Lapio on jokaisen puutarhurin ja omakotiasukin tärkeimpiä työkaluja. Vertaile eri malleja ja pohdi, millainen lapio sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.

Lapio tarpeen mukaan

Pistolapiossa on tervä kärki. Se läpäisee tehokkaasti kovankin maan sekä nurmikon. Pistolapio on erinomainen kuopan kaivamiseen ja muuhun kaivuutyöhön. Pistolapio on lyömätön työkalu, kun istutat pihaasi puita, pensaita ja muita kasveja. Terän yläreuna on lapiossa taivutettu niin, että kaivamiseen saa lisää voimaa jalalla polkaistaessa. Betonilapiossa on pistolapioon verrattuna suora terä. Se on tuttu näky rakennustyömailla ja remontointikohteissa, joissa sitä käytetään betonin ja hiekan lapioimiseen.

Puutarhalapio sopii parhaiten pehmeämmän maan kaivamiseen. Siinä on myös pistolapiota leveämpi lapa, joten kaivaminen on nopeampaa kuin suippopäisellä pistolapiolla. Puutarhalapio sopii mainiosti yleisimpiin puutarhatöihin.

Lumikelillä lapio heilumaan

Lumilapio on tarkoitettu nimensä mukaisesti lumen lapioimiseen. Sen suurempi muoto, lumentyönnin on muodoltaan kuin pienikokoinen lumikola, mutta lapiovarrella. Lumentyönnin käy näppärästi pihapolun ja muiden kapeiden kohtien auraamiseen. Lumilapio ja lumentyönnin siirtävät tehokkaasti myös suvilunta, mutta kovan jään irrottamiseen tarvitaan terävämpää työkalua, esimerkiksi petkelettä. Jään särkemisen lisäksi petkelettä käytetään tukkien kuorimiseen.

Pieni retki- tai autolapio on arjen pelastaja, kun kaivuutöihin joutuu reissussa tai yllättävässä tilanteessa. Lapio mahtuu hyvin takakonttiin ja sillä lapioit esimerkiksi lumeen juuttuneen auton kinoksesta. 

Talikolla möyhennetään maata ja käännetään kompostia. Se sopii lehtien, heinien, mullan, lannan sekä kompostimassan käsittelyyn. Talikossa on samanlainen varsi kuin lapiossa, mutta lapion tilalla pitkät piikit, joilla on helppo iskeä maaperään tai kompostiin.

Puutarhatöiden kutsuessa tarvikkeet maan muokkaamiseen ja pihaan hoitoon tilaat kätevästi Kärkkäisen verkkokaupasta. Kärkkäisen verkkokauppa toimittaa pihallesi puutarhasi kotityökalut, sekä lapiot puutarhatöihin, lumen luontiin ja muuhun kaivamiseen.