Oletko koskaan ajatellut, mitä luontaistuotteet oikeastaan ovat? Ne ovat paljon isompi ryhmä tuotteita kuin usein ajatellaan. Luontaistuotteisiin nimittäin kuuluu kasvirohdosvalmisteita, elintarvikkeita, ravintolisiä, kosmetiikkaa, pesu- ja puhdistusaineita ja myös välineitä.

Luontaistuotteet kehon hyvinvointiin

Kuten nimi jo antaa vihjeen, luontaistuotteet ovat luonnosta saatavia aineita, jotka on tarkoitettu terveyden ylläpitämiseen ravinnon täydennyksenä. Niihin kuuluvat muun muassa homeopaattiset tuotteet, joilla tuetaan kehon omia parantavia voimia. Samoin kuin yleensä luontaistuotteet, homeopaattiset valmisteet vaikuttavat niin fyysisellä tasolla kuin myös mielen ja tunteiden tasolla.

Ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että keho voi hyvin. Fyysinen hyvinvointi kulkeekin käsi kädessä psyykkisen hyvinvoinnin kanssa. Siksi on tärkeää pitää huolta kehon fysiikasta. Jos esimerkiksi vatsa tai suolisto ei ole tasapainossa, siihen reagoi koko kroppa mieltä myöten.

Luontaistuotteet voivat antaa helpon ja hyvän avun erilaisiin vaivoihin. Kannattaa kuitenkin ennen käytön aloittamista tutustua erilaisiin tuotteisiin, niiden vaikutusmekanismeihin ja kysellä kokemuksia muilta luontaistuotteiden käyttäjiltä.

On myös syytä huomata, että kehon eri elimiin voi käyttää juuri niille suunnattuja tuotteita. Muun muassa Kärkkäisen verkkokaupassa voit tutustua erikseen tuotteisiin, jotka on tarkoitettu

Aina emme tule ajatelleeksi, että elimistön kannalta on tärkeää huolehtia myös solujen toiminnasta. Siksi esimerkiksi antioksidanttien ja aminohappojen saanti on tärkeää. Antioksidantit suojaavat soluja, ja aminohapot ovat puolestaan proteiinien rakennuspalikoita.

Yksi hyvinvoinnin perusedellytyksistä on hyvä vastustuskyky, jonka ylläpitoon on myös olemassa luontaistuotteita. Varautumisesta huolimatta flunssa pääsee välillä yllättämään, ja silloin oloa voi helpottaa luonnon omilla tehoaineilla flunssaa vastaan.

Kuten elimistö yleensä, myös iho ja hiukset tarvitsevat kivennäisaineita ja vitamiineja pysyäkseen terveinä. Perintötekijöiden lisäksi vähäinen ravinto, stressi, voimakas painon pudottaminen tai lääkeaineet voivat aiheuttaa ihon haurautta, hiustenlähtöä tai kaljuuntumista. Myös aurinko rasittaa usein sekä ihoa että hiuksia, joten auringolta suojautuminen on tärkeää erityisesti kesällä.

Elämän keveyttä ja mielen virkeyttä

Joskus kärsimme kummallisista tunteista ja olotiloista, joille ei löydy selitystä. Varsinainen masennus ei aina ole kyseessä, mutta olo voi olla kuitenkin jännittynyt, liikarasittunut tai jotenkin voimaton.

Onkin olemassa erikseen luontaistuotteet ahdistukseen ja jännitykseen. Ajoittaista alakuloa ja väsymystä voi nimittäin hoitaa luontaistuotteilla, mutta varsinaiseen masennukseen tarvitaan aina lääkärin ohjeita.

Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua Voima ja virkeys -kategoriaan, josta löytyy erilaisia alakuloa, jännittyneisyyttä ja epämääräisiä tunteita rauhoittavia tuotteita. Myös Uni- ja rauhoittuminen -kategorian alta löytyy hyvinvointia edistäviä valmisteita, jos esimerkiksi mieltä painavat asiat vaikuttavat uneen ja rauhoittumiseen.

Painonhallinta ja kehonpuhdistus ovat myös asioita, jotka hyvin hoidettuina antavat energiaa, keventävät oloa ja vähentävät uupumusta. Kehon puhdistaminen vaikuttaa myös kehon fysiikkaan: se vähentää turvotusta ja lieventää nivelkipuja ja jäykkyyttä.

Parempaa elämänlaatua itsehoitotuotteilla

Ulkoisesti käytettävät itsehoitotuotteet parantavat muun muassa verenkiertoa ja aktivoivat muutenkin ihmisen fysiologisia toimintoja. Esimerkiksi kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista saatavat eteeriset öljyt tasapainottavat fysiologisten toimintojen lisäksi tunne-elämää.

Eteerisiä ja muita öljyjä käytetään hyväksi myös hieronnassa, kun on tarkoitus laukaista lihasjännitystä. Hierontaöljyt stimuloivat aisteja, kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa.

Hieronnan lisäksi lihasjännitystä ja kiputiloja voi lievittää magneettisella tuella. Esimerkiksi magneettista hartiatukea käytetään niska- ja hartiakipuihin, jännitysniskaan ja myös leikkausten jälkeen edistämään paranemista ja vähentämään kipua sekä turvotusta.

Itsehoitotuotteisiin kuuluvat myös kylmä- ja lämpöhoitotuotteet. Kylmähoitoa käytetään äkillisten vammojen hoitoon, ja lämpöhoitoa annetaan yleensä pitkittyneiden vaivojen hoitoon.

Luonnonmukaista ravintoa

Luontaistuotteisiin kuuluva ravinto on valmistettu yleensä luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista. Elintarvikkeiden valmistusmenetelmät ovat sellaisia, että raaka-aineen alkuperäinen ravintosisältö ei juuri muutu. Myös lisäaineita pyritään välttämään tai käyttämään vain luontaisia lisäaineita.

Superfood on lisännyt suosiotaan viime vuosina, koska sillä on poikkeuksellisen hyvä ravintoainepitoisuus. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, aminohappoja, mineraaleja ja ravinteita. Tämän vuoksi superruoka tarjoaa terveellisen lisän ruokavalioon.

Kärkkäisen verkkokaupassa voi tutustua luonnonmukaisiin ruoka-aineisiin ja etsiä omaa ruokavaliota täydentävää ravintoa. Tarjolla olevasta valikoimasta kannattaa tutkia tarkemmin ainakin seuraavat kategoriat:

Ravintolisä täydentää ruokavaliota

Ravintolisät täydentävät ihmisen normaalia ruokavaliota. Nimittäin on niin, että useimmat ihmiset eivät syö päivittäin niin monipuolisesti, että saisivat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Tämän vuoksi ravintolisillä kannattaa korvata päivittäisestä ruoasta puuttuvat ravinteet.

Suosittuja ja hyviksi havaittuja ravintolisiä ovat

  • monivitamiinit, jotka sisältävät päivittäin tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita
  • magnesium, joka vaikuttaa suotuisasti muun muassa aineenvaihduntaan, lihasten ja sydämen toimintoihin ja luuston kasvuun
  • D3-vitamiini, joka auttaa luustolle tärkeiden kalsiumin ja fosfaatin imeytymisessä ja lisää vastustuskykyä
  • kalaöljyt, jotka suojaavat sydäntä, verisuonia, aivoja ja niveliä
  • maitohappobakteeri, joka rauhoittaa vatsan toimintaa.

Edellä mainittujen lisäksi kannattaa tutustua siihen, miten esimerkiksi kalsium, rauta, monimineraalit, sinkki, kollageeni, kasviöljyt, entsyymivalmisteet ja muut mineraalit sekä vitamiinit vaikuttavat suotuisasti kehon toimintaan ja mielen tasapainoon.

Iho ja hiukset kuntoon luontaistuotteilla

Ihon- ja hiustenhoitotuotteet kannattaa valita huolellisesti. Iho ja hiukset ovat kehomme tärkeät osat, joiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia eikä niitä kannata turmella haitallisilla kemikaaleilla. Luontaistuotteisiin kuuluvissa tuotteissa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, ja tavoitteena on valmistaa tuotteita, jotka ovat turvallisia sekä ihmisille että muulle luonnolle.

Laadukkaat ja puhtaat tuotteet hoitavat ja ravitsevat hellävaraisesti. Kosmetiikkahankintoja tehtäessä kannattaakin tarkistaa tuoteselosteet ja vakuuttua tuotteen laadusta. Nykyään on hyvin saatavilla erilaiset luonnonmukaiset meikit, hoitovoiteet, deodorantit ja hammastahnat.

Koti puhtaaksi ilman kemikaaleja

Onneksi nykyään kodinhoito onnistuu myös luonnonmukaisilla aineilla. Erilaiset ekologiset pesuaineet ovatkin yleistyneet ja kasvattaneet suosiotaan. Erityisesti lapsiperheissä on alettu välttää turhaa kemikaalien käyttöä.

Ekologisia pesuaineita voi käyttää pyykin- ja astianpesuun sekä koko kodin puhdistamiseen. Esimerkiksi kotimainen ja luonnonmukainen Ole hyvä -sarja sisältää monipuolisen valikoiman pesuaineita. Kärkkäisen verkkokauppa esittelee Ole hyvä -sarjan lisäksi tuotemerkit Attitude ja Ecover.

On olemassa tilanteita, joissa emme voi välttää kemikaalien käyttöä. On myös olemassa tilanteita, joissa emme voi tyytyä hoitamaan itseämme pelkästään luontaistuotteilla. Kuitenkin luonnonmukaiset tuotteet tuovat apua ja helpotusta monelle käyttäjälleen.

Luontaistuotteiden merkityksestä ja käyttötarkoituksesta voi lukea enemmän esimerkiksi Luontaistuotealan Keskusliiton internetsivuilta. Tuotetarjontaa kannattaa puolestaan tarkastella Kärkkäisen verkkokaupan luontaistuotteista, jos on toiveissa tilata luontaistuotteet netistä kätevästi.