Aseharrastus on suosittua niin Suomessa kuin muualla maailmalla. Aseita on käytetty perinteisesti urheilussa ja metsästyksessä. Oikein käytettyinä ne ovatkin hyviä apuvälineitä ja niiden avulla voi kehittää lihaskuntoa sekä keskittymiskykyä.

Kärkkäisen verkkokauppa myy aseet ja tarvikkeet. Sieltä löytyvät niin ritsat, jouset kuin haulikot ja kiväärit. Kannattaa siis pistäytyä tutustumaan!

Metsästysase vai ase urheiluun

Metsästystä pidetään yhteisöllisenä ja luonnonläheisenä harrastuksena. Ennen harrastuksen aloittamista täytyy suorittaa metsästäjätutkinto, jonka jälkeen on oikeus lunastaa metsästyskortti. Pelkkä teoriaosaaminen ei kuitenkaan riitä, sillä täytyy myös osoittaa, että osaa ampua ja käsitellä aseita turvallisesti.

Jos mielessä on ammuntaharrastus urheiluna, kannattaa liittyä johonkin ampumaurheiluseuraan. Seurasta saa hyvin neuvoa ja opastusta siihen, miten aseharrastus etenee. Suomen ampumaurheiluliitto kokoaa seurat yhteen ja jakaa hyödyllistä tietoa.

Ampumaurheilu sisältää useita erilaisia alalajeja ja kilpailuaseita. Niitä ovat muun muassa kivääri, haulikko, pistooli, liikkuva maali, practical, siluetti, kasa-ammunta ja mustaruuti. Lajeja on siis olemassa sen verran paljon, että jokainen kiinnostunut voi löytää itselleen sopivan.

Urheiluammunta ja myös metsästyksessä aseen käsittelyn harjoittelu kannattaa aloittaa ilmakiväärillä tai -pistoolilla. Kun osaa käsitellä ilma-aseita, on helpompaa oppia ampumaan haulikolla tai ruutiaseella.

Aseen ja patruunoiden ostamiseen tarvitaan lupa

Suomessa aseharrastusta säädellään aselailla ja -luvilla. Yleisesti kannattaa pitää mielessä, että aseen omistus edellyttää aseenkantolupaa. Asetta hankittaessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, tarvitaanko lupa vai ei. On nimittäin olemassa kevyitä aseita, joita voi omistaa ja käyttää ilman lupaa, kuten ilmakivääri tai -pistooli.

Ampuma-aselupa haetaan poliisilta. Lupa voidaan myöntää henkilön lisäksi myös yhdistykselle tai säätiölle. Poliisi.fi-sivustolta löytyvätkin kattavat ohjeet luvan hankkimiseen.

Jos on tarkoitus tilata patruunat tai ase netistä, täytyy tilausvaiheessa olla valmis toimittamaan tarvittavat kopiot luvista kauppiaalle. Kärkkäisen verkkokauppa ilmoittaa, että tarvitsee kopion aseenkantoluvasta tai patruunanhankkimisluvasta sekä lisäksi kopion henkilöllisyystodistuksesta.

Aseen turvallinen käsittely on A ja O

Turvallisuusohjeisiin tutustuminen on lähtökohta sille, että voi käsitellä aseita. Jokaisen harrastuksessa mukana olevan tulee kantaa vastuuta siitä, että aloittelevat ampujat opettelevat säännöt.

Perussääntöihin kuuluvat aseen turvallinen käsittely sekä oikea ja asiallinen suhtautuminen aseisiin ja muihin harrastajiin. Lisäksi ampumaradalla on tiukat säännöt, joihin kaikkien tulee sitoutua.

Aseiden säilytys kuuluu myös turvallisuuteen. Niitä tuleekin säilyttää lukitussa tilassa, ja on huolehdittava, että aseet ja patruunat säilytetään eri paikoissa. Aseita varten tarvitaan siis asekaapit, ja aseen omistaja on vastuussa siitä, että sitä säilytetään oikein.

Kärkkäisen verkkokaupan valikoima

Kärkkäisen verkkokauppa myy laadukkaat aseet ja tarvikkeet. Esimerkiksi kiväärit ja haulikot ja niiden vaatimat aseenosat ja -tarvikkeet ovat kätevästi saatavilla. Myös patruunat voi tilata netistä.

Valikoimaa selatessa voi huomata, että myynnissä ovat myös jousiammuntavälineet, ilma-aseet, ilotulitteet, airsoft-tarvikkeet ja erilaiset lupavapaat aseet. Lisävinkkinä mainittakoon, että jos esimerkiksi jousiammunta ja aseiden patruunat kiinnostavat enemmänkin, niistä voi lukea verkkosivujen artikkeleista.

Aseet ovat siis hyviä työ- ja harrastusvälineitä. Niitä vain täytyy käsitellä oikein ja huolellisesti. Kun ohjeita noudatetaan, harrastuksen tuomista eduista on mukava nauttia.