Mitä kaikkea laskettelija tarvitseekaan rinteeseen? Sinne ei lähdetä aivan tavallisilla hiihtosuksilla tai lenkkivaatteilla. Lasketteluun on olemassa omat lasketteluvarusteet, jotka takaavat paitsi rinteessä viihtymisen ja mukavuuden myös turvallisuuden. Varusteiden tuoma turvallisuus onkin aivan pääasia harrastuksen parissa.

Talviurheilua turvallisesti

Mitkä kaikki asiat sitten lisäävät turvallisuutta? Lasketteluun on hyvä olla sopivat ja urheiluun tarkoitetut urheilutekstiilit. Laskettelutakki, lasketteluhousut ja esimerkiksi lasketteluhanskat pitävät laskijan lämpimänä kylmälläkin säällä. Lasketteluasu onkin yksi tärkeimpiä lasketteluvarusteita onnistuneeseen ja mukavaan harrastamiseen.

Vaikka lasketteluvaatteet olisivat miten hyvät tahansa, lasketteluun tarvitaan muutakin. Laskettelusukset ovat koko laskemisen tärkein väline. Laskettelusuksien huolto, siteiden säätö ja laskettelusuksien voitelu kannattaa tehdä huolella, jotta laskuista saa kaiken ilon irti.

Suksien huolto tarkoittaa muun muassa seuraavia asioita:

 1. pohjien puhdistus
 2. pohjien oikaisu
 3. kivihionta
 4. kanttien teroitus
 5. kierteen poisto
 6. voitelu
 7. harjaus
 8. siteiden kuntotarkastus.

Lasketteluvarusteet kuntoon kerralla

Suksien voitelu on tärkeä osa suksien kunnossapitoa. Siksipä kannattaakin perehtyä laskettelusuksien voiteluvinkkeihin, jotka olemme laatineet. Toisaalta voitelusta on monia mielipiteitä, ja jokainen löytää oman tavan voidella suksensa. Tässä kuitenkin perusohjeet:

 • Puhdista ja pyyhi suksien pohjat puhtaaksi liasta ja mahdollisista vanhoista voiteista. Voiteenpoistoaine on tähän hyvä apu. Samoin pohjustusvoide auttaa pohjan puhdistamisessa.
 • Puhdistuksen jälkeen avataan pohjan hiontakuvio kevyesti harjaamalla.
 • Uuden suksen tai puhdistetun vanhan suksen voitelu aloitetaan pohjustuksella. Pohjustusöljy tai pohjustusparafiini toimivat tähän mainiosti.
 • Seuraavaksi levitetään luistovaha. Vaha sulatetaan luistoalueelle voitelu- tai silitysraudalla. Rauta ei saisi olla liian kuuma, että vaha alkaa savuta, vaan juuri sen verran lämmin, että vaha sulaa.
 • Tasoita pohja silittäen ja kevyesti painaen.
 • Anna suksen pohjan jäähtyä ja siklaa sitä akryylisiklillä. Harjaa huolellisesti kovalla nailonharjalla.
 • Voitele lopuksi suksi sen mukaan, mitä ominaisuuksia siihen haluat. Paras luisto ja herkkyys saavutetaan lisäämällä sukseen lopuksi fluoripinnoite. Nykyvuosina kovasti kehittyneet pikaluistot sopivat kaikille suksille ja keleille. Pikaluistoa ennen suksen pinta on puhdistettava aivan kuten muissakin voiteluissa, mutta itse voiteen levitys tapahtuu nopeasti sienellä ja lopuksi harjaamalla.

Tärkeimpiä tuotemerkkejä suksien huoltamisessa ja voitelussa ovat muun muassa Rex, Skigo ja Start.

Lisäksi on tärkeää huolehtia, että rinteeseen lähtiessä suksien ja vaatteiden lisäksi kypärät, lasit ja muut varusteet ovat asianmukaiset ja hyvässä kunnossa. Kypärä suojaa päätä kolhuilta, jos vauhdissa sattuu kaatumaan. Kypärä on aivan ehdottoman tärkeä, sillä rinteessä ei aina riitä, että itse laskee varovaisesti.  Myös lasit suojaavat päätä ja silmiä. Varsinkin metsärinteessä on tärkeää suojella silmiä, ettei kasvoille heilahtava oksa osu silmiin. Rinteessä pöllyävä lumi voi myös sokaista, mikä lisää törmäämisen ja kaatumisen riskiä.

Tärkeää kaikessa harrastamisessa on siis turvallisuus ja asianmukainen varusteiden huolto. Verkkokaupastamme löydät kaiken lasketteluun tai lasketteluvarusteisiin kuuluvan. Toivomme laskijoille turvallisia ja mukavia laskuja läpi talven!