Erilaiset öljyt ovat nostaneet kovasti suosiotaan niin ruuanlaitossa kuin kauneudenhoidossakin. Kookosöljy on yleinen ja ylellinen kauneustuote ja mikä parasta: se on täysin luonnollinen. Luonnollisuutensa vuoksi se sopii melkeinpä kaikille aivan vauvasta vaariin asti.

Verkkokaupastamme löytyvät niin Cocovin, Puhdistamon kuin Leaderin tuotteet ja kookosöljyt. Monikäyttöisyytensä lisäksi kookosöljy on edullista ja todella riittoisaa. Esittelemme nyt muutamia vinkkejä, mihin kaikkeen kookosöljyä voi hyvillä mielin käyttää.

Kookosöljy ihonhoidossa

Kookosöljyä voi käyttää kauneudenhoidossa monella tapaa. Se sopii niin ainesosaksi muihin tuotteisiin kuin suoraan sellaisenaan käytettäväksi. Kookosöljy on mitä tehokkain ihon kosteuttaja. Kosteutuksen lisäksi se suojaa ja kiinteyttää ihoa.

Kookosöljyn käytöstä moni on saanut apua erilaisiin iho-ongelmiin kuten akneen. Kokeile kookosöljyä myös atooppiselle iholle, ihottumiin sekä psoriasisiholle. Ihonhoito sujuu kookosöljyn kanssa, kunhan et laita öljyä liikaa. Pieni määrä öljyä sulaa nopeasti kämmenellä juoksevaksi ja sitä on helppo levittää iholle.

Kookosöljyllä siveleminen auttaa myös haavojen paranemista. Siitä voi saada avun alkavan huuliherpeksen kanssa. Koska kookosöljy suojaa bakteereilta, se nopeuttaa ihon paranemista. Voit kokeilla kookosöljyä myös mustelmiin.

Auringon otossa kookosöljy suojaa ihoa muttei silti estä D-vitamiinin imeytymistä. Öljytty iho ruskettuu kauniisti ja tasaisesti. Myös auringon oton jälkeen kannattaa iholle sivellä kookosöljyä. Varsinkin silloin, jos iho punoittaa auringon jäljiltä. Muistathan kuitenkin pitää huolen, ettet oleskele auringossa liian pitkään ja että suojaat ihoasi jatkuvasti.

Tuntuuko, että kylpyhuoneesi kaapit täyttyvät erilaisista kosmetiikkapurkeista? Kookosöljyllä voit korvata useammankin purkin. Meikinpoistoaineet joutavat pois, kun alat käyttää päivittäiseen ihonpuhdistukseen kookosöljyä.

Kookosöljyä voi käyttää myös deodorantin tilalta. Silloin kainalot kannattaa pestä pelkällä vedellä. Muutaman päivän sisällä iho tottuu luonnollisuuteen ja kookosöljy pitää hien hajun kurissa. Kookosöljyä voi lisätä kainaloihin päivän mittaan useammankin kerran.

Kookosöljyä hiuksille

Luonnollisena kauneudenhoitotuotteena kookosöljy sopii myös hiustenhoitoon. Se sisältää paljon rasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka estävät hiuksia menettämästä proteiinia. Tämän vuoksi kookosöljy tekee hiuksista vahvemmat.

Kookosöljy imeytyy syvälle hiukseen eikä vain pinnalle kuten monet hiusöljyt. Näin kookosöljy siis korjaa hiusten vaurioita paremmin. Seuraavassa neljä tärkeää syytä, miksi käyttää kookosöljyä hiusten hoidossa:

1. Se lisää hiusten luonnollista kiiltoa

2. Päänahkaan hierottuna se parantaa verenkiertoa ja edistää kasvua

3. Siitä saa helposti hoitavan naamion hiuksille

Vinkki: Levitä kookosöljyä reilusti juurista latvoihin. Harjaa öljy hiuksiin ja laita hiukset löysälle nutturalle. Voit suojata hiukset huivilla. Anna öljyn vaikuttaa esimerkiksi yön yli.

4. Kookosöljy kosteuttaa päänahkaa ja auttaa hilsettä vastaan.

Kookosöljy hampaidenhoidossa

Monet käyttävät kookosöljyä myös hampaidenhoidossa. Öljy voi olla osa päivittäistä suuhygienian hoitoa. Tai sitten öljyä voi käyttää vihlovan hampaan hoitoon.

Vinkki: Purskuttele kookosöljyä suussa 10–15 minuuttia ja sylje öljy pois. Älä kuitenkaan viemäriin, sillä se kovettuu viileässä ja voi tukkia viemäriputket. Lopuksi hampaat kannattaa harjata ja suu huuhdella huolellisesti.

Vihlovan hampaan kanssa hoidon voi uusia useamman kerran päivässä. Se vähentää suun bakteereita ja helpottaa kipua. Toiset ovat saaneet purskuttelusta jopa täydellisen avun, ja hammaslääkärikäynnit ovat vähentyneet.

Kevyesti tuoksuva hierontaöljy

Kookosöljy sopii loistavasti hierontaan. Siinä on mieto, hyvä tuoksu ja se hoitaa ihoa samalla kun helpottaa hieromista. Kookosöljy sopii myös intiimihygieniaan. Se ei ärsytä limakalvoja vaan kosteuttaa ja hoitaa niitäkin.

Myös erilaiset kuorinnat tai vartalo- ja jalkahoidot onnistuvat mahtavasti kookosöljyn avulla. Öljyyn voi sekoittaa kuorivia ainesosia, kuten kahvinpuruja. Jos kookoksen tuoksu ei miellytä, sekaan voi pudottaa pari tippaa eteeristä öljyä, kunhan se on luonnonmukaista ja sopii ihollesi.

Kookosöljyä pannulle tai suoraan suuhun

Luomu on kova sana. Luonnonmukainen ravinto on nykyajan ruokamaailman trendi. Miltei joka kodissa satsataan luonnonmukaisuuteen ja superruokaan ainakin jossakin määrin. Kookosöljystä sanotaan, että se on superfoodia parhaimmillaan. Sen ominaisuudet kohtuullisesti käytettynä tukevat terveyttä.

Kookosöljy sopii ruoanlaittoon erittäin hyvin. Se tekee paistetusta ruuasta maukasta. Sitä voi käyttää ikään kuin maustevoin tapaan kypsennettyjen kasvisten tai kanan rintafileen päällä. Kookosöljy on herkullista myös leivän päällä tai puuron seassa.

Kookosöljyä voi lisätä myös smoothieen, kun sen antaa sulaa nestemäiseksi yli 25 asteen lämpötilassa.

Kookosöljy sopii myös leivonnaisiin. Sen avulla valmistat muun muassa maistuvat suklaat, tryffelit ja muut makeat herkut. Useimmissa leivonnaisohjeissa voit korvata ohjeen rasvat ja öljyt, tai ainakin osan niistä, esimerkiksi terveellisellä neitsytkookosöljyllä. Reseptiohjeen sivulta löydät ihania kookosöljyreseptejä keittiöösi.

Ravinnossa kookosöljyä ei kannata käyttää liikaa. Se sisältää peräti 90 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja eli niin sanottuja kovia rasvoja. Suositeltu päiväannos on 3–4 ruokalusikallista, eikä sitä pidä ylittää. Kookosöljyn käyttö kannattaa aloittaa vaikka yhdellä ruokalusikallisella päivässä.

Oletko jo kokenut kookosöljyilijä? Vai haluatko aloittaa kokeilemisen? Verkkokaupastamme löydät erilaiset luontaistuotteet ja kookosöljyt niin kauneudenhoitoon kuin superruuaksikin. Kookosöljyn hinta ei päätä huimaa, joten se on niin iho-, ihmis- kuin kukkaroystävällinenkin.