Pelastusliivit veneessä tai vesistöjen tuntumassa liikkuvalle, ovat tärkeät turvallisuusvaruste. Perinteiset pelastusliivit mahdollistavat kellumisen selkäasennossa. Kelluntakauluke suojaa päätä joutumasta veden alle, vaikka uhri olisi tajuton. Pelastusliivit ovat veneessä useimmiten pakollinen varuste.

Kelluntaliivit uimataitoisille

Kevyet kelluntaliivit sopivat tilanteisiin, jossa liikutaan rannan läheisyydessä tai ollaan lähellä muuta apua. Kelluntaliivit on tarkoitettu uimataitoisille uimataidon tueksi. Ne eivät kuitenkaan suojaa tajutonta henkilöä, joten harkitse, missä tilanteissa kelluntaliivejä on turvallisinta käyttää. Kapeat kelluntaliivit sopivat melojalle, sillä kädet mahtuvat niissä liikkumaan vapaammin. Turvallisuuden vuoksi uimataidottoman kannattaa valita pelastusliivit melontaan, sekä muuhun vesiurheiluun.

Kaasutäytteiset pelastusliivit, eli paukkuliivit ovat myös pienet ja kevyet, jolloin liikkuminen on jouhevampaa perinteisiin pelastusliiveihin verrattuna. Paukkuliivejä tulee kuitenkin muistaa huoltaa säännöllisesti, jotta ne toimivat moitteettomasti.

Asianmukaisesti puetut pelastusliivit säästävät ihmishenkiä. Ne myös helpottavat veden varaan joutuneen henkilön etsintää ja palstamista. Pelastusliivit ovat pakolliset moottoriveneissä sekä yli viisimetrisissä purjeveneissä. Hanki pelastusliivit myös soutuveneeseen, jos veneen perässä on moottori.

Oikean kokoiset pelastusliivit lapselle

Kun valitset pelastusliivit lapselle, varmista, että liivit ovat oikean kokoiset ja säädöt kohdillaan. Liivien käyttöä kannattaa harjoitella ennen vesille lähtemistä. Pukiessasi pelastusliivit vauvalle, huomioi vaipan ja vaatteiden alle mahdollisesti jäävät ilmataskut. Lapset ovat vesillä tai rannassa aina aikuisten vastuulla, joten älä jätä pelastusliiveihinkään puettua lasta valvomatta. Aikuisten pelastusliivit tulee niin ikään olla sopivan kokoiset ja oikein puetut, jotta liivit toimivat oikein hätätilanteissa. 

Kärkkäisen valikoimasta löydät kelluntavarusteet ja pelastusliivit niin aikuiselle kuin lapselle turvalliseen vesillä oloon.