Tuntuuko sinusta, että kesäisin elintila kasvaa, ja oma kotikin tuntuu suuremmalta? Ulkoterassit tuovat nopeasti kesäkotiin lisää neliöitä ja viihtyisyyttä. Ei siis ole ollenkaan turhaa sisustaa terassi tai parveke kauniiksi ja viihtyisäksi. Terassit ovat monien mahdollisuuksien tiloja. Ne voivat toimia kesäisin niin keittiönä, olohuoneena kuin nukkumistilanakin.

Esittelemme seuraavaksi sinulle kaikki upeat vaihtoehdot terassisi ilmeen päivittämiseen ja viihtyisyyden lisäämiseen.

Terassin suunnittelu

Terassi on kesän oleskelutila, jossa rentoudutaan ja vietetään aikaa vieraiden kanssa. Terassin suunnittelu kannattaa aloittaa kartoittamalla tilaan toivotut toiminnallisuudet sekä terassin tyyli.

Tila kannattaa piirtää paperille, jos tarkoituksena on hankkia esimerkiksi uusia kalusteita, sillä silmämääräisesti voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä kaikkea terassille mahtuu. Suunnitelmassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, paistaako aurinko suoraan terassille ja tarvitaanko sille aurinkovarjo tai terassisuoja.

Terassin pesu ja huolto

Aloita tyhjentämällä terassilta terassikalusteet ja muut tavarat. Pese sitten huolella koko terassi. Terassin pesu hoituu helposti painepesurilla tai terassipesurilla olipa lattiassa sitten terassilaatta tai -lauta. Pesurit sopivat hyvin myös kivetysten, portaiden tai vaikkapa auton pesuun.

Jatka huoltamalla terassin puuosat. Terassiöljy on loistava apu huollossa. Sillä uudistat helposti ja luonnollisesti terassikaiteet ja lattiat. Terassin käsittely antaa puulle kauneutta ja kestävyyttä. Se saa puuosat näyttämään uusilta jälleen. Terassiöljyissä on paljon vaihtoehtoja niin värin kuin materiaalienkin suhteen.

Jos terassin lattia tuntuu jo vanhentuneelta ja kuluneelta, sen päälle on mahdollista asettaa myös uusi komposiittilaatta, joka on nopea ja helppo laittaa niin pihalle kuin terassillekin. Komposiittilaatat ovat pitkäikäisiä ja erittäin kestäviä kovassakin käytössä.

Terassin sisustus

Kun terassi on puhdistettu ja öljytty, sen kannattaa antaa kuivua rauhassa. Kesätuuli kuivattaa sen nopeasti. Sen jälkeen onkin mahdollista alkaa sisustaa ja stailata terassia oman mielen mukaan. Mutta mitä kaikkea kaunista terassille voisi laittaa?

Ensimmäiseksi kannattaa ottaa huomioon, suojaako terassikatos kalusteita ja tekstiilejä, onko terassin kaide riittävän suojaava vai tarvitaanko näköesteeksi esimerkiksi terassisuoja, jonka avulla voi helposti ja keveästi lisätä terassin tai parvekkeen yksityisyyttä ja valonsuojaa. Paahteelta suojaamaan voisi olla hyvä asentaa aurinkovarjo terassille.

Seuraavaksi on hyvä tarkistaa terassikalusteet. Kelpaavatko vanhat vai hankitaanko uudet. Polyrottinkiset terassikalusteet kestävät aikaa ja näyttävät kauniilta. Niiden kanssa on helppoa yhdistellä erilaisia sisustuselementtejä., kuten tyynyjä, kukkaruukkuja ja ulkolyhtyjä. Terassimatto kannattaa valita sen mukaan, joutuuko matto kestämään paahdetta tai joutuuko se muuten säiden armoille.

Jos terassilla on tarkoitus kokkailla tai syödä, sille on hyvä hankkia riittävän suuri pöytäryhmä. Tietysti terassin koko huomioiden. Lisätilaa ruokailuun saa myös sohvista ja nojatuoleista, joihin voi yhdistää sohvapöydän. Auringossa oleskeluun ja muuhun nautiskeluun sopivat loistavasti aurinkosängyt ja auringonottotuolit.

Tunnelma ja terassivalot

Yksi tunnelman ja kauneuden luoja terassilla on valaistus. Valaistuksessa kannattaa huomioida, että terassivalot ovat riittävän tehokkaat mutta säilyttävät silti tunnelman. Kestävät ja kauniit ledivalaisimet tuovat tunnelmaa läpi vuoden.

Myös terassin ympäristöä kannattaa silmäillä. Jos lähettyvillä on esimerkiksi puu tai terassin kaide, kannattaa sitä hyödyntää somistuksessa. Erilaiset valot ja lyhdyt tuovat tunnelmaa ja ilmettä. Myös riippumatto on sekä hyödyllinen ja kaunis lisä pihakalusteisiin.

Hyötykasvit tuovat vehreyttä

Itse kasvatettu ruoka on trendikästä. Ja vihreät kasvit luovat terassille kodikasta tunnelmaa. Haluatko sinäkin kokeilla terassilla tai parvekkeella olevaa hyötypuutarhaa eli keittiöpuutarhaa. Hyötykasvien kasvatukseen et tarvitse suurta tilaa, kunhan valitset oikeanlaisia kasveja ja kasvatusruukkuja.

Yritit ovat helpoin tapa aloittaa hyötypuutarhaharrastus. Näistä helpoimpia ovat minttu, persilja, ruohosipuli, salvia ja timjami. Kuumassa, aurinkoisessa paikassa viihtyvät muun muassa basilika, korianteri, laventeli, rosmariini ja sitruunaverbena. Puolivarjoon kannattaa istuttaa laakeripuuta, lipstikkaa, minttua, oreganoa, persiljaa, rakuunaa ja tilliä.

Yrtit kannattaa istuttaa siten, että yhdessä isossa ruukussa on useampi yrtin taimi. Yrttejä kannattaa kastella suihkuttelemalla päivittäin. Ja yritit tykkäävät, kun niitä käytetään ja leikotaan paljon.

Terassilämmitin lämmittää viileneviä iltoja

Kesää voi jatkaa pitkälle syksyyn oikeanlaisilla valinnoilla. Terassilämmitin pitää terassitilan lämpimänä vielä viileinäkin iltoina. Terassilämmitin tuo viihtyvyyttä terassillesi. Se siis lämmittää tehokkaasti, luo tunnelmaa ja valaisee.

Kun terassi on puhdas, viihtyisä, tunnelmallinen ja siellä ei tarvitse syksymmälläkään palella, sinne on mukavaa kokoontua kesäiltoina viettämään aikaa ystävien ja tuttavien kanssa. Tai istahtaa oman perheen kesken vaihtamaan päivän kuulumiset. Toimivaan terassiin kannattaa satsata!