Puukko on hyvä apuväline monenlaisissa askareissa. Ei ole liioiteltua väittää, että sitä tarvitsee jokainen. Puukko on myös teräase, jota tulee käsitellä ja käyttää oikein.

Suomalaiset puukot ovat laadukkaita. Tunnetuimpia kotimaisia puukkomerkkejä ovat Marttiini, Rapala ja Ahti. Niiden valikoimista löytyvät muun muassa yleispuukko, metsästyspuukko ja kalapuukko. Valikoimista löytyy myös puukko lahjaksi.

Puukko työkaluna

Puukot ovat todella monipuolisia työkaluja. Retkeilijä tarvitsee puukkoa nuotion sytyttämisessä ja apuna ruokailussa. Metsästäjä käyttää puukkoa riistan nylkemiseen ja kalastaja saaliinsa perkaamiseen. Rakennusmiehen vyöllä roikkuu aina puukko, jota voi käyttää tarvittaessa mitä erilaisimmissa töissä.

Puukolla veistetään, vuollaan ja kaiverretaan. Sillä saa tehtyä kauniita käyttöesineitä ja koristeita. Myös puukko itsessään voi olla arvokas lahjapuukko ja keräilyesine.

Parhaana puukko pysyy, jos sitä säilyttää kuivassa ja poissa tupesta. Jos puukko ruostuu, terä tulee hioa puhtaaksi. Ruostumista voi ehkäistä öljyämällä terän esimerkiksi suolattomalla ruokaöljyllä. Yksi vaihtoehto on tietysti hankkia puukko ruostumattomasta teräksestä.

Teroituspuikko sopii puukon teroittamiseen. Hiomakivi tai timanttiteroitin ovat myös hyviä apuvälineitä. Sanotaan, että puukko tulee hioa pyörivällä tai yhdensuuntaisella liikkeellä.

Puukot eri käyttötarkoituksiin

Puukkoja valmistetaan eri käyttötarkoituksia varten. Tavallisin on yleispuukko, jota kuitenkaan ei ole suunniteltu esimerkiksi juuri metsästäjän puukoksi tai kalastajan puukoksi. Yleispuukko sopii hyvin monenlaiseen käyttöön.

Metsästyspuukko on tarkoitettu riistan avaamiseen. Sen terän kaari on suunniteltu siten, että nylkeminen onnistuu. Myös puukko nylkykoukulla on kätevä työväline. Usein eränkävijän mukana on eräpuukko, joka toimii yleispuukkona.

Kalapuukko on varsinainen monitoimityökalu. Sen terässä on yleispuukon teroitus ja hamarassa hammastus, jonka avulla suomustaminen onnistuu hyvin.

Kalojen käsittelyssä on kätevä myös filetti, jolla saa leikattua tasaisia fileitä. Filetti sopii myös keittiöön juuresveitseksi vaikka tomaattien siivuttamiseen. Lisäksi kalapiikki voi joskus olla tarpeen. Sillä voi fileroitaessa pitää kalaa paikallaan leikkuulautaa vasten.

Vuolupuukossa on sitkeä ja kova teräosa, jotta vuoleminen onnistuisi hyvin. Nikkarinpuukko on periaatteessa vuolupuukko, joka on vain kapea- ja lyhytteräisempi. Muita puukkotyyppejä ovat junki ja puukkopistin. Junki on lyhytperäinen, ja puukkopistin on puolestaan sotaväelle suunniteltu puukko.

Valitse puukko oikein!

Puukon valinnassa tärkeintä on tarkistaa, että puukon kahva on oikean kokoinen. Liian suuresta tai pienestä kahvasta on vaikea saada kunnollista otetta, ja puukko voi livetä kädestä.

Käyttäjän mieltymyksen mukaan kahva voi olla puukahva, muovikahva tai kumikahva. Kumikahvasta saa yleensä hyvän otteen, ja se ei lipeä kovin helposti kädestä.

Puukon valintaan vaikuttaa myös terän koko ja muoto. Yksi periaate on, että puukon terän tulisi olla kämmenen pituinen. Kannattaa muistaa, että liian leveä terä voi olla kömpelö ja liian kapea menee helposti rikki.

Pituus tietysti riippuu siitä, mihin tarkoitukseen puukkoa käytetään. Esimerkiksi veistämiseen ja vuolemiseen sopii lyhyt terä ja kalan käsittelyyn pitkä terä.

Puukon lisäksi hyvä monitoimityökalu on taittoveitsi. Se on myös sopiva taskuveitsi. Joissakin taittoveitsissä on myös muita työkaluja mukana, kuten viila, saha tai sakset.

Kärkkäisen verkkokaupassa puukot ovat monipuolisesti edustettuina. Voit valita juuri sinun käyttöösi sopivan tyypin. Suomalaisten puukkomerkkien lisäksi verkkokauppa esittelee tuotemerkit Morakniv, Victorinox ja Karesuando kniven.