Monissa perheissä lastenrattaiden ja -vaunujen hankintaan käytetään paljon aikaa ja rahaa. Äidit ja isät toivovat pienelleen parhaita mahdollisia kyytejä, mutta samalla itselleen helposti työnnettäviä, keveitä rattaita, joissa kuitenkin merkitsevät esimerkiksi myös ulkonäkö, mitat, tavaratilan koko sekä hinta.

Lastenrattaiden sekä -vaunujen vertailussa ja valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Niiden avulla voi säästää vaivaa ja aikaa mutta myös rahaa. Näin ostoksille on paljon mukavampaa lähteä.

Ensimmäiseksi kannattaa huomioida, että täydellisiä rattaita ei ole. Mutta on paljon tosi hyviä ja hyviä vaihtoehtoja.

Seuraavassa muutamia vinkkejä, joiden avulla voit lähteä lastenratasostoksille hyvillä mielin:

  1. Mieti, minkä ikäiselle lapselle vaunut tai rattaat tulevat ja tarvitseeko selkänojan säätyä täysin makuuasentoon, tai onko tärkeää, että lapsi voi katsoa kyydissä työntäjää päin.
  2. Mieti omaa elämäntyyliäsi. Liikutko ennemmin autolla vai kävellen. Autoilevalle vanhemmalle on tärkeää, että rattaat mahtuvat helposti pieneen tilaan ja että ne on helppoa kasata. Jos taas kävelet paljon esimerkiksi kauppareissuilla, tärkeää on huomioida tavaratilan koko.
  3. Huomioi asuinpaikkasi. Joudutko kantamaan rattaita kerrostalorappusissa tai kulkemaan hisseissä. Missä rattaita on hyvä säilyttää. Käytätkö liikkumiseen paljon julkista liikennettä.
  4. Jos hankit tuplarattaat, kiinnitä huomiota niiden leveyteen, että mahdut kulkemaan rattailla ovista.
  5. Katso valmiiksi, millaisia hoitotarvikkeita tarvitset mukaan. Joko sinulla on sopiva hoitolaukku tai lämpöpussi lapsellesi.
  6. Suunnittele valmiiksi, paljonko olet valmis laittamaan rattaisiin rahaa. Satsaatko laatuun ja työntelet samoilla rattailla seuraavaakin lasta vai haluatko vaihtaa uusiin jo muutaman kuukauden jälkeen. Mitä enemmän rattaat maksavat sitä enemmän niissä on erilaisia ominaisuuksia ja yleensä kalliilla hinnalla saa sekä ulkonäköä että kestävyyttä. Mutta edullisemmissakin malleissa on mukavasti ominaisuuksia sekä ulkonäköä.

Selkeiden ohjeiden ja omien suunnitelmien jälkeen lastenvaunut on kätevää tilata vaikka netistä. Se säästää vaivaa ja jättää aikaa muihin tärkeisiin asioihin lapsen kanssa.