota neljään seikkaan:

  1. Kypärän tulee olla mahdollisimman kevyt.
  2. Kypärän kuoren pitää olla riittävän vahva, mutta sen täytyy hajota onnettomuuden sattuessa, jotta törmäysenergia olisi mahdollisimman pieni.
  3. Kypärän sisuksen tulee vaimentaa iskua.
  4. Kypärän täytyy istua napakasti ja olla samalla miellyttävän tuntuinen.

Kypärät voidaan jakaa neljään perusmalliin: umpikypärät, avattavat kypärät, avokypärät ja crossikypärät. Lasten kypärät myydään usein vielä erikseen.

Umpikypärä on todella suosittu malli, ja se on paljon myyty mp-kypärä. Se suojaa hyvin ja on erittäin turvallinen malli. Avattavat kypärät sopivat hyvin esimerkiksi laseja käyttäville ajajille. Lisäksi niihin on hyvin saatavilla lisäosia.

Avokypärässä ei yleensä ole visiiriä, ja se ei ole niin turvallinen kuin umpikypärä. Sen vuoksi avokypärään kannattaa hankkia lisäosana suoja- ja ajolasit. Crossikypärät eivät sovellu liikenteessä ajamiseen, mutta kuoppaisilla soramontuilla ne ovat käytännöllisiä.

Kypäriin on saatavilla lisäosina visiirit. Niitä valmistetaan erilaisiin sääolosuhteisiin, ja niistä on saatavilla esimerkiksi aurinkovisiiri, savuvisiiri ja kirkas visiiri. Kypäriin saatavia lisäosia ovat myös kypäräpuhelimet, jotka auttavat pitämään yhteyttä vaikka matkaseurueen muihin jäseniin.

Ajovarusteet eri käyttötarkoituksiin

Moottoripyöräilyssä laadukkaat ajovarusteet ovat kaiken A ja O. MP-takit, MP-housut, MP-ajokengät ja MP-ajopuvut on suunniteltu nimenomaan moottoripyöräilijöitä varten. Ei kuitenkaan riitä, että ostaa sattumanvaraisesti MP-varusteet.

Motoristin tulee hankkia varusteet sen mukaan, millaista moottoripyöräilyä hän harrastaa. Esimerkiksi kilparadalle kannattaa ostaa kestävät nahkavarusteet tai muuten kilpailua varten suunniteltuja varusteita. Katu- ja pitkän matkan ajoon sopivat kevyemmät nahkaiset ja tekstiilivarusteet.

Myös motocrossin ajoon on olemassa erityiset crossivarusteet. Sora- ja hiekkateille, kuoppiin ja monttuihin on suunniteltu erikseen muun muassa crossikengät, crossihousut ja crossipaidat.

Moottorikelkkapuvut ja kelkkakengät on suunniteltu talviolosuhteisiin. Niissä on otettu huomioon lämpimänä säilyminen ja materiaalin hengittävyys. Housujen lahkeissa sekä takkien hihoissa ja helmoissa on myös lumilukot.

Kelkkaillessa ja moottoripyörää ajaessa joutuu olemaan sään armoilla. Kesällä motoristin tulee huolehtia siitä, että varusteet hengittävät ja ovat tarpeeksi ilmavat. Talvella kelkkailijan pitää pysyä lämpimänä, ja silloin tulee olla varusteena hyvät alusasut, kypärähuput ja kaulasuojat.

Muita tärkeitä ajovarusteita ovat käsineet ja sadeasut. Myös huomioliivit ovat tärkeä turvallisuuden lisääjä huonolla kelillä tai pimeässä.

Suojat ja tuet lisäävät turvallisuutta

Suojat ja tuet ovat kelkkailijan ja motoristin henkivartijoita. Hartiasuojat suojaavat ylävartaloa, ja niitä on saatavana sekä liivi- että takkimallisina.

Onnettomuuksien sattuessa niska ja selkä ovat erityisesti vaaravyöhykkeellä. Niskatuet ehkäisevät kaularangan vammoja. Selkätuet suojaavat selkärankaa, mutta lisäksi ne antavat selälle hyvän tuen pitkän ajomatkan aikana. Sanotaan, että selkäsuoja on kypärän jälkeen motoristin tärkein varuste.

Muita tarpeellisia suojia ovat polvisuojat, kyynärsuojat ja lonkkasuojat. Niitä löytyy muun muassa tuotemerkeistä EVS ja UFO.

Vapaa-ajan asut moottoriurheilijalle

Moottorikelkkailijat ja -pyöräilijät eivät suinkaan vietä koko aikaa ajoneuvojensa selässä. Pitkillä matkoilla huilataan ja vietetään vapaata aikaa yhdessä ajoporukan kanssa. Kilpailuissa on paljon taukoja ja väliaikoja, jolloin tarvitaan mukavia asusteita.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy motoristihenkiset laadukkaat vapaa-ajan asut. Valikoimassa on miellyttävän tuntuisesta ja hengittävästä materiaalista tehdyt paidat, takit, hupparit ja housut.

Reput ja laukut joutuvat sään armoille siinä missä kuskitkin. Sen vuoksi kannattaa tarkistaa, että niiden valmistusmateriaali pitää vettä ja kestää kulutusta.

Laadukkaita ajovarusteita valmistavat muun muassa tuotemerkit Scott, Sena, Alpinestars, Schuberth ja Dainese. Scott on sveitsiläinen tuotemerkki, joka on 1970-luvulta asti valmistanut ajovarusteita. Sena valmistaa kommunikaatiojärjestelmiä kypäriin, ja Schuberth-merkin alta löytyy kypäriä eri tarpeisiin.

Ajovarusteiden hankinnassa ei kannata turhaan yrittää säästää rahaa. Ajovarusteet ovat sen verran tärkeä henkivakuutus, että niiden valinnassa täytyy olla huolellinen. Tarjolla olevaan valikoimaan voi tutustua muun muassa Kärkkäisen verkkokaupan kautta.