Opas hyvän turvaistuimen valintaan

Matkustavatko lapsesi turvallisesti kyydissäsi? Erikokoisille lapsille on olemassa erikokoisia turvaistuimia. Paras turvaistuin tukee istujaa juuri oikealla tavalla ja suojaa äkillisissä pysähdyksissä ja törmäyksissä. Turvallisuus on enemmän kuin puolimatkaa!

Seuraavaksi 8 asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomio turvaistuinta hankkiessa:
 

 1. Turvaistuimen tulee olla E-hyväksytty, mikä tarkoittaa sitä, että se täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. Lisäksi markkinoilla on Plus-testin läpäisseitä istuimia. Niissä on huomioitu tiukimmin etutörmäyksessä lapsen kaulaan kohdistuva voima.
   
 2. Ennen turvaistuimen ostoa kannattaa sitä sovittaa niin lapselle kuin autoonkin. Muistathan aina kiinnittää turvaistuimen autoon, vaikka lapsi ei olisikaan siinä kyydissä. Irralleen jäänyt turvaistuin on turvallisuusriski äkkinäisissä tilanteissa.
   
 3. Hyvä turvaistuin on sellainen, jossa lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan aina neljän vuoden ikään asti. Pienet lapset ovat kolarissa ja äkkijarrutuksissa aikuista alttiimpia vammoille, sillä lapsen pää on suurempi suhteessa muuhun kehoon. Myöskään lapsen niskan nivelsiteet ja lihakset eivät ole kehittyneet vielä täysin.
   
 4. Lapselle ei ole vaarallista matkustaa jalat koukussa. Istuin on liian pieni vasta sitten kun lapsen pää ulottuu niin korkealle, että korvat alkavat olla lähellä istuimen yläreunaa.
   
 5. Takapenkki on lapselle turvallisin paikka matkustaa.
   
 6. Etupenkin turvatyyny tulee kytkeä pois päältä, jos lapsi kuitenkin matkustaa etupenkillä.
   
 7. Valitse lapsen painon ja pituuden mukaan joko turvakaukalo, turvaistuin, turvavyöistuin tai istuinkoroke.

a) Turvakaukalo

Vauvan turvaistuin on mieluiten turvakaukalo. Se on turvallisin paikka matkustaessa. Turvakaukalossa vauva voi matkustaa 13 kiloon asti, eli noin yhdeksän kuukauden ikäiseksi.

b) Turvaistuin

Turvaistuin on paras vaihtoehto 9–25 kiloiselle lapselle. Turvaistuimet jaetaan kahteen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä lapsen koko on 9–18 kiloa eli noin kuudesta kuukaudesta neljään ikävuoteen. Toisessa ryhmässä paino on noin 15–25 kiloa, jolloin lapsen ikä on noin kolmesta kuuteen vuotta.

c) Turvavyöistuin

Kun lapsi kasvaa turvaistuimen ohi, hänelle sopii mainiosti turvavyöistuin, jossa turvavyön lantio-osa kiristetään sopivaksi ja yläosa kulkee olkapään päältä. Huomioihan, että ylävyötä ei saa laittaa lapsen kainalon alta tai selän taakse.

d) Istuinkoroke

Turvavyöistuin on sivusuojiensa ansiosta koroketta turvallisempi vaihtoehto. Istuinkoroke ei siis suojaa sivuilta, mutta se ohjaa turvavyön oikein ja tekee siten matkustamisesta turvallisempaa. Istuinkorokkeen kanssa täytyy käyttää pääntukea sekä kolmepisteturvavyötä.

 1. Jos turvaistuimeen kohdistuu voimakas törmäys tai muu rasitus tai se vaurioituu muuten, se suositellaan poistettavaksi käytöstä kokonaan. Sen turvallisuus ei ole enää yhtä luotettava kuin ehjän istuimen.

Olitpa etsimässä mitä tahansa turvallisuuteen liittyvää automatkallesi, kannattaa suunnata verkkokauppaamme. Meillä on laaja valikoima Britax-turvaistuimia ja erilaisia turvakaukaloita. Paras turvaistuin suojaa lastasi kaikilta kolhuilta ja on lisäksi miellyttävä istua. Pitkillä automatkoilla niin turvallisuus kuin mukavuuskin nousevat arvoon arvaamattomaan.

 

Turvallista ja mukavaa matkaa!