Ihminen on koiran silmissä isäntä, joka ruokkii ja rapsuttaa – siksi häntä kannattaa myös miellyttää. Metsästäjä on eräkoiran silmissä kuningas, joka osaa tarjota saalistusviettiselle kaverilleen nuuskimista, seuraamista ja paljon haukuttavaa. Joskus jopa herkkupalaa reippaan jäljityksen päätteeksi. Suomalaiset ovat aina olleet metsästäjäkansaa, joka on myöhemmin saavuttanut teknologian kärkijoukon maailmassa. Ei siis ole ihme, että juuri Suomessa metsästystutkat, kuten koiratutka, ovat yleisiä metsämiehen ja koiran apuvälineitä luonnossa.

Verkkokaupassamme on laaja valikoima niin tutkia kuin muitakin jahtipuhelinvarusteita. Myös riistakamerat ja muu elektroniikka auttavat metsästäjää erilaisissa saalistustehtävissä.

Yhteys koiraan helpottunut

Metsästäjän ja koiran yhteistyö on koko ajan helpottunut 2000-luvun alusta, jolloin koiran pantaan sijoitetut radiolähettimet lähettivät signaalia isännällä olevan vastaanottimen antennin vastaanotettavaksi. Vastaanotinta liikuttamalla signaalin voimakkuus ilmoitti lähettimen suunnan.

Radiosuuntimien jälkeen on vauhdilla tultu GPS-paikannukseen, jossa vähintään neljästä satelliitista tulevan signaalin aikaeron perusteella lasketaan vastaanottimen sijainti.

GPS-vastaanotin taas lähettää tietonsa isännän tai emännän matkapuhelimeen, jossa on siihen tarkoitettu paikannusohjelma. Tällöin koiran liikkeitä voidaan seurata sovelluksen kartalla.

Elektroniikka ei enää tartu risuihin

Ensimmäisissä laitteissa koiran niskassa oli antennit erikseen, ja laitteet olivat koiralla valjaissa. Kaulalla oli paljon risuihin tarttuvaa elektroniikkaa. Nyt kaikki on voitu integroida parhaimmillaan kevyesti yhteen vesitiiviiseen koteloon vaivattomasti koiran leuan alle.

Valtakunnallisen kuumepäivän koittaessa 1. syyskuuta nousee moni reppu ja ase selkään. Hirviporukoitten ja jänismetsästäjien koirat ovat trimmattuina ja valmiita jahtiin.

Tänä syksynä jahtiporukalla saattaa olla useita koiria, joilla on tutkapanta. Parhaassa tapauksessa metsästyksenjohtaja joukkoineen voi seurata samalta laitteelta kaikkien koiriensa liikkumista metsässä ja suunnitella passiketjua aivan uudella tavalla.

Koiratutka on hankinta, jossa viisas ostaja punnitsee tarkoin omat tarpeensa, esim. olosuhteet, joissa tutkaa käytetään. Tämän jälkeen hän tutustuu tarkoin eri merkkisten laitteiden tuotekuvauksiin ja vertailee ominaisuuksia. Järkevintä on ostaa laite, joka on hieman kestävämpi kuin mitä tarvitsee.

Koiratutkat kestävät kelejä

Koiratutkat ovat lujitettuja laitteita, joka tarkoittaa sitä, että ne kykenevät jatkamaan toimintaansa kaikissa olosuhteissa, joihin ne joutuvat. Kolme yleisintä ja käytännöllisintä lujitusasteen luokitusta ovat seuraavat:

- Lämpötilan vaihtelut

- MIL-STD-810G

Yhdysvaltain armeijan kehittämän testiohjelman perusteella tehty luokitus, joka koostuu noin 24 laboratoriokoemenetelmästä, jotka kattavat useita olosuhteita, esim. kyvystä suoriutua korkeissa korkeuksissa ja iskunkestokykyvystä. Yhtäkään laitetta ei ole testattu kaikilla 24 menetelmällä, mutta mitä useampaa menetelmää on käytetty menestyksekkäästi, sitä kestävämpi laite on.

- Tiiveysluokka IP

IP-luokitukset esitetään 2-numeroisina lukuina. Ensimmäinen numero määrittelee suojan kiinteitä aineita (esim. pölyä) vastaan. Toinen numero määrittelee suojan nesteitä esim. vettä vastaan. (IP-67 upotustiivis.

Markkinoilla on useita pitkäikäisiäkin huippumerkkejä, jotka tarjoavat laadukkaita laitteita metsämiehen ja -naisen tarpeisiin. Näitä ovat esim. Zodiac, jolta tulevat laadukkaat jahtipuhelinvarusteet sekä Garmin, jonka koiratutkat ja -pannat ovat usealle metsästäjälle tuttuja.

Kotimainen valmistaja on Ultracom. Ultracom perustettiin vuonna 1993 vastaamaan teollisuuden langattoman tiedonsiirron tarpeisiin. Langattoman tiedonsiirron osaaminen näkyi pian myös kuluttajaelektroniikassa, kun Ultracom lanseerasi vuonna 1996 metsästyskoirien paikannuslaitteen. Täysin kotimainen on myöskin B-bark -koirapaikannusjärjestelmä.

B-Bark GPS Max -koiratutka

Huipputeknologialla varustettu, alan ammattilaisten huolellisesti suunnittelema ja oikeista materiaaleista valmistettu b-bark -panta nostaa koirapaikannuslaitteiden suorituskyvyn uudelle tasolle.

- Iskunkestävyys: suunniteltu ja valmistettu MIL-STD-810 standardin vaatimuksia noudattaen erittäin vaativiin olosuhteisiin

- Käyttölämpötila: -35 … +55 °C

- Tiiveysluokka: IP-67 (upotustiivis)

- Paino: 370 grammaa käyttökunnossa pannan kanssa

- GSM-antenni: integroitu suorituskykyinen antenni. Ei rikkoutumis- tai takertumisvaaraa.

- GPS + GLONASS -vastaanotin: paikkatieto lasketaan yhtäaikaisesti molemmista järjestelmistä. Tarkka paikkatieto myös katveisilla alueilla!

- Etäkäytettävä huomiovalo (teho-LED): huomiovalon voi kytkeä päälle ja pois koiran ollessa metsässä.

- Kaksisuuntainen puheyhteys: eli pannassa mikrofonin lisäksi myös kaiutin.

Garmin Astro 320 & T5-panta GPS-koiratutka

T5 on varustettu erittäin herkällä, niskan puolelle sijoitetulla GLONASS-GPS -vastaanottimella, jonka tehokkaamman satelliittipaikannuksen ansiosta koiran sijainnin selvittäminen nopeutuu.

Laite ei myöskään kadota yhteyttä peitteisessä maastossa tai syvissä rotkoissa. Yhdessä Astro® 320 -käsilaitteen kanssa kestävä ja vesitiivis T5 auttaa paikallistamaan koiran tarkasti jopa 14.5 km matkan päästä. T 5 -koirapanta sisältää ladattavan, pitkäkestoisen (24–28 t) litiumioniakun. Laitteessa on myös pelastustila, joka pidentää akun kestoa hätätapauksissa.

Astro-käsilaitteessa ja T5 -koiralaitteessa on erittäin herkät GPS-vastaanottimet ja -lähettimet. T5 -laitteessa on päälle kiinnitettävä GPS-antenni, jonka joustava, teräspunoksinen radioantenni on tarkoitettu käytettäväksi pystyasennossa parhaan vastaanoton takaamiseksi, jotta voit tarkkailla koiran sijaintia myös sankassa metsässä tai syvässä laaksossa.

Laite myös kestää kaikki olosuhteet, joissa koirasi seikkailee, sillä sen vesiluokitus on 10 metriin asti.

Kaikki koirat kartalla

Astron avulla voit seurata enintään kymmenen koiraa kerralla maaston mukaan korkeintaan 14,5 km:n päästä. Järjestelmä lähettää tietoja näköakselilla, joten se ulottuu kauimmaksi tasaisessa, avoimessa maastossa.

T5 -koiralaite lähettää koiran sijainnin Astro 320 -käsilaitteeseen jopa viiden sekunnin välein. Koiran sijainti ja reitti ovat karttasivulla. Koiran jäljityssivulla on kompassi, joka osoittaa koiran sijainnin.

Kun seuraa useita koiria T5 -koiralaitteilla, näkee muun muassa kunkin koiran tarkan sijainnin, ja kartalle voi zoomata kaikki koirat yhtä aikaa.

Astro 320 -laitteessa on microSD™-korttipaikka, jotta voi ladata maaston korkeuskäyrät näyttäviä TOPO-karttoja tai tiereititystä tukevia City Navigator NT® -karttatietoja.

Astro 320 tukee myös BirdsEye-satelliittikuvia (edellyttää tilausta), jotta laitteeseen pystyy lataamaan satelliittikuvia ja yhdistää ne karttoihin. Kartoista näkee tärkeät lähellä olevat maantieteelliset kohteet ja samalla tarkistaa, onko koira ylittänyt puron tai vaikka onko se lähestymässä vilkasta tietä.

Huomaathan, että laite ei sisällä karttoja, joten ne on ostettava erikseen. Pakkaus sisältää Astro-laitteen, pannan, verkkolaturin ja autolaturin pantaan.

Ultracom Novus -koiratutka

Kotimainen Ultracom Novus edustaa täysin uudenlaista muotoilua. Panta on pieni kooltaan ja rakenteeltaan kestävä. Novuksessa on itse vaihdettava pantaosa, josta koiran voi kytkeä sekä itse vaihdettava akku.

Vesitiiveys, kestävä rakenne ja vaihdettava akku tuovat pantaan ominaisuudet, joista maastossa on hyötyä.

Tarkan haukkulaskurin, selkeä-äänisen haukunkuuntelun ja tiheän paikannusvälin ansiosta koiran sijainti ja tekeminen on aina tiedossa. Pimeässä ja hämärässä koiran näkyvyyttä parantaa etäohjattava huomiovalo. Tehokkaat virransäästö-ominaisuudet takaavat akun riittävyyden pidemmilläkin jahdeilla.

Nyt on loistava hetki päivittää omat metsästystarvikkeet ja virittäytyä tunnelmaan. Ei muuta kuin verkkokauppamme tutka- ja riistakameraosaston kautta metsälle.